Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Πως επιδρά το αλκοόλ στο σώμα μας (μέρος πρώτο)

Αποφάσισα, μια και έχω αρκετό καιρό να γράψω στην εφημερίδα, σκέφτηκα να αρχίσω μια σειρά με πληροφορίες για το πως επιδρά το αλκοόλ στο σώμα μας, στις διάφορες ηλικίες και ποια (με μέτρο) είναι τα προτερήματά του.
Σκέφτηκα για αρχή να κάνω κόπι-πέιστ τις πληροφορίες και να συμπληρώνω από κάτω δικά μου σχόλια. 
Για αρχή, θέλω να σας πω πως θα αρχίσω με την επίδραση του αλκοόλ στους εφήβους. 
Σημειώνω σε εισαγωγικά το αντιγραμμένο κομμάτι, αλλά αν θέλετε να το δείτε πιο συνοπτικά, δείτε τα σχόλιά μου από κάτω.Αρχίζουμε:

"Στην εφηβική ηλικία το αλκοόλ μειώνει τη σχολική απόδοση, την ικανότητα απορρόφησης της γνώσης και τη συγκέντρωση.Η κατανάλωση αλκοόλ σε αυτές τις ηλικίες έχει δραματική επίδραση στην προσωπικότητα, προκαλεί ευερεθιστότητα, εχθρικότητα και επιθετικότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πειραματισμού και με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες. Επίσης, οι έφηβοι που πίνουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνιγμό, πτώσεις ή αυτοκινητικά ατυχήματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το 30-50% των τροχαίων ατυχημάτων διεθνώς σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ στην Ευρώπη για το 20% των θανατηφόρων ατυχημάτων (περίπου 10.000 θάνατοι ετησίως) ευθύνεται το αλκοόλ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διάλογος μέσα στην οικογένεια, έτσι ώστε τα παιδιά από νεαρή ηλικία να μάθουν τις επιπτώσεις των οινοπνευματωδών ποτών. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να μη μπαίνουν ποτέ σε αμάξι του οποίου ο οδηγός έχει πιει, πολύ δε περισσότερο αν βρίσκεται σε κατάσταση μέθης και να παρέχεται η διαβεβαίωση ότι οι γονείς θα περάσουν να πάρουν τα παιδιά τους ή ότι θα εξασφαλιστεί κάποιος άλλος τρόπος ασφαλούς μετακίνησης.
Ο λόγος ο οποίος οδηγεί τους εφήβους στην (υπέρμετρη συνήθως) κατανάλωση αλκοόλ είναι γιατί πιέζονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον. Δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι στη φάση της εφηβείας, το άτομο προσπαθεί να είναι μέρος του κοινωνικού συνόλου και παράλληλα να εξερευνήσει τα όριά του. Όταν οι έφηβοι δέχονται πιέσεις για να καταναλώσουν αλκοόλ μπορεί να αισθάνονται θυμό, άγχος, ενοχές, αίσθηση δειλίας και απογοήτευση σχετικά με τον εαυτό τους. Έτσι καταλήγουν να κάνουν πράξεις που κανονικά δεν θα τις έπρατταν και οι λόγοι είναι αρκετοί: ο φόβος της απόρριψης ή ότι θα χάσουν ένα φίλο, η επιθυμία να αρέσουν ή και να φαίνονται μεγαλύτεροι και η αποφυγή του χλευασμού. Επιπλέον, αρκετοί είναι οι νέοι οι οποίοι πέφτουν στον πειρασμό να πιουν αλκοόλ με την παρέα τους επειδή δεν είναι σίγουροι τι θέλουν ή επειδή δεν γνωρίζουν πώς να χειριστούν την κατάσταση.
Παρ' όλα αυτά, υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Κάθε νέος δεν πρέπει να διστάζει να αρνηθεί κάτι που δεν εγκρίνει. Να λέει όχι κατηγορηματικά (δισταγμοί και παύσεις αφήνουν χώρο στους άλλους να συνεχίσουν την πίεση). Αντί για αλκοόλ να επιλέγει μη αλκοολούχα ποτά. Εναλλακτικά, μπορεί να βρει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες με άλλες παρέες (παιχνίδια, σπορ, ψυχαγωγία)."

Συνοπτικά:

-Το αλκοόλ στη σχολική ηλικία (εκτός από τους γνωστούς κινδύνους), μειώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να απορροφά πληροφορίες και να συγκεντρώνονται.

-Η κατανάλωση αλκοόλ δραματικά επηρεάζει τη συμπεριφορά σου, κάνοντάς σε να φέρεσαι απότομα σε άτομα που αγαπάς και παρακινώντας τον εαυτό σου να πιει κι άλλο αλκοόλ.

-Το αλκοόλ σε ωθεί να δοκιμάσεις και άλλες επικίνδυνες ουσίες.

-ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟ: Η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρές ηλικίες συνήθως προέρχεται λόγο του άγχους και της υπερβολικής πίεσης! ΟΠΟΤΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΕ

Αυτά ήθελα να πω, πείτε μου τη γνώμη σας από κάτω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης