Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

145 χρόνια από την γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι (Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας)

Σαν σήμερα, 2 Οκτωβρίου, συμπληρώνεται σχεδόν ενάμισης αιώνας από την γέννηση ενός σπουδαίου ανθρώπου, ο οποίος πολέμησε για την ειρήνη και την ισότητα των φυλών και πέθανε για αυτήν. Ινδός πνευματικός ηγέτης και πολιτικός, η επιρροή του οποίου ξεπέρασε τα όρια της χώρας του. Θεωρείται ο πατέρας του Ινδικού εθνικισμού και ο κήρυκας της μη βίας στον 20ο αιώνα. Υπήρξε ο καταλύτης για την κατάρρευση της αποικιοκρατίας τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας μεγάλος ειρηνιστής, ο Μαχάτμα Γκάντι, παρουσιάζεται μπροστά σας.

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869 στο Πορμπαντάρ, πόλη στην αγγλοκρατούμενη, τότε, Ινδία. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς οι γονείς του ήταν ιδιαίτερα θρήσκοι, κάτι που δεν του επέτρεπε να εκδηλώσει τις επαναστατικές του πεποιθήσεις.




Σπούδασε στην Αγγλία, οπού γνώρισε όλες τις φρικαλεότητες των κατακτητών επί των συμπατριωτών του και αποστράφηκε από αυτούς. Πικραμένος, έφυγε για την Νότια Αφρική, όπου βλέποντας τις εκδηλώσεις της έντονα ρατσιστικής κοινωνίας, η οποία εκδίωκε οτιδήποτε διαφορετικό, αποφάσισε να αντιταχθεί της αδικίας.
Το 1915, ξαναγύρισε για πάντα στην Ινδία, όπου ίδρυσε το Ινδικό Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου. Μέχρι το 1920, ήταν το σημαντικότερο πολιτικό πρόσωπο της χώρας του. Ο Γκάντι προσπάθησε να πείσει τους συμπατριώτες του ότι μπορούν και πρέπει να αντισταθούν στους Άγγλους, για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα τους. Όλα αυτά, ακολουθώντας την πολιτική της μη βίας ως μέσο αντίστασης στους καταπιεστές. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσε να καταπολεμήσει τους πολέμους που μαίνονταν εκείνη την περίοδο και να πείσει όλο τον κόσμο για την αξία της ειρήνης.

Ο Γκάντι έγινε κήρυκας του ινδικού εθνικισμού και της ειρηνικής άρνησης συνεργασίας με τους βρετανούς αποικιοκράτες.

Η στάση των Βρετανών απέναντί του ήταν ένα κράμα θαυμασμού, αμηχανίας, καχυποψίας και μνησικακίας. Τα ίδια συναισθήματα έτρεφαν και αρκετοί από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ακόμη και όταν οι επαναστάτες Ινδοί, χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα: αυτά των Ινδουιστών και των Μουσουλμάνων αντίστοιχα, ο Γκάντι έκανε τα πάντα για να τους σταματήσει και να τους στρέψει στον κοινό στόχο: την ελευθερία. Το 1930 εφάρμοσε την πιο σημαντική από τις πολιτικές του: την αντίσταση κατά του φόρου στο αλάτι που επέβαλλαν οι Βρετανοί, οι οποίοι δεν δίσταζαν να τον φυλακίζουν με κάθε ευκαιρία. Ακόμη, όμως, και μέσα στην φυλακή, αυτός, με τις απεργίες πείνας του, ζητούσε επανειλημμένως την ανεξαρτησία.
Μετά την νίκη στις εκλογές του 1945, άρχισαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση, στους ινδουιστές του Κογκρέσου και του Συνδέσμου των Μουσουλμάνων, οι οποίες κατέληξαν στο σχέδιο Μαουντμπάτεν (3 Ιουνίου 1947) και στην ίδρυση δύο νέων κυρίαρχων κρατών, της Ινδίας και του Πακιστάν (15 Αυγούστου 1947), προς μεγάλη απογοήτευση του Γκάντι, ο οποίος προσπάθησε μάταια να συμβιβάσει τις δύο πλευρές και να ενώσει τα δύο κράτη σε ένα μεγάλο.


Το αποτέλεσμα ήταν να τον
μισήσουν και οι δύο.
Στις 30 Ιανουαρίου 1948, ενώ ο Γκάντι κατευθυνόταν προς τον τόπο της βραδινής του προσευχής στο Δελχί, δολοφονήθηκε από έναν φανατικό ινδουιστή.
Ο Γκάντι με πολιτική και πνευματική στάση του πυροδότησε τρεις από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις του 20ου αιώνα: την επανάσταση κατά της αποικιοκρατίας, των φυλετικών διακρίσεων και της βίας. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που επηρεάστηκαν από τη δράση του αξίζει να αναφέρουμε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις ΗΠΑ και τον Νέλσον Μαντέλα στη Νότιο Αφρική. Ανάμεσα στους θαυμαστές του συγκαταλέγονται και μεγάλοι επιστήμονες, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Στην μνήμη του, καθιερώθηκε να γιορτάζεται την μέρα των γενεθλίων του (2 Οκτωβρίου) η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας, που έχει ως στόχο να περάσει το μήνυμα της μη χρήσης βίας σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Σήμερα, είναι μια μέρα πού όλοι μας πρέπει να αναλογιστούμε αν η φράση του μεγάλου ειρηνιστή «Η μοναδική σκέψη μας πρέπει να είναι η δικαιοσύνη, για τον καθένα από εμάς.» είναι σωστή.


Τις πληροφορίες που χρειάστηκα τις πήρα από την ιστοσελίδα http://www.sansimera.gr
-----------
Για να γνωρίσετε καλύτερα την τεράστια  διαχρονική και παγκόσμια προσωπικότητα του Μαχάτμα  Γκάντι  δείτε το παρακάτω βίντεο, αξίζει!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης