Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Σωρός (Συν)Αισθημάτων

Χαίρομαι, λυπάμαι, φοβάμαι, θυμώνω, αηδιάζω, αγαπώ, μισώ, ερωτεύομαι. 




       
Όλες οι παραπάνω λέξεις, συντακτικά, είναι ρήματα, απλώς ρήματα.  Αν όμως παρατηρήσουμε καλά την έννοια της κάθε μιας από αυτές τις λέξεις, διαπιστώνουμε ότι δεν είναι απλώς μόνο ρήματα. Είναι ρήματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στον λόγο μας που το καθένα από αυτά εκφράζει με τον δικό του τρόπο το τι ακριβώς νιώθουμε.   

       Όμως, τι είναι η χαρά; Τι είναι η λύπη; Τι είναι ο θυμός, ο έρωτας, το μίσος, η αγάπη; 
Και αν τυχαίνει και ξέρεις τι στο καλό είναι όλα αυτά, τα έχεις αισθανθεί ποτέ σου; Είναι αισθήματα που νιώθουμε πολλές φορές, καθημερινά, στην ζωή μας. Παρατηρούμε, επίσης, ότι τα αισθήματα δεν βρίσκονται όλα στην ίδια κατηγορία. Μερικές φορές νιώθεις ότι ''πετάς στα σύννεφα'' και άλλες φορές θέλεις απλώς ''να ανοίξει η γη κάτω από τα πόδια σου και να σε καταπιεί'' ( Και μην μου πείτε ότι δεν έχει συμβεί και σε εσάς εε; ) 


      Γενικότερα, τα αισθήματα ή αλλιώς τα συναισθήματα, ευάρεστα ή δυσάρεστα, επιφανειακά ή μη, διαμορφώνουν την συμπεριφορά του κάθε ανθρώπου και μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή. Είναι ένα ψυχοσωματικό φαινόμενο, που δημιουργείτε σε μία οποιαδήποτε βίωση. ( κατά του οποίου μία ιδιότητα ενός εξωτερικού π.χ. ερέθισμα ή εσωτερικού π.χ. διεγέρσεις  αντικειμένου ) 


     Επιπλέον, σε κάθε συναίσθημα υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις του σώματος και της ψυχής. 
Για παράδειγμα όταν στεναχωριέσαι και λυπάσαι, κλαις και μελαγχολείς... μια φυσική αντίδραση του σώματος και της ψυχής σου για να ξεσπάσει, ώστε να χαλαρώσει και να ηρεμήσει, όταν βρίσκεσαι σε τέτοια κατάσταση. 

Επίσης όταν φοβάσαι, τρέμεις, αγχώνεσαι, ιδρώνεις και πανικοβάλλεσαι. 
Όταν αγαπάς κάποιο άτομο ή κάτι τότε το νοσταλγείς, το φροντίζεις, το προστατεύεις, το νοιάζεσαι κ.α.

  Και από όλες αυτές τις διαφορετικές αντιδράσεις ''γεννιέται'' η συνείδηση. 
Η νοητική δυνατότητα ενός οργανισμού η οποία του επιτρέπει, σε προέκταση των αισθήσεων του, να γνωρίζει και να κατανοεί τον εαυτό του, το περιβάλλον και αυτά που συμβαίνουν γύρω του. 

   

 Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα κομμάτι από τον μεγάλο τομέα της ψυχολογίας, επιστήμη που ασχολείται με την συμπεριφορά των ανθρώπων. 

Στην φετινή σχολική χρονιά  (2015-2016 ), η εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης είναι διατεθειμένη να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα και πιο συγκεκριμένα με τα συναισθήματα, με τα οποία εγώ με την συνεργασία της εξίσου πάρα πολύ καλής μαθήτριας Μαριλένας Λιοτοπούλου θα αναλύσουμε το καθένα ξεχωριστά.(Καθώς η Μαριλένα ανέλυσε την ψυχολογία στο προηγούμενο άρθρο)

    Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας. 


                                                                                                Η συντάκτρια: 
                                          
                                                                                        Μπούτιου Σοφία-Στεφανία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης