Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Πως είδα τον ΠΑΟΚ... το 2016

Αποτέλεσμα εικόνας για παοκ 2016Το 2016 τελειωσε αγωνιστικά για τον ΠΑΟΚ, και η εφημερίδα μας βρίσκει την ευκαιρία να κάνει μία κριτική του Δικεφάλου για την χρονιά που πέρασε.








Σε γενικές γραμμές, το 2016 ήταν μία μέτρια χρονιά για τον ΠΑΟΚ. Στο έτος που γιόρτασε τα 90α του γενέθλια, ο Δικέφαλος του Βορρά ως συνθως, έμεινε πίσω στο πρωτάθλημα και στην ευρώπη λόγο της αποτυχίας του να διαχειριστεί τα ''μικρά'' (θεωρητικά) παιχνίδια με σοβαρότητα και χωρις αγχος αγωνιστικά, ενώ διοικητικά κορυφαία στιγμή ήταν η ανακύρηξη του μεγαλομέτοχου Ιβάν Σαββίδη ώς προέδρου της ΠΑΕ στις 17/10 του 2016.


αγωνιστικό κομμάτι

2015-16

Το 2016 βρήκε τον ΠΑΟΚ με προπονητή τον Ίγκορ Τουντόρ. Ο πρώην παίχτης της Γιουβέντους και ο περίφημος τεχνικός διευθηντής Φράνκ Άρνεσεν ήταν με την πλάτη στον τοίχο στις αρχές της νέας χρονιάς, καθώς η... ετήσια χειμερινή, ΠΑΟΚτσήδικη γκρίνια είχε αρχίζει να εμφανίζεται. Το 2015 ήταν ένα έτος που ο οργανισμός του ΠΑΟΚ σίγουρα ήθελε να ξεχάσει, και όλοι περίμεναν κάτι καινούργιο φέτος. Ο Κροάτης τεχνικός, που έπαιξε τόσο με το 3-5-2 όσο και με το 4-4-2, χρησιμοποιόυσε κυρίως τους Γλύκο-Σκόνδρα-Τζαβέλλα-Μαλεζά-Τζιόλη-Κόστα-Μακ-Σάμπο-Χαρίση-Κλάους και Γκάρι στην αρχή του 2016, και με τον Μιρόσλαβ Σνάουτσερ στο πλευρό του πήρε δύο νίκες με ΠΑΣ και Βέροια,σκόνατψε με 1-1 στο εξαναβολής ματς με την Ξάνθη, αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή...



                                                  το πρώτο εντός μάτς του 2016 


Επίπονες ήττες απο ΑΕΚ, Ηρακλή, ΟΣΦΠ ( όλες με 1-0 ), ανούσιες ισοπαλίες με Ξάνθη, Ατρόμητο και (στο νήμα)  ΠΑΟ.


 Και μετά... η καταστροφή: ο ΠΑΟΚ ρεζιλεύεται με απίστευτο τρόπο στην Κομοτηνή απο τον υποβιβασμένο Πανθρακικό ( 3-1 με ανατροπή)  και σκοτώνει τις ελπίδες του για είσοδο στα play-off! Η σταγόνα όμως που ξεχείλησε το ποτήρι:


                                                                       η μοιραία συνέντευξη τύπου


Ύστερα απο το ξέσπασμα του Τούντορ στο Δημοτικό Γήπεδο Κομοτηνής, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με προσωπική απόφαση Σαββίδη, τον απολύει και φέρνει στην θέση του τον άπειρο προπονητή της κ-20, Βλάνταν Ίβιτς ( για τον οποίο είχα γράψει έκτενες αφιέρωμα ). Άν και ήρθε με χαμηλές προσδοκίες στην Τούμπα, ο Σέρβος εντυπωσιάζει στα πρώτα παιχνίδια,  κερδίζει το πρώτο του  με τον Παναιτωλικό 3-0 , ενώ συνεχίζει και με το ''γκρέμισμα'' της Καλλονής ( 3-0 ). Η ήττα 3-1 στη Νέα Σμύρνη απο τον Πανιώνιο, με σόου του Μπακασέτα, ξανασκορπίζει τον πανικό στο ασπρόμαυρο στρατόπεδο, αλλά ο ΠΑΟΚ ανασυκγροτείται κερδίζοντας τον Λεβαδειακό με 2-0 κεκελεισμένων των θυρών στην Τούμπα και κερδίζει την είσοδο στα play-off!




Στο μίνι πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ δείχνει σε όλους τι είναι ικανός να κάνει υπο πίεση, παίρνοντας μία δίκαιη νίκη ( 2-1) επι της ΑΕΚ στην π΄ρωτη αγωνιστική με πρωταγωνιστή τον Μυστακίδη,σε ένα μάτς οπου σίγουρα θυμάστε το...ξύλο που έπεσε ανάμεσα στον Τζεμπούρ και τον Κάτσε μετα τη λήξη,  ενώ ακολουθεί το επίμαχο 1-1 με τον ΠΑΟ και το σούπερ γκολ του Χαρίση ώς απάντηση στο 1-0 του πολύ καλού πέρσι Μπέργκ.


Οι δύο νίκες 2-0 με τον Πανιώνιο ήταν κατα την γνώμη μου μία απλή αγγαρεία, αλλά αξίζει να αναφέρουμε πως χάρη σε αυτές, και με συνδυασμό αποτελεσμάτων στα Αθηναικά ντέρμπι, ο ΠΑΟΚ κλείδωσε ψυχολογικά την π΄ρωτη θέση, και ύστερα απο ένα ''ανιάρό'' 0-0 με την ΑΕΚ ανήμερα της επετείου της Άλωσης, επέστρεψε  στην Τούμπα οπου υποδέχτηκε τον ΠΑΟ για να την κερδίσει μαθηματικά. Το χρυσό γκολ του Γκάρι Ροντρίγκες, η γεμάτη... με κόλπο Τούμπα και η σωτήρια απόκρουση του Γλύκου στη βολίδα του Πέτριτς  στο  85' έστειλαν τον Δικέφαλο στα προκριματικά του UEFA Champions League...




Στο Κύπελλο

Αρχικά ο ΠΑΟΚ, αν και δεινοπάθησε αρκετά, απέκλεισε στους 16 την Καλλονή με γκολ του Μπερμπάτοφ, και χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα στους 8  με τον Πανιώνιο ( κυριώς χάρη στη γκολάρα του Πελκα στη Ν.Σμύρνη ) πήρε την πρόκρηση στα ημιτελικά, οπου η κληρωτίδα έβγαλε στο δρόμο του τον ΟΣΦΠ. Σε ένα μάτς που δέν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγο σκληρών επεισοδείων, που προκάλεσαν ασύλληπτες ζημιές στο γήπεδο της Τούμπας. Άν και άνοιξε το σκόρ με τον Μακ, ο Ολυμπιακός έδειξε άμεση αντίδραση και όξυνε τα πνέυματα στην κερκίδα, με αποτέλεσμα ένα ποτήρι με νερό να προσγειωθεί στο κεφάλι του Μάρκο Σίλβα... Απο κεί και μετά έγινε κάτι που ακόμα και οι καλύτεροι αναλυτές δεν μπορούν να εξηγήσουν με ακρίβεια.. Το αποτέλεσμα; Ο Ιβάν Σαββίδης αρνήθηκε να κατεβάσει ομάδα στον επαναληπτικό,και ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το φετινό πρωτάθλημα με -3, χάνοντας πολύτιμο έδαφος στο κυνήγι του τίτλου!



Στην φετινή έκδοση του κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε εντυπωσιακά απο την φάση των ομίλων, με νίκες επι της ΑΕΛ και του Πανελευσινιακού ( έλειψε το καθαρό μυαλό με τα Τρίκαλα ) με σύνολο 9 γκολ, και στις 11 Ιανουαρίου θα παίξει το 1ο ματς των Προημιτελικών με τον Παναιτωλικό.





Δύο φιλικά με σπουδαία μυνήματα...




Στις 8/10/2016 ο ΠΑΟΚ έδωσε στο Βελιγράδι ένα επετειακό φιλικό παιχνίδι με την αδελφοποιημένη Παρτιζάν, την πρώτη ομάδα του Ίβιτς, το οποίο κρίθηκε απο τα δύο γρήγορα γκολ του Ντιεγκο Μπίσεσβαρ. Βέβαια, την παράσταση έκλεψε πιό πολύ η απίστευτη ατμόσφαιρα παρά το ότι έγινε πάνω στο χορτάρι.



Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου του 2016, η ομάδα του ΠΑΟΚ ( χωρίς τους διεθνής της ) ταξίδευσε στην Δράμα, οπού έδωσε φιλικό μάτς με την τοπική Δόξα. Ο αγώνας έγινε με σκοπό να τιμθεί η νεαρή ολυμπιονίκης και οπαδός του ΠΑΟΚ Άννα Κορακάκη, η οποία κατέκτησε 2 μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, αλλά και ο επίσης καταξιωμένος αθλητής Κώστας Δουβαλίδης.



 2016-17


Στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ στο Όστερμπεεκ της Ολλανδίας, ο Δικέφαλος ξεκίνησε εντυπωσιακά τα φιλικά με την τεράστια νίκη επι της Σιλφόλντε με 14-0, ενω ακολούθησε η πρωταθλήτρια Βελγίου Μπρίζ με 2-0. Η ήττα απο τη Στεάουα ήρθε ξαφνική, αλλά υπήρξε γρήγορη ανάκαμψη με Τβέντε και Απόλλων-Βέροια-Ατρόμητο στην Ελλάδα, ομάδες που παρουσιάστηκαν σαφώς πιό βελτιωμένες στη συνέχεια όταν έπαιξε μαζί τους στο πρωτάθλημα... Γενικά ο ΠΑΟΚ έκανε μία οργανωμένη και σοβαρή προετοιμασία και φέτος, έχοντας στην διάθεση του κορυφαίο προπονητικό τίμ και εξοπλισμό, ενώ ελλατώθηκαν εμφανώς οι τραυματισμοί.




Στο φετινό πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε θετικά με τον ''πονηρό'' Παναιτωλικό, έκανε δύο ξεχωριστές νίκες με Ηρακλή και ΑΕΚ στην Τούμπα, χάρη στους παίχτες-κλειδιά Μάτος και Γκάρι, αλλά όπως ανέφερα στην αρχή υστέρησε απίστευτα στα μικρά μάτς, ιδιαίτερα στα κωμικοτραγικά εντός με Ξάνθη ( 0-0 ) και την απίστευτη ήττα με ανατροπή απο τον Ατρόμητο με 3-4, κάτι που όλοι οι ΠΑΟΚτσηδες θέλουν να ξεχάσουν....









Στο ΚαρΪσκάκη και τη Λεωφόρο το άχγος κατέστρεψε την υπέρογκη προσπάθεια, ενώ η απομάκρυνση του αρχηγού και ''πολεμιστή'' Γιώργου Τζαβέλλα λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, έχει φτιάξει το κλίμα στα αποδυτήρια, και αυτό φαίνεται απο τα δύο must-win παιχνίδια με Πλατανιά (3-0) και Κέρκυρα (0-5) όπου ο ΠΑΟΚ φάνηκε πιό σοβαρός απο ποτέ την φετινή αγωνιστική περίοδο. Ραντεβού αγωνιστικά στις αρχές Ιανουαρίου, οπου Θεού θέλοντος και ΕΠΟ επιτρέποντος θα παιχτούν τα δύο παιχνίδια που ακυρώθηκαν τον Άυγουστο, με ΠΑΣ Γιάννενα, ΑΕΛ και Λεβαδειακό. Ας ελπίσουμε αυτό το φιάσκο με τις διακόπες να μήν ξανασυμβεί... Όπως και αυτό με την φωτοβολίδα στην Τούμπα!


Ο Ίβιτς τα εχωσε στους παιχτες  μετα το παιχνίδι με τον Ατρόμητο, υπενθημίζοντας όμως σε όλους ότι αυτός κάνει κουμάντο στην Τούμπα!
                                     












μεταγραφικό κομμάτι


Στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου,η ΠΑΕ έφερε αρχικά τον Δημήτρη Χατζιησαία. Ο νεαρός αμυντικός εντυπωσίασε με την φανέλα του Πανιωνίου, δέν βρήκε τα πατήματα του στον Δικέφαλο, και έτσι ο Βλάνταν Ίβιτς τον έκοψε απο τα πλάνα του για φέτος, αφού πρώτα προηγήθηκε το σίριαλ με τον δανεισμό στην Στεάουα ( που είχε να κάνει σχέση και με την αγορά του Βαρέλα ). Ήρθε επίσης ο Μάρκος Βελλίδης απο τον ΠΑΣ. Ο διεθνής τερματοφύλακας απέτυχε πλήρως στον ΠΑΟΚ, καθώς έχει σημειώσει μόνο 5 συμμετοχές πέρσι, ενω φέτος έπαιξε μόνο στο φιλικό με την Παρτιζάν. Ανανέωσε βέβαια, τον Ιούνιο μέχρι το 2021...

Αποτέλεσμα εικόνας για μακ γιουρο  2016Το 2016 έφυγαν 3 πολύ σημαντικοί παίχτες, που ουσιαστικά άλλαξαν το παιχνίδι του ΠΑΟΚ συνολικά: Ο Μίγκελ Βίτορ, ο Ρικάρντο Κόστα και ο Ρόμπερτ Μακ. Οι δύο διεθνής πορτογάλοι ήταν καθοριστικά μέλη στην άμυνα του Δικεφάλου, καθώς είχαν μεγάλη εκτίμηση απο τον Ίγκορ Τούντορ ( και τον Άγγελο Αναστασιάδη αρχικά ) και τους έβλεπες βασικούς .

Ο Σλοβάκος σέντερ-φορ, που ξεκίνησε ώς κεντρκός μέσος, πέρασε απαρατήρητος το 2014-15, αλλά την περσινή σεζόν έγινε ο απόλυτος ήρωας. Με 20 γκολ και 7 ασσίστ έδωσε λύσεις στην επίθεση , και η πώληση του για 4.000.000 ευρώ στη Ζενίτ άνοιξε κουβέντα για την απόκτηση νέου σέντερ-φορ.
Αποτέλεσμα εικόνας για μπερμπατοφ παοκΆλλοι πάιχτες που έφυγαν ήταν ο μετριότατος Ρόμπιν Όλσεν ( Κοπεγχάγη ), ο Εγιάλ Γκολάσα ( Μακάμπι) και το νεαρό ταλέντο Κυριάκος Σαββίδης ( Πανιώνιος ). Η αποχώρηση που δημιούργησε ντόρο ήταν αυτή του σούπερ σταρ Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Ο πρώην άσσος των Τότεναμ, Γιουνάιτεντ και Μονακό έφυγε ώς ελευθερος, με 6 γκολ σε 17 ματς. Ο Ι.Σαββίδης παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος στην επιλογή του ώς... νέου Ριβάλντο ( ''Ενέργησα ώς οπαδός'') , παρόλο που ο κόσμος στήριξε τον Βούλγαρο μέχρι την τελευταία στιγμή.





Ποιοί ήρθαν όμως; 

Συνολικά το καλοκαίρι ήρθαν στην Τούμπα 9 πάιχτες. Ο Τιάμ ( δανεικός απο Γιουβέντους ) δέν έχει φανεί ιδιαίτερα φέτος. Ο Μπίσεσβαρ, που παρά τα κιλά του έχει πολύ καλή τεχνική και το έχει αποδείξει στα δύσκολα. Ο Κάνιας και ο Κρέσπο, που με εμπειρία απο την Λα Λίγκα δεν βγαίνουν με τίποτα απο την εντεκάδα και βοηθάνε στον άξονα ώς ''κόφτες'' ( άν και ο 2ος συνήθως παίζει πιό πίσω ). Ο Τζαλμά Κάμπος, που έχει δημιουργήσει... πολλούς εχθρούς στην Θεσσαλονίκη, και θα πρέπει να συγκεντρωθεί στο τελέιωμα των φάσεων. Και τέλος οι Εβγέν Σάκχοφ και Λέο Μάτος, που έπαιξαν στον τελικό του Europa League με την Ντινιέπρ το 2015. Κατα την γνώμη μου, το δεξί-μπακ απο τη Βραζιλία είναι ο πιό πλήρης παίχτης που ήρθε στην αρχή της σεζόν. Παίζει δυνατό παιχνίδι, σκοράρει συχνά, παιρνάει-κόβει την μπάλα και έχει κάνει την λεπτομέρεια στην φετινή σεζόν




Υπάρχει, βεβαια και ο Ζέλικο Μπρκιτς, το μεγάλο ερωτηματικό του ΠΑΟΚ, που χαρακτηρίστικε η μόνη μεταγραφή που έγινε στα... κρυφά, καθώς κανεις δεν περίμενε ότι ο Ίβιτς θα έπαιρνε και 4ο τερματοφύλακα

Αποτέλεσμα εικόνας για ζαιρο [πασ γιαννινα
Ο Ζάιρο μαζέυει πολύτιμες εμπειρίες στα Γιάννενα...
Επιπλέον, η ΠΑΕ έστειλε δανεικούς 6 παίχτες, ώστε να τους εξοπλίσει με εμπειρίες, καθώς ο Δικέφαλος γίνεται όλο και πιό απαιτικός στην επιλογή του ρόστερ στην εποχή Σαββίδη... Πρόκειται για τους : Ζάιρο ( ΠΑΣ ), Άντονις ( Βέροια ), Μελίσσας ( Σπάρτη ), Κάτσε ( Βικτόρια Πλζέν ),Σάμπο ( Μπειτάρ ) και Πόζογλου ( Καρμιώτισσα ) 

Στις μεταγραφικές φήμες, ακούστηκαν πολλά για Μίκου,Ζοζούλια, Στάνκου και Βιερίνια, χωρίς να καταλήξουμε σε συμφωνίες, ειδικά μετα το σίριαλ με τον επιθετικό της Ράγιο, που ζητούσε   γή και ύδωρ για να έρθει στην Τούμπα. Στην πραγματικότητα, η αιώνια αναζήτηση φορ ήταν αυτή που έβαλε τον ΠΑΟΚ σε περιπέτειες και βιαστικές κινήσεις.Οι Αλέξανδρος Τζιόλης και Γιάννης Σκόνδρας πιθανότατα θα αποχωρήσουν, με ΑΠΟΕΛ, Απόλλων Λεμεσού και Λέφσκι Σόφιας να ενδιαφέρονται. Ο Γιώργος ΤΖαβέλλας, που όπως όλα δείχνουν θα αποχωρήσει και αυτός, έχει δεχτεί κρούσεις απο Λεβερκούζεν και Βέντερ.




Οι πιό σημαντικές εξωαγωνιστικές στιγμές του 2016

  • Ο ΠΑΟΚ ανανεώνει το συμβόλαιο του Γιώργου Τζαβέλλα στις 13 Σεπτεμβρίου. Ένας απο τους MVP της περασμένης σεζόν θα  βρίσκοναταν κανονικά στον Δικέφαλο μέχρι το 2020, αλλά την επομένη της ήττας απο τον Ατρόμητο, η ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι ο διεθνής θα προπονείται με την κ-20, λόγω πειθαρχεικού παραπτώματος, και θα βρίσκεται προσωρινά- ή και μόνιμα- εκτός ομάδας.
  • Ο Ιβάν Σαββίδης ανακηρύσεται πρόεδρος του ΠΑΟΚ ύστερα απο γενική συνέλευση που έλαβε μέρος στο Γήπεδο της Τούμπας, στις 17 Οκτωβρίου 2016. Ο γιός του γίνεται και αυτός επίτιμο μέλος του συμβουλίου, όπως και οι Ντιβιαντιάν, Γκαγκάτσης, Γεροντίδης, Παπαδόπουλος και Μαρία Γκοντσάρεβα.
  • Στις 20 Απριλίου 2016, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ διοργανωνει μία ξεχωριστή εκδήλωση για τα 90 χρόνια Ιστορίας της στο νέο Μέγαρο Μουσικής. Την εκδήλωση παρουσίασαν ο Γ. Μαυρίδης και η Ε. Τσολάκη, ενω τίμησαν με την παρουσία τους ζωντανοί θρύλοι του ΠΑΟΚ, όπως ο Κούδας, ο Ζαγοράκης, ο Βρύζας, ο Λίνο, ο Αναστασιάδης και φυσικά πρώην άνθρωποι της διοίκησης και αθλητές του Α.Σ.
  • 1 Φεβρουαρίου 2016 : ο πρώην Σλοβάκος διεθνής διαιτητής Λούμπος Μίχελ γίνεται πρόεδρος και τεχνικός διευθηντής  του ΠΑΟΚ, μία θέση που κρατά ακόμα και σήμερα. 
  • Ο Μίλος Βεσελίνοβιτς, προπονητής της Γιάβορ  απο την Σερβία, έρχεται στην Ελλάδα για να μπεί στο τεχνικό τίμ του ΠΑΟΚ,ώς βοηθός του Ίβιτς στις 23 Δεκεμβρίου. Στις 27 του ίδιου μήνα, ο 41χρονος  γυμναστής Δημήτρης Δανηιλίδης παραιτείται την θέση του, ανακοινώνοντας το μέσω Facebook. 
  • Στις 29 Ιανουαρίου η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε συνεργασία με την macron, παρουσιάζει μία ξεχωριστή φανέλα την οποία θα φοράει ο ΠΑΟΚ στα σημοντικότερα ματς της χρονιάς. Η φανέλα σχεδιάστικε έτσι ώστε να θυμίζει την αντίστοιχη της δεκαετίας του 1950.
  • Στις 9 Μαρτίου του 2016, ο Ίγκορ Τούντορ απολύεται απο προπονητής του ΠΑΟΚ, ύστερα απο τον πανικό που προκλήθηκε μετά την ήττα απο τον Πανθρακικό και τα συνεχήα άσχημα αποτελέσματα.


το πρόσωπο του 2016...

Αποτέλεσμα εικόνας για ιβαν σαββιδης 2016
Ήταν σίγουρα ο Ιβάν Σαββίδης! Ο Ρώσος κροίσος πρωταγωνίστησε για άλλη μία χρονιά στα πεπεραγμένα του Δικεφάλου. Αφού ξεχρέωσε τον ΠΑΟΚ τον Μάιο του 2015, φέτος έδωσε χρήματα για να λήξουν όλες οι εκρεμότητες, βρέθηκε πολλές φορές στην Τούμπα, επανέφερε το θέμα του γηπεδικού αποφασίζοντας να γίνει... εξτρίμ ανακαίνηση της Τούμπας στα επόμενα έτη, ξαναέφτιαξε την προτομή του Γιώργου Παντελάκη , τίμησε την ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη για τις επιτυχίες της στην Βραζιλία μέσα στην Τούμπα, βρέθηκε στη Βουλή ( με στυλό ΠΑΟΚ ), έγινε καναλάρχης για 20.500.00 ευρώ, αγόρασε τη Σουρωτή ΑΕ... μόνο στο φεγγάρι δε πήγε. Με τον Ιβάν Σαββίδη, οι απανταχού ΠΑΟΚτσήδες νοιώθουν ότι έχουν έναν πραγματικό αρχηγό, ένα ''στρώμα'' ασφαλείας, ενώ ο ίδιος ( και ο γιός του Γιώργος ) έχουν γίνει ένα με αυτούς και νοιώθουν τις ανάγκες τους.




Τα 5 κορυφαία γκολ

ΠΑΟ - ΠΑΟΚ 2-2 Τσίμιροτ ( Σούπερλίγκ )



                                                      ΠΑΟΚ - ΠΑΟ 1-1 Ροντρίγκες ( Πλέι-οφ )



                                        Φιορεντίνα - ΠΑΟΚ 2-3 Ροντρίγκες ( UEFA Europa League)




                                         Ντινάμο - ΠΑΟΚ 0-2 Μάτος ( UEFA Europa League )


                                         Άγιαξ - ΠΑΟΚ 1-1 Κάμπος ( UEFA Champions League )



































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης