Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Αφιέρωμα: Bowling

Το bowling είναι ένα παιχνίδι κατά το οποίο ο παίκτης πρέπει να ρίξει μια μπάλα bowling προς έναν στόχο, ο οποίος συνήθως είναι κορύνες, και να μαζέψει όσους περισσότερους πόντους μπορεί. Αυτό που πιθανόν να μην ξέρετε είναι την ιστορία του bowling, καθώς και τα δύο είδη του.







Η ιστορία:

Το 1930, ο Άγγλος ανθρωπολόγος Σερ Φλίντερς Πέτρι μαζί με μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μπάλες bowling κατασκευασμένες από δέρμα και σχοινί και κορύνες bowling στον τάφο ενός μικρού παιδιού στην Αίγυπτο. Ο τάφος αυτός εκτιμήθηκε να υπάρχει από το 3.200 π.Χ., λίγο πριν την βασιλεία του Μήνη ή Ναρμέρ, του πρώτου δηλαδή φαραώ της Αιγύπτου. Η ανακάλυψη του Πέτρι αποτελεί το πρώτο δείγμα bowling που έχουμε. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι ισχυρίζονται πως το bowling προέρχεται από την Γερμανία του 300 μ.Χ., όπου σε διάφορες θρησκευτικές τελετές οι άνθρωποι κυλούσαν πέτρες με σκοπό να ρίξουν κάτω αντικείμενα ως σύμβολο της άφεσης των αμαρτιών τους.

  .
 
Το πρώτο στέκι bowling κατασκευάστηκε το 1299 στο Σαουθχάπτον της Αγγλίας και βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι και σήμερα. Στην Αγγλία βρέθηκαν επίσης γραπτά κείμενα του βασιλιά Έντουαρντ του τρίτου, σύμφωνα με τα οποία το 1366 ο Έντουαρντ απαγόρευσε τα στρατεύματά του να παίζουν bowling για να αφοσιωθούν περισσότερο στα μαθήματα τοξοβολίας τους. 


Το 1800 οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί δημιούργησαν την δική τους εκδοχή του παιχνιδιού, που ονόμασαν Κέγκελ, κατά την οποία στόχος ήταν να ρίξεις με την μπάλα του bowling 9 κορύνες κι όχι 10 όπως σήμερα. Το Κέγκελ εξαπλώθηκε αργότερα και στην Αμερική. Ωστόσο, το 1841 το Kέγκελ bowling απαγορεύτηκε στην Αμερική, αφού συνοδεύτηκε από παράνομα στοιχήματα. Οι λάτρεις του bowling τότε αποφάσισαν να προσθέσουν ακόμα μία κορύνα στο παιχνίδι με αποτέλεσμα οι κορύνες να είναι συνολικά 10. Έτσι, μπορούσαν να παίζουν bowling ξανά χωρίς να φοβούνται τον νόμο, ο οποίος απαγόρευε το Κέγκελ, το bowling με 9 κορύνες κι όχι με 10.





Σήμερα, υπάρχουν δύο κατηγορίες bowling: το pin bowling και το target bowling. Το pin bowling είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε, όπου στόχος μας είναι η μπάλα bowling να ρίξει όλες τις κορύνες. Το pin bowling παίζεται σε ξύλινο ή συνθετικό επίπεδο έδαφος και οι πρώτοι κανονισμοί του αποφασίστηκαν το 1895. Το target bowling αντιθέτως παίζεται σε γρασίδι, χαλίκι ή εξωτερική συνθετική επιφάνεια και στόχος μας είναι η μπάλα bowling να φτάσει άλλα αντικείμενα (όχι απαραίτητα κορύνες), όταν την κυλίσουμε. Η δημιουργία του target bowling ή bowling εξωτερικού χώρου οφείλεται σε ένα αρχαίο Ρωμαϊκό παιχνίδι  κατά το οποίο οι παίκτες έπρεπε να πετάξουν πέτρες όσο το δυνατόν πιο κοντά σε διάφορα αντικείμενα. 







 Τέλος, το bowling αναγνωρίζεται ως σπορ, αφού αποτελεί είδος αναερόβιας γυμναστικής και παίζεται σύμφωνα με ορισμένους κανονισμούς. Ακόμα το bowling βοηθάει να κάψουμε θερμίδες και ενδυναμώνει τους μύες, ενώ η κάμψη και το τέντωμα γυμνάζει τους τένοντες και τις αρθρώσεις. Τέλος, ενώ τα περισσότερα σπορ δεν είναι κατάλληλα για ηλικιωμένους, πολλοί άνθρωποι μεγάλης ηλικίας παίζουν ακόμα πολύ καλά bowling.

Σήμερα, το bowling παίζεται από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε 90 χώρες παγκοσμίως.


Πηγή: Το παραπάνω αποτελεί εργασία μιας μαθήτριας της Γ.ΓΕΛ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης