Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Επίσκυρος : το αρχαίο ελληνικό άθλημα-θεμελιωτής του ποδοσφαιρου

πινάκιο του 400 πΧ δείχνει μια χαρακτηριστική εικόνα του Επίσκυρου
Ο επίσκυρος ( ή φαινινίδα ) ήταν ουσιαστικά ένα άθλημα που παίζονταν στην  Αττική,την  Μακεδονία και το βόρειο Αιγαίο ( πχ Σαμοθράκη ) από το 500 π.Χ. Παίζονταν από 12 γυμνούς άντρες, που ανάμεσα τούς τραβούσαν μια γραμμή μαύρη ( σκύρα ), και άλλη μία (εστία) πίσω από την κάθε ομάδα. Η μία ομάδα πετούσε την μπάλα με στόχο να την περάσει από την αντίπαλη εστία, ενώ η άλλη προσπαθούσε να την αποκρούσει μόνο με τα πόδια . Όποια ομάδα την περνούσε από την εστία της άλλης κέρδιζε. 
μπάλα Επίσκυρου από την Σαμοθράκη


  • Παίζονταν με μια δερμάτινη μπάλα 12 χρωμάτων ( που συμβόλιζε τους 12 θεούς του Ολύμπου!). Ήταν γεμισμένη με αέρα, ενώ ήταν ζωγραφισμένη και με γεωμετρικά σχέδια
  •  έχουμε ακόμα και ονόματα σπουδαίων παιχτών της εποχής!  ο Αριστόνικος Καρύστιος, ο Δημοτέλης της Χίου  και ο Χαιρεφάνης από τη Χαλκίδα... είναι μόνο  κάποιοι από τους ''σταρ'' της εποχής ! 
  • Υπάρχουν αναφορές για το άθλημα από τον ιατρό Γαληνό, τον Όμηρο (στην Οδύσσεια) , τον Πολυδεύκη και τον Αρριανό.  Στην Οδύσσεια, οι Φαίακες  το παίζουν στις γιορτές για τον ερχομό του Οδυσσέα.
Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, βλέπουμε την πρωτοπορία, αλλά και την ευφυΐα  των Αρχαίων Ελλήνων, ακόμα και στον αθλητισμό! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης