Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ


Ένας καθηγητής φιλοσοφίας, την ώρα του μαθήματος, άνοιξε το συρτάρι του γραφείου του, πήρε κάποια αντικείμενα που βρισκόντουσαν στο εσωτερικό του και τα τοποθέτησε πάνω στο γραφείο του. 
      Ένα από αυτά τα αντικείμενα ήταν ένα άδειο βάζο. Στην συνέχεια πήρε μερικά μπαλάκια του γκολφ και τα έβαλε μέσα στο βάζο μέχρι που το γέμισε εντελώς. Κοίταξε τα παιδιά στην τάξη και τους ρώτησε αν συμφωνούν ότι το βάζο είναι εντελώς γεμάτο. Όλοι οι μαθητές συμφώνησαν. Ναι, το βάζο ήταν πράγματι γεμάτο. 
     Ο καθηγητής στην συνέχεια πήρε ένα κουτί με μικρά βότσαλα και τα έριξε στο βάζο, ανάμεσα από τις μπάλες του γκολφ μέχρι να μην υπάρχουν πλέον κενά σημεία. Γύρισε προς τους μαθητές του και τους έκανε την ίδια ερώτηση: « Είναι το βάζο γεμάτο; » Η απάντηση τους ήταν γνωστή. Ναι, τώρα το βάζο ήταν πλέον εντελώς γεμάτο. 
     Στη συνέχεια ο καθηγητής σήκωσε ένα μικρό σακουλάκι με άμμο και έχυσε το περιεχόμενο του στα κενά σημεία ανάμεσα στις μπάλες του γκολφ και τα βότσαλα. Έκανε στους εμβρόντητους μαθητές του, την ίδια πάλι ερώτηση και φυσικά εισέπραξε την αναμενόμενη απάντηση. Ναι, τώρα το βάζο ήταν πλέον εντελώς γεμάτο. 

Ο καθηγητής δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έσκυψε και έβγαλε δύο μπύρες από το γραφείο του και έριξε το περιεχόμενο τους μέσα στο βάζο.
Οι μαθητές του άρχισαν να γελούν με την πράξη του και να αναρωτιούνται τι θέλει να τους πει με αυτόν το τρόπο. Ο καθηγητής περίμενε λίγο μέχρι να ησυχάσουν όλοι και τους είπε: 

«Αυτό το βάζο αντιπροσωπεύει την ζωή σας. 
Οι μπάλες του γκολφ αντιπροσωπεύουν τα πιο σημαντικά πράγματα σε αυτή. Την οικογένεια σας, τα παιδιά σας, την υγεία σας, τους φίλους σας και τα πάθη σας. Αν όλα αυτά χαθούν και σας μείνουν μόνο αυτά, η ζωή σας θα εξακολουθεί να είναι πλήρης. 
Τα χαλίκια αντιπροσωπεύουν τα άλλα πράγματα στην ζωή σας που έχουν σημασία. Η δουλεία σας. το σπίτι σας, το αυτοκίνητο σας. 
Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα. Τα πιο μικρά και τα πιο ασήμαντα. 
Αν ρίξετε την άμμο πρώτα στο βάζο δεν θα μείνει χώρος ούτε για τα βότσαλα, ούτε για τις μπάλες του γκολφ. 
Το ίδιο ισχύει και στη ζωή. 
Αν ξοδεύετε όλο το χρόνο και την ενέργεια σας στα πιο ασήμαντα πράγματα, ποτέ δεν θα έχετε χώρο για τα πράγματα που αξίζουν πραγματικά. 
Δώστε λοιπόν προσοχή στα σημαντικά πράγματα στην ζωή σας. 
Προσέξτε πρώτα από όλα της μπάλες του γκολφ που πραγματικά έχουν σημασία. 
Τα υπόλοιπα είναι απλά άμμος. » 

Τότε χτύπησε το κουδούνι και οι μαθητές σηκώθηκαν να βγουν από την αίθουσα. Πριν φύγουν όλοι ένας που καθόταν στο βάθος της αίθουσας, φώναξε στον καθηγητή: 

« Ναι, αλλά ποτέ δεν μας είπατε σε τι αντιπροσωπεύει η μπίρα! » 

Ο καθηγητής χαμογέλασε και του είπε: 

« Είμαι χαρούμενος που με ρώτησες. 
Τι αντιπροσωπεύει η μπίρα; 
Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη νομίζεται πως είναι η ζωή σας. 
Πάντα θα υπάρχει χρόνος για μια μπίρα με έναν πολύ καλό μας φίλο!»
Πηγή εδώ
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Το παραπάνω απόσπασμα μας διηγείται μία ώρα μαθήματος που ο καθηγητής διδάσκει στα παιδιά τη ζωή και συγκεκριμένα την ζωή του καθενός μας. 
Άραγε γιατί το κάνει αυτό; 
Τι θέλει να δείξει στους ¨μπερδεμένους¨ μαθητές του; 
Εσείς τι καταλαβαίνετε από αυτό το παράδειγμα; 
Και πώς αντιλαμβάνεσθε το "αστειάκι" του καθηγητή με την μπίρα; 
Περιμένω απαντήσεις!!! 
Καλό σας βράδυ!

Από: Μπούτιου Σοφία 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης