Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Αυτό το ξέρατε; (Νο 9)


Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, ευτυχία και φως! Εύχομαι το 2017 να φέρει στον καθένα από εμάς οτιδήποτε επιθυμεί. Το ένατο άρθρο της στήλης "Αυτό το ξέρατε;" και το πρώτο που δημοσιεύω αυτή τη χρονιά έχει ως θέμα την είδηση:
"Οι καμηλοπαρδάλεις γεννούν όρθιες."
Πιθανόν αυτή η πρόταση από μόνη της να μην σημαίνει κάτι το σπουδαίο. Αν όμως καθίσει να το συλλογιστεί κανείς θα συνειδητοποιήσει πως οι νεογέννητες καμηλοπαρδάλεις κάνουν "ελεύθερη πτώση" από το σώμα της μητέρας τους σε ύψος περίπου 2 μέτρων, αφού το μέσο συνολικό ύψος ενός ενήλικου ζώου είναι 6 μέτρα. Η αιτία για το γεγονός αυτό δεν είναι εξακριβωμένη, μα πιθανόν να είναι η ίδια για την οποία το ζώο αυτό δεν πίνει συχνά νερό: εξ αιτία του ύψους της είναι αναγκασμένη να μπει σε ολόκληρη διαδικασία μόνο για να σκύψει, κάτι που την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη και εκτεθειμένη στους εχθρούς της.  

Κάπως έτσι βλέπει η μικρή καμηλοπάρδαλη τη μαμά της για πρώτη φορά

Όπως και στο άρθρο που δημοσίευσα στις 19 Οκτωβρίου του 2016, θα ήθελα να επισημάνω και εδώ πως η επιρροή που ασκεί ο άνθρωπος στο ζωικό βασίλειο δεν είναι διόλου μικρή, ακόμη και στην περίπτωση της καμηλοπάρδαλης.
Έρευνες αποδεικνύουν πως μέσα στις τελευταίες δεκαετίες ο πληθυσμός της καμηλοπάρδαλης έχει ελαττωθεί κατά περισσότερο από 40%, κυρίως λόγω της λαθροθηρίας. Επειδή όμως το είδος αυτό, σε αντίθεση με άλλα, βαδίζει προς την εξάλειψη με αργούς ρυθμούς, δεν προσελκύει το ενδιαφέρον ούτε του ευρύ κοινού, μα ούτε και των επιστημόνων.
Παρόλ΄ αυτά,  δεν είναι αργά για τίποτε. Περιοχές που έδωσαν βάση στη προστασία της καμηλοπάρδαλης έφεραν εξαιρετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η καμηλοπάρδαλη της Δυτικής Αφρικής ζει μόνο στον Νίγηρα και ο πληθυσμός της αριθμούσε μόλις 50 άτομα στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, έχει αυξηθεί στα 400 άτομα.
Βλέπουμε λοιπόν πως εάν προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση που επικρατεί στον πλανήτη μας, από περιβαλλοντικής άποψης, μπορούμε να αποδώσουμε και να βοηθήσουμε στη διάσωση φυτικών και ζωικών ειδών.





Πληροφορίες για σχετικές με την εξαφάνιση της καμηλοπάρδαλης προήλθαν από την ιστοσελίδα:

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης