Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Η διαιτησια μεσω V.A.R.

Video Assistant Referee


Πληροφορίες

Το V.A.R(Video Assistant Referee) είναι ένας νέος τρόπος  βοήθειας της διαιτησίας στο ποδόσφαιρο. Καταρχάς όπως καταλαβαίνετε οι διαιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές για να πέρνουν διάφορες αποφάσεις . Υπάρχουν 4 τύποι αποφάσεων που θα μπορούν να αναθεωρηθούν, για πέναλτι ,για κόκκινη κάρτα , για γκολ και για  λανθασμένη υπόδειξη*. Ο διαιτητής μέσω ακουστικού θα μπορεί να συνομιλεί με τους συναδέλφους του(που είναι σε ένα δωμάτιο με οθόνες)  και να υποδεικνύει διάφορες αποφάσεις.

*ο κανόνας σε αυτήν την περίπτωση είναι περίπλοκος

Ανά τον κόσμο:

Σε μεγάλα πρωταθλήματα όπως αυτό της Γερμανίας (Bundesliga) και της Ιταλίας (Serie A) αλλά και άλλες διοργανώσεις όπως το Champions league και το Europa league χρησιμοποιούν το V.A.R. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο κύπελο 2018!


Στην Ελλάδα

Πριν από λίγες μέρες μάθαμε ότι άπο την επόμενη σεζόν θα υπάρχει και στα ελληνικά γήπεδα! Με επιχορήγηση της Ε.Ε και στην χώρα μας θα χρησιμοποιείται το V.A.R για την αποφυγή λαθών.


Άποψη

Πιστεύω ότι αυτού του είδους η διαιτησία θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο αφού θα αποτρεπούν διαιτητηκά λάθη. Για παράδειγμα σκεφτείτε άμα χρησιμοποιούταν το 1986 όπου ο Μαραντόνα έκανε το γνωστό "χέρι του θεού", το παιχνίδι θα είχε πάρει τελείως διαφορετική τροπή . Αν και το V.A.R έχει και αρνητικά όπως "κόψιμο" του ρυθμού του παιχνιδιού, θα βοηθήσει.... ειδικά στην χώρα μας...

Μερικά  video με την χρήση V.A.R
.....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης