Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Παλιές φωτογραφίες!



Το κεφάλι της Ελευθερίας!
Αυτό που βλέπετε είναι ένα κεφάλι και μάλιστα εξαιρετικά διάσημο!
Πρόκειται για το κεφάλι του Αγάλματος της Ελευθερίας, μπροστά στο οποίο το 1886, άνθρωποι της εποχής είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν, πριν από τη συναρμολόγηση και την τοποθέτησή του.




Το ύψος του μαγιό
Στη δεκαετία του '20, οι γυναίκες για να κάνουν μπάνιο, έπρεπε να πληρούν κάποιες προδιαγραφές όπως να έχουν καλυμμένα πόδια μέχρι συγκεκριμένα εκατοστά πάνω από το γόνατο. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο αποδεικνύει ότι γινόταν αυστηρός έλεγχος με τη μεζούρα! 




Το κλουβί και η Harley
Το έτος 1921, ο αστυνομικός που προχωρούσε στη σύλληψη ενός κακοποιού, μπορούσε να τον μεταφέρει μέσα σε ειδικό κλουβί με το οποίο ήταν εφοδιασμένη η μηχανή του (μια Harley)...




Αντηλιακό... εποχής!
Επιστρέφουμε στη δεκαετία του '20 και στα μπάνια γυναικών, για να γνωρίσουμε κάποια από τα ευφάνταστα αξεσουάρ τους. Τότε δεν γνώριζαν ακόμα πόσο κακό μπορεί να κάνει ο ήλιος στο δέρμα, όμως οι κώδικες ομορφιάς απαιτούσαν χρώμα όσο το δυνατόν πιο λευκό.
Και δεδομένου ότι δεν υπήρχαν αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, εμφανίστηκαν οι συγκεκριμένες -ανατριχιαστικές- μάσκες προστασίας από τον ήλιο! Προφανώς, δεν εκτιμήθηκαν όσο τους άξιζε, οπότε και δεν μακροημέρευσαν.




Βασίλισσες της ομορφιάς
Τα καλλιστεία κάποτε ήταν πολύ διαφορετικά από τα σημερινά.Στη συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπουμε δύο εστεμμένες βασίλισσες της ομορφιάς, σε εποχές (1922) που τα πρότυπα της ομορφιάς και της μόδας ήταν εντελώς διαφορετικά...






Εννέα βασιλείς μαζί!
Εννέα βασιλείς σε μια φωτογραφία είναι μάλλον το υψηλότερο ρεκόρ βασιλέων που έχουν φωτογραφηθεί μαζί -είχαν συγκεντρωθεί για να πενθήσουν τον βασιλιά Εδουάρδο το 1910. 
Ανάμεσά τους και ο τότε βασιλιάς της Ελλάδας, Γεώργιος, όπως και οι βασιλείς των Νορβηγίας, Βουλγαρίας, Πορτογαλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ισπανίας, Μεγάλης Βρετανίας και Δανίας.




Μπαλκόνι – κλουβί
Το 1930, σε αυτά τα ειδικά κλουβιά – μπαλκόνια, γονείς έβγαζαν τα μωρά τους για να μπορούν να είναι ασφαλή, να παίρνουν τον αέρα τους και να τα βλέπει ο ήλιος.




Η πρώτη selfie!
Ο Ρόμπερτ Κορντέλιους πήρε αυτή τη φωτογραφία του εαυτού του έξω από το μαγαζί της οικογένειάς του.
Η -για τα σημερινά δεδομένα- απόκοσμη φωτογραφία έγινε διάσημη ως ο παλαιότερος γνωστός πρόγονος των σημερινών selfie.




Γαλήνιος ύπνος
Αυτή η τόσο τρυφερή φωτογραφία χρονολογείται από το 1945. Ενα μικρόσωμο κουτάβι κοιμάται αναπαυτικά ανάμεσα σε επίσης κοιμισμένους Ρώσους στρατιώτες.




Το τελευταίο φιλί
Η φωτογραφία εδώ συγκλονίζει. Στρατιώτες του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου αποχαιρετούν με ένα τελευταίο τις αγαπημένες τους λίγο πριν το πλοίο τους αποπλεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης