Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Πανελλήνια μέρα σχολικού αθλητισμού.

Η εκδήλωση του σχολείου μας.

Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου θα οργανώσουμε στο σχολείο μας μια εκδήλωση με θέμα τα Ολυμπιακά ιδεώδη και το πόσο ισχύουν στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11:45 στην αίθουσα τελετών του σχολείου  και είναι ευπρόσδεκτοι και γονείς αλλά και φίλοι.
Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει  προβολή βίντεο και στρογγυλή τράπεζα συζήτησης.

Μέσα από τα βίντεο και τη συζήτηση με τους καλεσμένους μας θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε πόσο τα Ολυμπιακά  ιδεώδη της ευγενούς άμιλλας, της αξίας της συμμετοχής, της συμφιλίωσης των λαών, του ευ αγωνίζεσθε, της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής  υγείας, αυτά τα ιδανικά που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ισχύουν σε όλες τις εκφάνσεις του αθλητισμού της εποχής μας.

Αυτόματα προκύπτουν ζητήματα σύγκρισης μεταξύ επαγγελματικού- αγωνιστικού αθλητισμού και ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Με τα βίντεο θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε για την πορεία των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων, να αναδείξουμε όλα τα φαινόμενα στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Βία, μίσος, διαφθορά, διαπλοκή, χορηγοί που ορίζουν τους όρους του παιχνιδιού,  το αθλητικό θέαμα ως καταναλωτικό προϊόν με θεατές – τηλεθεατές παθητικούς δέκτες αυτού του προϊόντος.

Νίκη με κάθε τρόπο, αθέμιτα μέσα επικράτησης, μαφιόζικη οργάνωση αθλητικών εταιρειών.


Και από την άλλη είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, το ίδιο το άτομο είναι ο πρωταγωνιστής και όχι ο παθητικός δέκτης.Εδώ αξία έχει η ίδια η διαδικασία,  η άσκηση είναι βίωμα, εσωτερική ανάγκη, πάθος, τρόπος εξισορρόπησης, ψυχική και σωματική  υγεία.


Και ενώ στον επαγγελματικό αθλητισμό μπορούν να πάρουν μέρος ελάχιστοι, μόνο αυτοί που έχουν το χάρισμα να μπορούν να ανταποκριθούν στις σκληρές απαιτήσεις ενός αθλήματος, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό μπορεί να πάρει μέρος ο καθένας από εμάς αφού αυτό που αξίζει είναι μονάχα η συμμετοχή.

Καλεσμένοι μας θα είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που ακολουθούν το ιδανικό της δια βίου άσκησης, που γι' αυτούς ο αθλητισμός και το άθλημα που κάνουν είναι στάση και τρόπος ζωής.
Θα μοιραστούν με μας την εμπειρία τους, θα διασταυρώσουμε τις απόψεις μας, θα δώσουμε προτάσεις που θα βοηθήσουν όλους να κάνουν πιο εύκολο και πιο προσιτό το ιδανικό της δια βίου άσκησης.
Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι:
  1. Κεχαγιάς Δημήτρης, επιστάτης στο 20ο Λύκειο, Μαραθωνοδρόμος
  2. Μαυρομούστακος Σάββας, επίκουρος καθηγητής φυσικοθεραπείας στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, λάτρης του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της φύσης
  3. Μαυρομούστακου Δέσποινα, φιλόλογος, ερασιτέχνης αθλήτρια του τένις
  4. Δανιηλίδης Βασίλης, οδοντίατρος, ερασιτέχνης αθλητής τένις τένις, πατέρας της πρωταθλήτριας του τένις, Λένας Δανιηλίδου
  5. Σιώμος Δημήτρης, φυσικός, ερασιτέχνης αθλητής του τένις και δρομέας μεγάλων αποστάσεων.
  6. Ανδρεάδης Ανδρέας, επαγγελματίας αθλητής του βόλεϊ, παίκτης του Άρη Θεσσαλονίκης.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι μαθητές του σχολείου μας θα πάρουν μέρος σε αθλήματα που προσομοιάζουν σε αθλήματα Ολυμπιακών αγώνων.

Αγώνας αντοχής, αγώνας ταχύτητας, σκυταλοδρομίες μεταξύ τάξεων, πάλη, ενόργανη γυμναστική.

Στο τέλος, για να διασκεδάσουμε περισσότερο, θα κάνουμε ένα άθλημα που επινόησαν οι ίδιοι οι μαθητές,  τις "καροτσοδρομίες". 
Το Γ1 θα αγωνιστεί με το Γ2 σε σκυταλοδρομία με καρότσια σούπερ μάρκετ.
Ποια τάξη θα … «μεταφερθεί» πιο γρήγορα;
Ελάτε να ακούσετε, να διασκεδάσετε και … ίσως να πάρετε μεγάλες αποφάσεις για τη ζωή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης