Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

10 κράτη που έχουν διεκδικήσει την αυτονομία τους αλλά επισήμως δεν υπάρχουν...

Ωραίο θέμα για τους λάτρεις της γεωγραφίας...


Κράτη που έχουν προχωρήσει στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας τους, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζονται επίσημα από άλλα κράτη, με αποτέλεσμα να αποτελούν αγκάθι στην γεωπολιτική σταθερότητα περιοχών που μαστίζονται από συγκρούσεις και διαμάχες.

*Το κράτος της Παλαιστίνης


Η Παλαιστίνη έχει αναγνωριστεί επίσημα από 135 ανεξάρτητες χώρες μέλη του ΟΗΕ, παρά τη σφοδρή αντιπαράθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Μάλιστα, το 1964 δημιουργήθηκε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ενώ στις 15 Νοεμβρίου του 1988, το Κράτος της Παλαιστίνης διακήρυξε την ανεξαρτησία του. Το Κράτος της Παλαιστίνης αναγνωρίζεται από το 68% των χωρών.

*Κόσοβο

Το Κόσοβο αποτελούσε επαρχία της Σερβίας και κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2007, στις οποίες επικράτησε ο Χασίμ Θάτσι, ξεκίνησαν οι πρώτες ενέργειες για την ανεξαρτησία της περιοχής. Το 2008, υιοθετήθηκε το πρώτο Σύνταγμα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιουνίου του ιδίου έτους, χωρίς όμως να αναγνωριστεί από τη Σερβία. Το κράτος αναγνωρίζεται από 108 χώρες.

*Λαϊκή Δημοκρατία της Αραβίας

Η χώρα διεκδίκησε για πρώτη φορά την ανεξαρτησία της το 1976, επικαλούμενη ότι στα εδάφη της άνηκε ολόκληρη η Δυτική Σαχάρα, διεκδικώντας παράλληλα εδάφη του Μαρόκο. Μάλιστα, αναφέρεται ότι το Σύνταγμα, που υιοθέτησε το 1999 παρουσιάζει ομοιότητες με αυτό των Ευρωπαϊκών χωρών. Το κράτος αναγνωρίζεται από 35 χώρες που διατηρούν μαζί του σημαντικές διπλωματικές σχέσεις.

*Δημοκρατία της Κίνας

Η Δημοκρατία της Κίνας ή διαφορετικά Ταΐβάν αναγνωρίζεται μόνο από 22 χώρες των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι το 2013, εξαιτίας της παρέμβασης και της διαφωνίας της Κίνας στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της. Παρά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της η Κίνα επιμένει ότι η περιοχή αποτελεί επαρχία της, ωστόσο το κράτος έχει αναπτύξει δικό του πολιτικό σύστημα, καθώς διεξάγονται εκλογές από το 1947.

*Δημοκρατία της Νότιας Οσσετίας

Η Νότια Οσσετία, ή απλά Οσσετία, είναι μια αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Γεωργίας. Το κράτος δεν έχει αναγνωρισθεί από καμία μεγάλη χώρα εκτός από τη Ρωσία, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα, από τα υπόλοιπα κράτη θεωρείται επαρχία της Γεωργίας. Η πρώτη αναγνώρισή της έγινε, μόλις, το 2008 από την Ρωσία, παρόλο που το κράτος έχει ιδρυθεί άτυπα από το 1988.

* Δημοκρατία της Αμπχάτζια

Η Αμπχάτζια αποτελέι μια περιοχή του Καυκάσου και συμπεριλαμβάνεται και αυτή στα σύνορα της Γεωργίας. Διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990 και από τότε έχει αναγνωριστεί μόνο από τη Ρωσία το 1999, ενώ οι υπόλοιπες χώρες τη θεωρούν επαρχία της Γεωργίας. Παρόλα αυτά, η χώρα διεξήγαγε εκλογές το 2005 ανακηρύσσοντας πρόεδρό της τον Σεργκέι Μπαγκάπς, ωστόσο οι εκλογές και τα αποτελέσματα απορρίφθηκαν από τη διεθνή κοινότητα.

*Υπερδνειστερία

Η Υπερδνειστερία ή Τρανσνίστρια αποτελεί περιοχή της Μολδαβίας, το κράτος διακήρυξε την ανεξαρτησία του το 1990, και με τη βοήθεια της Ρωσίας, των Κοζάκων και της Ουκρανίας κατάφερε να την κατοχυρώσει, ωστόσο δεν αναγνωρίζεται από άλλες χώρες. Μάλιστα η περιοχή απαίτησε μετά από παρακίνηση της Ρωσίας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης καθώς επιθυμεί την επανένωση με τη Ρωσία.

*Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελούσε κάποτε αυτόνομη διοικητική περιφέρεια της Σοβιετικής Ένωσης που ανήκε στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Έχει διεκδικήσει την ανεξαρτησία του από το 1992 και αναγνωρίζεται μόνο από τρεις χώρες που επιδιώκουν ανεξαρτησία και τυγχάνουν περιορισμένης αναγνώρισης.

*Δημοκρατία της Σομαλιλάνδη

Η Σομαλιλάνδη είναι μια ανεξάρτητη δημοκρατία που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής. Το κράτος διακήρυξε την ανεξαρτησία του το 1991 από τη Σομαλία, ωστόσο κανένα κράτος δεν το έχει αναγνωρίσει ακόμη επίσημα. Όλα τα κράτη θεωρούν ότι η περιοχή αποτελεί επαρχία της Σομαλίας.

*Στη συγκεκριμένη λίστα, το Alltime10s αναφέρει και το παράνομο ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων, που προέκυψε από την εισβολή του 1974. Το ψευδοκράτος, αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης