Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Μία πόλη, ένα πείραμα, μία ταινία...

Ταξιδεύουμε στη Γαλλία και γενικότερα μια πόλη που λέγεται Seine-Saint-Denis. Το τι ξεχωριστό έχει αυτή η πόλη;... Είναι μια σχετικά διαφορετική πόλη, η οποία φαίνεται σαν να έρχεται από άλλο σύμπαν. Στις φωτογραφίες που έβγαλε ο Γάλλος Λαουρέντ Κρονένταλ φαίνεται η "εκπληκτική" διαφορετικότητα του μέρους αυτού.






 Τα συγκροτήματα κτιρίων αυτής της πόλης χτίστηκαν μεταξύ δεκαετίας 50 και 80, πράγμα εντυπωσιακό. Έχουν μία μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και στο μάτι μας μάς θυμίζουν πολλά κυρίως από ταινίες φαντασίας που συμβαίνουν σε άλλο κόσμο. Κάτι τελείως διαφορετικό από το σημερινό πρότυπο πολύβουων μεγαλουπόλεων. Ο φωτογράφος έκανε περίπου τέσσερα χρόνια για να φωτογραφίσει την πόλη.






 Βλέποντας τις εικόνες πολλά συναισθήματα κυρίως θαυμασμού αλλά και λιγάκι μοναξιάς. Θα παρατηρήσατε που δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι. Γενικότερα αυτή η πόλη "δεν αξιώθηκε" να έχει πολλούς κατοίκους. Όλα αυτά τα όμορφα και ταυτόχρονα περίεργα κτίρια που βλέπουμε χτίστηκαν με σκοπό να στεγασθούν οι πληθυσμοί προσφύγων και αγροτών - φυσικά μιλάμε για προηγούμενες δεκαετίες. Ωστόσο το κοινωνικό αυτό πείραμα δεν πέτυχε. Αξιοσημείωτο είναι και πως αυτοί οι πληθυσμοί είναι κυρίως ηλικιωμένοι.




Οι κάτοικοι αυτοί προσπάθησαν να προσαρμοστούν σε αυτό το περιβάλλον και πλέον δεν ακούν κουβέντα για την κατεδάφιση κάποιων κτιρίων της πόλης.





Τέλος η σχέση που έχει αυτή η πόλη με μία ταινία -όπως είπα στον τίτλο- είναι πως εδώ πέρα γυρίστηκαν οι "Αγώνες πείνας" ή "Hunger games". Πράγματι δεν πρόκειται για πρόγραμμα υπολογιστή αλλά η πόλη παρουσίαζε τα κατάλληλα χαρακτηριστικά ωστέ να μπει σε μια τέτοια ταινία. Αν θέλετε ανατρέξτε ξανά στις εικόνες παραπάνω και ίσως διαπιστώσετε την ομοιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης