Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Διαφημίσεις!!!

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις περιγράφουν τη στιγμή, την κατάσταση, τα ήθη, τη νοοτροπία της κοινωνίας στη συγκεκριμένη στιγμή. Για το λόγο αυτό, για τον κάθε παρατηρητή της εποχής και της κοινωνίας, οι διαφημίσεις έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί καταγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τις καταναλωτικές  ανάγκες και τα προβλήματα της κάθε εποχής.
Για μας τους  μεγαλύτερους, μια τέτοια αναδρομή προσφέρει έντονη γεύση από τις στιγμές του παρελθόντος που περάσαμε και βιώσαμε.
Αυτό που θα αισθάνεστε και σεις όταν θα μεγαλώσετε και θα βλέπετε τις σημερινές διαφημίσεις.
Συνήθως, στην εποχή μας, όταν έμπαιναν οι διαφημίσεις, είτε αλλάζουμε κανάλι είτε σηκωνόμαστε για να κάνουμε κάτι που θέλουμε αλλά λόγω της ταινίας ή της σειράς δεν το κάναμε.
Τώρα που τις ξαναβλέπω, δεν κάναμε λάθος, ήταν κουραστικές και συνήθως χωρίς έμπνευση.
Το ίδιο το προϊόν ήταν ο πυρήνας του μηνύματος ενώ αντίθετα σήμερα, ένα πολύπλοκο και ευφάνταστο σενάριο σε ταξιδεύει και πολλές φορές ξεχνάς και ποιο προϊόν διαφημίζουν.
Με την πάροδο του χρόνου, λοιπόν,  οι διαφημίσεις έγιναν, περίπου μια κινηματογραφική ταινία ενός λεπτού. Στην προσπάθεια να κάνουν το μήνυμα πιο ελκυστικό χρησιμοποιούν πλέον οι διαφημιστές εύηχες ατάκες που είναι του συρμού και  της εποχής, κάνουν ολόκληρες παραγωγές, χρησιμοποιούν ηθοποιούς κράχτες που κυριολεκτικά σηκώνουν επάξια το βάρος ενός τέτοιου ρόλου.
Βλέποντας συγκριτικά το πριν και το τώρα παρατηρώ ότι τότε τα διαφημιζόμενα προϊόντα ήταν πραγματικά καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα: αναψυκτικά, γάλα, καφές, σνακ κ.λ.π.
Οι σύγχρονες διαφημίσεις επικεντρώνονται σε περισσότερο άυλα προϊόντα: κινητά τηλέφωνα, συνδρομητική τηλεόραση, αεροπορικές εταιρείες κ.λ.π.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης