Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Βίλα Μπιάνκα

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της Β΄2 τάξης στην Βίλα Μπιάνκα ,έτσι αποφάσισα να γράψω την ιστορία του κτιρίου που δεν είναι και μικρή.
Η βίλα Μπιάνκα ή αλλιώς Casa Bianca είναι μία εξοχική έπαυλη που χτίστηκε το 1912 από τον Dino Fernadez- Diaz σε οικόπεδο που είχε αγοράσει το 1911 στη συνοικία των εξοχών, κοντά στην Αποθήκη των τραμ. Η βίλα κτίστηκε σε σχέδια του ιταλού μηχανικού piero Arrigoni και ονομάστηκε Casa Bianca απο το όνομα της γυναίκας του Dino Fernadez ,την Blance (Bianca) Meyer .
Η βίλα έγινε γνωστή λόγω του ειδυλλίου της κόρης του Αλίν με τον ανθυπολοχαγό του ελληνικού στρατού Σπύρο Αλιμπέρτη που συγκλόνισε την κοινωνία της εποχής. 
Καθώς ο Αλιμπέρτης ήταν Καθολικός για να παντρευτεί την κόρη του Dino Fernadez θα έπρεπε και εκείνη να βαπτιστεί Καθολική γεγονός που έβρισκε αντίθετη όλη της την οικογένεια. 
Έτσι οι δύο νέοι αποφάσισαν να φύγουν μαζί από τη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Αθήνα όπου αφού βαπτίστηκε χριστιανή η Αλίν τελέστηκε ο γάμος τους. 
Λίγο αργότερα αφού αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις του ζευγαριού με την οικογένεια του Dino Fernadez ο Σπύρος Αλιμπέρτης και η σύζυγός του επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκαν στην Casa Bianca .
Στο διάστημα της Κατοχής κτίριο επιτάχθηκε στους Ιταλούς και αργότερα στους Γερμανους, ενώ ο πρώτος όροφος χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Ιταλού πρόξενου. 
Την περίοδο 1964-1967, ο όροφος ενοικιάστηκε σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο.
Το 1976 κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο και απο τότε χρονολογείτε η τμηματική καταστροφή του κτιρίου.
Τέλος το 1990 η βίλα Μπιάνκα περιέρχεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ξεκινάει η αναστήλωση του κτιρίου.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης