Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ο Λαχανόκηπος του σχολείου μας, ημέρα 1η

Αυτές οι αναρτήσεις με αυτό το θέμα θα έχουν τη μορφή ημερολογίου, όπου θα καταγράφονται όλες οι δράσεις μας και ταυτόχρονα να ενημερώνουμε και να πληροφορούμε και τους υπόλοιπους μαθητές για το τι κάνουμε.
 Παράλληλα, θα αποκτούν και γνώσεις για το πως φτιάχνεται ένας τέτοιος κήπος και έτσι, ίσως έρθουν κι αυτοί και δοκιμάσουν αυτήν την εμπειρία.
Το ιδανικό βέβαια, θα ήταν να έκανε αυτή τη δουλειά κάποιος μαθητής αλλά ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο αφού απαιτείται επιπλέον δουλειά και χρόνος δεν υπάρχει, άρα ο κλήρος πέφτει στον γενναίο, σε μένα δηλαδή.

Σήμερα το πρωί ξεκινήσαμε για πρώτη φορά, έχοντας κάνει την προηγούμενη μέρα μια προεργασία.
Τα παιδιά ήρθαν στην ώρα τους γεμάτο όρεξη και διάθεση για δουλειά.
Ξεκινήσαμε με το φυλλόχωμα, να γεμίσουμε τα παρτέρια με πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία χώμα που βρίσκεται στο διπλανό σχολείο, το 1ο Τούμπας,  ακριβώς δίπλα από το δικό μας.

Όπως βλέπετε δίπλα ο φυλλόχωμα είναι μπόλικο, και θα το αξιοποιήσουμε στο μέλλον όταν ο λαχανόκηπος μας θα μεγαλώσει.
Το δυσάρεστο σε αυτή τη δουλειά ήταν τα πολλά σκουπίδια που δυστυχώς είναι "κατόρθωμα" των δικών μας παιδιών, αυτών που κάθονται στα διαλείμματα στη γωνία και από την τάξη του Λυκείου και από το παράθυρο που κοιτάζει προς το μέρος αυτό.

Μετά, αφού γεμίσαμε τα δυο μεγάλα διαμορφωμένα παρτέρια με φυλλόχωμα και κοπριά, το ποτίσαμε καλά για να "κάτσει" το έδαφος ώστε να ρίξουμε τους σπόρους.

Στη συνέχεια κάναμε, όλη η ομάδα, μια σύσκεψη για το πως και που θα βάλουμε τους σπόρους.
κάναμε ένα σχεδιάγραμμα και ο τελικός χάρτης ήταν αυτός που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Η τελική διαμόρφωση του κήπου, όπως σχεδιάστηκε από την ομάδα. Για να ξέρουμε που και τι βάλαμε

Κάθε παιδί ανέλαβε να σπείρει έναν τομέα. στις παρακάτω εικόνες βλέπουμε τους μαθητές να ..."υιοθετούν" ο καθένας τους από έναν τομέα.





Αφού μαζέψαμε και καθαρίσαμε η τελική εικόνα είναι η πιο κάτω.

Επόμενα βήματα: 

1.  Τρίτη ή Τετάρτη θα φυτέψουμε μπροστά από τα παρτέρια αρωματικά φυτά που θα μας δώσει το φυτώριο του δήμου, λεβάντα, δενδρολίβανο, ματζουράνα, φασκόμηλο, μέντα κ. λ.π.

2. την Πέμπτη που θα έρθουν τα παιδιά απο τη Γερμανία. Θα βάλουμε όλοι μαζί σε σακουλάκια μοσχεύματα από αρωματικά φυτά, θα τα φυτέψουμε και το Μάρτιο που θα πάμε στη Γερμανία θα τους πάμε τα φυτά που μαζί φυτέψαμε, θα έχουν ήδη βγάλει ρίζες και φύλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης