Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

8 Εντυπωσιακές πληροφορίες για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

1. Δεν έχασε ούτε μία μάχη


Η στρατιωτική ιδιοφυΐα του μελετάται ακόμη σε στρατιωτικές ακαδημίες. Από την πρώτη του νίκη,σε ηλικία 18 ετών, μέχρι και το θάνατό του, ο Μέγας Αλέξανδρος έγινε ξακουστός για το αξιόμαχο του μακεδονικού στρατού και της λοξής φάλαγγας, που χρησιμοποιούσε το δόρυ σάρισα, για να κρατά σε απόσταση τον εχθρό.Ο μακεδονικός στρατός, ενισχυμένος με πολιορκητικές μηχανές και ελαφρά οπλισμένους στρατιώτες, εξελίχθηκε σε πανίσχυρη δύναμη. Ο Αλέξανδρος εφάρμοσε τη λοξή φάλαγγα με μεγάλη επιτυχία ( τακτική που είχε εφεύρει  ο πατέρας του), την οποία συμπλήρωσε με την υποχωρητική κίνηση.Με τον ελιγμό αυτό έστρεφε το ενδιαφέρον του 
εχθρού σε όποιο σημείο επιθυμούσε και στη συνέχεια τον περικύκλωνε. 


2.Έδωσε το όνομά του σε περισσότερες από 70 πόλεις



Από όπου περνούσε ο Μέγας Αλέξανδρος άφηνε το στίγμα του ιδρύοντας νέες πόλεις, στις οποίες έδινε το όνομά του, με πιο διάσημη φυσικά την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Άλλες Αλεξάνδρειες ιδρύθηκαν σε εδάφη όπου βρίσκονται σήμερα η Τουρκία, το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Στην μάχη του στον Υδάσπη Ποταμό, η οποία κόστισε τη ζωή σε πολλούς στρατιώτες, το άλογό του ο Βακεφάλας υπέκυψε  στα τραύματά του. Εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος ίδρυσε μια πόλη με το όνομα του θρυλικού αλόγου. Την ονόμασε Βουκεφάλα.



3. Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι θεϊκές του αναφορές


Στο κείμενο του Πλούταρχου "Οι ζωές εξεχόντων Ελλήνων και Ρωμαίων", που γράφτηκε 400 χρόνια μετά το θάνατό του, σημειώνεται πως η πιο ευχάριστη μυρωδιά αναδυόταν από την επιδερμίδα του Μ. Αλεξάνδρου, ενώ η αναπνοή και το σώμα του είχαν τόσο ευχάριστο άρωμα που αρωμάτιζαν ακόμη και τα ρούχα που φορούσε. Πρόκειται βέβαια για αναφορές που θεοποιούσαν τον μεγάλο στρατηλάτη στα χρόνια που ακολούθησαν, ως συνέχεια δικών του αναφορών που αποκαλούσε τον εαυτό του "γιο του Δία" . Μάλιστα ο ίδιος υποχρέωνε τους υπηκόους του να τον προσκυνούν σαν να είναι θεός.


4. Ο Μακεδόνας που ενστερνίστηκε τους πολιτισμούς που υπέταξε


Έξι χρόνια από την έναρξη της μακράς εκστρατείας του στα βάθη της Ανατολής, τότε Περσικής Αυτοκρατορίας, ο Μ. Αλέξανδρος κατέκτησε την Περσέπολη, κέντρο του περσικού πολιτισμού. Έκτοτε συνηθίζεται να ντύνεται με ενδύματα που παραπέμπουν στην περσική βασιλική περιβολή. Άλλωστε είναι γνωστό πως επέμενε να παντρευτούν Μακεδόνες στρατιωτικοί με γυναίκες από την Περσία. 92 Μακεδόνες παντρεύτηκαν σε έναν μαζικό γάμο στην πόλη Σούσα. 


5. Ο μυστηριώδης θάνατός του


Το 323 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά, αφού κατανάλωσε αρκετό κρασί. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο 32 ετών στρατηλάτης άφησε την τελευταία του πνοή. Οι υποψίες για δηλητηρίαση ήταν έντονες, δεδομένου και του τρόπου με τον οποίο πέθανε και ο πατέρας του, από την ίδια του τη φρουρά. Οι σύγχρονοι μελετητές αποδίδουν το θάνατό του σε μαλάρια, λοίμωξη του αναπνευστικού, υπατική ανεπάρκεια ή  τύφο. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι επιστήμονες αποδίδουν το θάνατό του σε εγκεφαλίτιδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.


6. Το σώμα του συντηρήθηκε με μέλι

Και πάλι σύμφωνα με τις αναφορές του Πλούταρχου, το άψυχο σώμα του Μέγα Αλέξανδρου ανέλαβαν Αιγύπτιοι ταριχευτές. Αντίθετα, ο Αιγυπτιολόγος της βικτοριανής εποχής Γουάλις Μπατζ ισχυρίζεται πως το σώμα του βυθίστηκε σε μέλι, προκειμένου να αποτραπεί έτσι η αποσύνθεσή του. 
Ένα ή δύο χρόνια μετά το θάνατό του, το σώμα του μετακινήθηκε με προορισμό τη Μακεδονία, με τον Πτολεμαίο να το αρπάζει και να το φέρνει στην Αίγυπτο. Οι πηγές αναφέρουν πως ήθελε να έχει το σώμα του στρατηλάτη, ώστε να τον θεωρούν διάδοχο της αυτοκρατορίας.Έως σήμερα παραμένει άγνωστος ο ακριβής τόπος ταφής του.



7.Η λατρεία του για τον Όμηρο

Αποτέλεσμα εικόνας για ομηρος

Ο Αλέξανδρος λάτρευε τον Όμηρο και κοιμόταν με την Ιλιάδα. Όταν πέρασε από την Τροία λέγεται ότι προσκύνησε τον τάφο του Αχιλλέα.


8. Γρανικός Ποταμός

Αποτέλεσμα εικόνας για γρανικος ποταμος μαχη

Ο Αλέξανδρος κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του στην πρώτη κιόλας μάχη του Γρανικού από τον Μιθριδάτη, Πέρση ευγενή. Εκεί παρενέβη ο Κλείτος, ο οποίος τον έσωσε την τελευταία στιγμή. Αυτό δεν το σκέφτηκε ο Αλέξανδρος, όταν πολύ αργότερα σε μία νύχτα μέθης, έπειτα από λογομαχία με τον Κλείτο, τον σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια. Το επόμενο πρωί, νηφάλιος πια, έκλαψε πικρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης