Κυριακή, 3 Απριλίου 2016

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ, 30 χρόνια μετά. Η πορεία του ραδιενεργού νέφουςΤο μεγαλύτερε πυρηνικό ατύχημα που συνέβη σχεδόν 30 χρόνια πριν στην Ουκρανία επηρέασε και επηρεάζει ακόμη και σήμερα τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια θάνατοι απο το ραδιενεργό νέφος που απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη οφείλονται άμεσα ή έμμεσα σε αυτό το ατύχημα.
Αντιγράφω απο εδώ το σχετικό άρθρο  με σχετικό βίντεο για την πορεία του νέφους και πως άγγιξε τη χώρα μας και εμάς τους ίδιους .
Το ότι δεν είχατε γεννηθεί δε σημαίνει ότι δεν σας αφορά, η διάχυτη ραδιενέργεια θα επηρεάσει όχι μόνο εσάς αλλά και τα παιδιά σας.
Γάλλοι επιστήμονες παρουσίασαν έναν αποκαλυπτικό χάρτη για την πορεία που ακολούθησε το ραδιενεργό νέφος μετά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.

Η κινούμενη γραφική αναπαράσταση παρουσιάζει την εξάπλωση του ραδιενεργού νέφους που ταξίδεψε πάνω από την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο το διάστημα 26 Απριλίου 1986 με 9 Μαΐου του ίδιου έτους.

Τα χρώματα της αναπαράστασης που ακολουθεί (κίτρινο, πορτοκαλί, ανοιχτό κόκκινο, κόκκινο και σκούρο κόκκινο), φανερώνουν την δείχνουν την περιεκτικότητα σε Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN), το ραδιενεργό νέφος (Καίσιο 137) άρχισε να εισέρχεται στην Βόρεια Ελλάδα το πρωί της 2ας Μαΐου 1986, Μεγάλη Παρασκευή.Η μόλυνση συνέχισε να εξαπλώνεται στην Ελλάδα και την κάλυψε ολόκληρη το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου 3 Μαΐου 1986.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης