Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Εισαγωγή στην Ψυχολογία

Πριν ξεκινήσουμε, να αναλύουμε τα συναισθήματα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, όπως θα αναφέρει και η Σοφία Μπούτιου στη συνέχεια, ας κάνουμε μια μικρή εισαγωγή για το τι είναι η ψυχολογία. 


Η ψυχολογία, λοιπόν, είναι μια ακαδημαϊκή επιστήμη που ασχολείται με την μελέτη των συμπεριφορών των ανθρώπων, όπως επίσης και με τις λειτουργίες του οργανισμού που σχετίζονται με τη συμπεριφορά. 

Ο άμεσος στόχος της ψυχολογίας είναι να κατανοήσει την συμπεριφορά των ανθρώπων τόσο ως άτομα, όσο και ως ομάδες, προσπαθώντας και να εξάγει γενικές αρχές, αλλά και να ερευνήσει ειδικές περιπτώσεις, με απώτερο στόχο την ωφέλεια της κοινωνίας.


Πολλοί σημαντικοί ψυχολόγοι έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στην ιστορία της ψυχολογίας, με κυριότερους τον Λεβ Βιγκότσκι, Καρλ Γκούσταβ Γιούνγκ, Άλφρεντ Άντλερ και φυσικά ο Σίγκμουντ Φρόυντ .

Ο Λεβ Σεμιόνοβιτς Βιγκότσκι ήταν σοβιετικός ψυχολόγος που ανακαλύφθηκε από το δυτικό κόσμο τη δεκαετία του 1960. Γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1896 και απεβίωσε στις 11 Ιουνίου του 1934. Σύμφωνα με τον Βιγκότσκι, η πνευματική ανάπτυξη των παιδιών είναι λειτουργία των ανθρώπινων κοινοτήτων, παρά μεμονωμένων ατόμων. 
Η συνεισφορά του είναι ευρέως σεβαστή και ασκεί επιρροή στους τομείς της αναπτυξιακής ψυχολογίας, της εκπαίδευσης, της ανάπτυξης του παιδιού και της μελέτης της γλώσσας. 
Η σημαντικότερη ίσως για την ψυχολογία και τη διδακτική συνεισφορά του Βιγκότσκι έγκειται στη διατύπωση της θεωρίας του για τη Ζώνη επικείμενης ανάπτυξης. 
Ο Βιγκότσκι ήταν πρωτοποριακός ψυχολόγος και τα πιο σημαντικά έργα του εκτείνονται σε έξι ξεχωριστούς τόμους, γραμμένους μέσα σε σχεδόν δέκα χρόνια, από την «Ψυχολογία της Τέχνης» μέχρι την «Σκέψη και Γλώσσα», το οποίο ήταν και το γνωστότερο βιβλίο του που εκδόθηκε το 1934.






Ο Καρλ Γκούσταβ Γιούνγκ ήταν Ελβετός γιατρός και ψυχολόγος ενώ υπήρξε ο εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας. Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1875 στο Κέσβιλ αμ Μπόντενζεε της Ελβετίας. 
Καταγόταν από σχετικά φτωχή και δίχως ιδιαίτερη μόρφωση οικογένεια, αλλά για τον ίδιο φρόντισαν το καλύτερο. 
Κατά την ηλικία των 12 ετών περίπου ο Γιούνγκ υπέφερε από νεύρωση και κρίσεις λιποθυμίας. Αυτή του η εμπειρία υπήρξε καθοριστική για τις αναζητήσεις του στο χώρο της Ιατρικής. 
Κατά τη διάρκεια της ζωής του συνάντησε μερικούς πολύ σπουδαίους ανθρώπους στον κλάδο της ψυχολογίας και βρέθηκε μπροστά σε σπουδαία έργα. 
Η αποφασιστικότερη πιθανώς εμπειρία στη ζωή του Γιουνγκ υπήρξε η επαφή του με τον Σίγκμουντ Φρόυντ και κυρίως η επαφή του με την ψυχολογία της υστερίας και τα όνειρα. 
Δέκα μέρες πριν το θάνατό του τελειώνει το τελευταίο έργο «Προσεγγίζοντας το Ασυνείδητο», που βρίσκεται στο βιβλίο «Ο Άνθρωπος και τα Σύμβολά του». Πεθαίνει μετά από μια μικρή αδιαθεσία στις 6 Ιουνίου του 1961, στο σπίτι του στο Κούσναχτ.





Ο Άλφρεντ Άντλερ ήταν Αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος, ιδρυτής της σχολής της ατομικής ψυχολογίας. Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου το 1870 στη Βιέννη. Ακολούθησε νωρίς το ιατρικό επάγγελμα που το εξάσκησε για πολλά χρόνια στη Βιέννη. 
Ο Σίγκμουντ Φρόυντ τον κάλεσε το 1902 να εισέλθει στην ομάδα μελετών του. Στην πορεία της συνεργασίας τους, όμως, ο Άντλερ ανάπτυξε τις δικιές του απόψεις, οι οποίες έγιναν αφορμή της ανοιχτής ρήξης με τον Φρόυντ, το 1911. 
Ο Άντλερ ασχολήθηκε κατόπιν αποκλειστικά με την παραπέρα εξέλιξη και διάδοση της ατομικής ψυχολογίας με δική του σχολή και δικό του περιοδικό. 
Από το 1925 ταξίδευε συχνά στην Αμερική, όπου εγκαταστάθηκε οριστικά το 1935. 
Στην Αμερική επιφυλάχθηκε στην ψυχολογία του μέχρι σήμερα μεγάλη προσοχή και αναγνώριση. 
Ο Άλφρεντ Άντλερ πέθανε το 1937 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού διαλέξεων στο Αμπερντήν της Σκωτίας.



Ο Σίγκμουντ Φρόυντ ήταν Αυστριακός ιατρός, φυσιολόγος, ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ου αιώνα που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο, την απώθηση και την παιδική σεξουαλικότητα. 
Οι επιστημονικές θεωρίες του Φρόυντ και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και αποτέλεσαν αντικείμενα έντονης αμφισβήτησης όταν παρουσιάστηκαν στη Βιέννη του 19ου αιώνα. 
Ωστόσο και σήμερα συνεχίζουν να εγείρουν έντονο προβληματισμό και αντιπαραθέσεις. 
Η επίδραση του Φρόυντ δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά ταυτόχρονα απλώθηκε σε πολλούς τομείς της επιστήμης (ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία) και της τέχνης.

 

 Η συντάκτρια:
Λιοτοπούλου Μαριλένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης