Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΠΑΥΕΙ Η ΜΝΗΜΗ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ;

 ΠΑΥΕΙ Η ΜΝΗΜΗ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ;


Οι ενήλικες κάνουν συχνά παράπονα για προβλήματα μνήμης. Αποτελούν, όμως τα προβλήματα αυτά ελλείψεις στη μνήμη; Διάφοροι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα περισσότερα προβλήματα είναι θέματα της προσοχής. Γιατί συμβαίνει άραγε αυτό; Για να θυμόμαστε χρειάζεται να ξέρουμε γιατί πρέπει να θυμόμαστε. Δηλαδή να έχουμε ένα σκοπό. Αν ο σκοπός που πρέπει να θυμόμαστε κάτι δεν είναι σημαντικός για εμάς τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην το θυμόμαστε. Δίνουμε προσοχή σε ερεθίσματα που επιλέγουμε. Η απομνημόνευση μας εξαρτάται από την προσοχή που θα έχουμε, τη συγκίνηση αλλά και την ποιότητα της αντίληψης μας.

 Ας κάνουμε μια άσκηση: Κάποιος απευθύνει το λόγο σε κάποιον ποια στάση έχει απέναντι σε αυτόν που του μιλάει; Ποια η στάση του απέναντι σε αυτόν που ακούει; Κάνει ταυτόχρονα κι άλλα πράγματα καθώς μιλάει; Έχει έτοιμη απάντηση πριν ο άλλος καταφέρει να ολοκληρώσει την κουβέντα του; Υπάρχουν κι άλλα δυνατά ερεθίσματα στη διάρκεια της συνομιλίας; (δυνατοί θόρυβοι, φωνές, τραγούδια, κρότοι).

Η έκταση της μνήμης μας δεν είναι απεριόριστη. Δηλαδή η ποσότητα των πληροφοριών που μπορεί κανείς να συγκρατήσει διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι περιορισμένη. Τα αποτυπώματα της μνήμης μας αλλοιώνονται. Η μνήμη χρειάζεται χρόνο για να εδραιώσει το αποτύπωμα της. Ο εγκέφαλος λειτουργεί εκπληκτικά όταν τρέφεται σωστά. Η καλή κυκλοφορία του αίματος, η σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου, η σωστή διατροφή, οι καλές συνθήκες διαβίωσης συντελούν στο να έχουμε ένα υγιή εγκέφαλο.

Δεν έχουμε όλοι καλή μνήμη αφού γεννιόμαστε προικισμένοι με κάποιες ικανότητες αλλά και με κάποιες αδυναμίες ωστόσο μπορούμε να ασκούμε τη μνήμη μας και να φροντίζουμε να τρέφουμε σωστά τον εγκέφαλο μας.

Υπάρχει κάποιος τρόπος για να θυμόμαστε διάφορα εύκολα (πχ. τα μαθήματα που έχω για αύριο, την λίστα με τα ψώνια, τις υποχρεώσεις της εβδομάδας);

 Ναι, υπάρχει. Θα το αποδείξουμε κάνοντας ένα πείραμα:

Απομνημονεύστε τις παρακάτω λέξεις:

Ποτήρι

Πιρούνι

Τραπέζι

Τηλέφωνο

Μαχαίρι

Πορτοκάλι 

Αφού τις διαβάσετε:

  • Προσπαθήστε να κάνετε πιθανές συνδέσεις μεταξύ τους
  • Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ιστορία με αυτές
  • Καταγράψτε πόσες λέξεις απομνημονεύσατε

Πόσες λέξεις θυμάστε; ΟΛΕΣ, έτσι;

 

 ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΟΥΝΤΙΝΙ

Και μόλις μάθατε το μυστικό του μάγου Χουντίνι. Ένα από τα πολλά κόλπα του Χουντίνι ήταν το εξής: ζητούσε από το κοινό (άγνωστοι για αυτόν άνθρωποι) να του πει ο καθένας μία λέξη. Μετά από πενήντα περίπου λέξεις, ο μάγος όχι μόνο τις θυμόταν όλες, αλλά και ποιος του είπε ποια! Πως γινόταν αυτό; Χρησιμοποιούσε την παραπάνω μέθοδο! Έφτιαχνε μία ιστορία και συνέδεε την κάθε λέξη με την άλλη και στο τέλος το μόνο που είχε να κάνει ήταν να ανακαλέσει στη μνήμη του την ιστορία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης