Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Η χαμενη δεκαετια της Ελλαδας


Την άνοιξη του 1964 ο Γεώργιος Παπανδρέου, παππούς του σημερινού Γεωργίου Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Ελλάδας, έστειλε στην Κύπρο μία Μεραρχία για την ασφάλεια του νησιού.
Αυτή τη μεραρχία την ανακάλεσε πίσω στην Ελλάδα η στρατιωτική δικτατορία.
Το Νοέμβριο του 1973 οι φοιτητές στην Αθήνα ξεσηκώθηκαν και έκαναν κατάληψη στο Πολυτεχνείο.
Βασικό σύνθημα ήταν το "ψωμί-παιδεία-ελευθερία".
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου άνοιξαν το δρόμο για την πτώση της δικτατορίας, πράγμα που τελικά έγινε λίγους μήνες αργότερα (Ιούλιος 1974) με την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και την κατάληψη του 1/3 του νησιού.

Πρόσφατα στο λύκειο του ΑΝΑΤΟΛΙΑ προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκυμαντέρ του Τάκη Παπαγιαννίδη το οποίο προλόγισε ο Βασίλης Βασιλικός "Λεηλατώντας μια Ματωμένη Χώρα"στο οποίο καταγράφεται η βεβήλωση,  η λεηλασία και η καταστροφή  600 μοναστηριών, 20 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στα κατεχόμενα από τους κατακτητές.

Ως αναφορά το ψωμί, την παιδεία και την ελευθερία, 41 χρόνια μετά έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες απαιτήσεις .... 

Διευκρινήσεις για "τη χαμένη Δεκαετία της Ελλάδας"

Το φθινόπωρο του 1963 εκλέχτηκε πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχασε την πλειοψηφία στη βουλή το καλοκαίρι του 1965.Το παλάτι αντί να αφήσει το λαό να εκλέξει πρωθυπουργό όριζε χωρίς εκλογές όποιον ήθελε και αυτό οδήγησε σε πολιτική αστάθεια .Ο στρατός πήρε την εξουσία σαν "σωτήρας" και εγγυητής της δημοκρατίας που μόνο αυτό δεν ήταν. Πιστεύω ότι αν εκείνα τα χρόνια η Ελλάδα είχε πρωθυπουργό δημοκρατικά εκλεγμένο θα είχε αναπτυχθεί οικονομικά και ο λαός μας θα είχε μεγάλες ευκαιρίες μόρφωσης, ωρίμανσης και ανάπτυξης.Τελικά αντί για αυτό, ανθρωποι σκοτώθηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν και σαν λαός χάσαμε ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και πολιτική ωριμότητα τις οποίες αν είχαμε εκμεταλλευτεί τότε , σήμερα μάλλον θα ήμασταν σε καλύτερη μοίρα.Γι αυτό σκέφτηκα 10 χρόνια από τις τελευταίες εκλογές μέχρι την επιστροφή της Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1974 (η οποία πληρώθηκε με αίμα ...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης