Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Αβέρωφ






Την περίοδο αυτή βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη το ιστορικό πλοίο Αβέρωφ. Το όνομα Αβέρωφ το πήρε από τον Γεώργιο Αβέρωφ, ο οποίος ήταν μεγάλος επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης. Ο Γεώργιος Αβέρωφ βοήθησε οικονομικά την χώρα κάνοντας μεγάλες δωρεές υπέρογκων ποσών για φιλανθρωπικό σκοπό. Μία από τις δωρεές αυτές ήταν για την ναυπήγηση του θωρηκτού Αβέρωφ.

Το πλοίο αυτό χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλες θαλάσσιες επιχειρήσεις στον Α' Βαλκανικό πόλεμο, αλλά και στον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Μικρή ήταν η συνεισφορά του στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο. Μάλιστα στον Α' Βαλκανικό πόλεμο χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρήσεις απελευθέρωσης νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και σε ναυμαχίες, όπως της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913) ενάντια της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στον Β' παγκόσμιο πόλεμο συμμετείχε ενεργά αλλά μετά την εισβολή των γερμανικών δυνάμεων αναγκάστηκε να μετακινηθεί νότια προς την Αλεξάνδρεια και ύστερα στον Ινδικό Ωκεανό. Ήταν από τα λίγα πλοία μάλιστα που μπόρεσαν να διαφύγουν από τις επιδρομές των γερμανικών αεροπλάνων.
Ύστερα από τόσα χρόνια, το Αβέρωφ καταφθάνει στην Θεσσαλονίκη και χαρίζει στους Θεσσαλονικείς πολύ ωραίες στιγμές.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ http://averof.mil.gr




Γ. Αβέρωφ 4λεπτο Ιστορικό from HellenicNavy on Vimeo.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο από την ΕΡΤ3, όπου παρουσιάζεται μια επίδειξη από μονάδες του πολεμικού ναυτικού δίπλα στο Αβέρωφ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης