Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τσέλσι - Μάντσεστερ Σίτι (preview)


Τι κάνει ένα ματς ντέρμπι; Οι παίκτες; οι προπονητές των δύο ομάδων; το όνομα και η ιστορία των συλλόγων; η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο "δωδέκατος παίκτης"; Αν όλα αυτά ισχύουν, αυτό το παιχνίδι πρέπει να θεωρείται ένα από τα καλύτερα του πλανήτη, ένα αγγλικό "ελ κλάσικο". Το Stanford Bridge φοράει τα καλά του, γιατί σήμερα στις 19:30 ξεκινάει το Τσέλσι - Μάντσεστερ Σίτι.

Η κατάσταση στη βαθμολογία του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο είναι τέτοια, που το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες των δύο ομάδων για κατάκτηση του τίτλου.Η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο βρίσκεται στην πρώτη θέση της premier με 52 βαθμούς, έναντι 47 της δεύτερης Σίτι. Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι σε περίπτωση νίκης της Τσέλσι, η υπόθεση τίτλος θα… γείρει πολύ προς το Λονδίνο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν κερδίσει η ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι, θα μειώσει τη διαφορά στους δύο βαθμούς και θα περιμένει «στραβοπάτημα» της αντιπάλου του σε κάποιο από τα επόμενα παιχνίδια μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.


Η ψυχολογία των δύο ομάδων δεν είναι και η καλύτερη, καθώς αμφότερες αποκλείστηκαν από την συνέχεια του Κυπέλλου Αγγλίας, με ήττες εντός έδρας από ομάδες Β' και Γ' κατηγορίας (Στάτφορντ και Μιντλεσμπρο αντίστοιχα). Επίσης, η ομάδα του Special One προέρχεται από την σκληρή μάχη με την Λίβερπουλ για μια θέση στον τελικό του League Cup. Παρ' όλο που η Τσέλσι πέτυχε τον σκοπό της και απέκλεισε τους Reds στην παράταση, δεν γίνεται να παραβλέψει κανείς την κόπωση αλλά και τις απουσίες των Σεσκ Φάμπρεγας και Ντιέγκο Κόστα! Ο μεν Ισπανός χαφ αποκόμισε πρόβλημα τραυματισμού έπειτα από σύγκρουση με τον Τζον Τέρι και δεν κατάφερε να το ξεπεράσει, ενώ ο συμπατριώτης του επιθετικός «πληρώνει» τη γενικότερη συμπεριφορά του, μαθαίνοντας το μεσημέρι της Παρασκευής ότι του επιβλήθηκε τιμωρία τριών αγωνιστικών από την FA για τους "τσαμπουκάδες" του στους Τζέραρντ και Σκρτέλ. Αμφίβολοι είναι οι Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς και Φιλίπε Λουίς. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι Μπλε πηγαίνουν με σημαντικές απουσίες στο ντέρμπι με την Σίτι αφού δεν θα έχουν μαζί της τον πρώτο τους σκόρερ καθώς και τον πρώτο στις ασίστ. Όσο για τους Πολίτες, θα έχουν μαζί τους τον πρώτο σκόρερ τους Σέρχιο Αγκουέρο αλλά θα στερηθούν των Τουρέ (σημαντική απουσία) και Μπονί αφού ακόμα βρίσκονται με την εθνική ομάδα της Ακτής Ελεφαντοστού στα προημιτελικά του Κόπα Άφρικα.

  
Αλλά σημαντικά στοιχεία του αγώνα είναι η επιστροφή του Φρανκ Λάμπαρντ στο "σπίτι"του σαν...εχθρός. Ο μέσος της Σίτι διετέλεσε παίκτης της Τσέλσι επί 13 χρόνια ενώ λατρεύεται σαν Θεός στο Λονδίνο. Η καρδιά του έχει ακόμα... σκούρο μπλε χρώμα και το έδειξε και όταν σκόραρε εις βάρος της πρώην ομάδας του στο ματς του πρώτου γύρου στο «Etihad», δίχως να πανηγυρίσει και όντας σχεδόν... δακρυσμένος που πλήγωσε τον αγαπημένο του σύλλογο. Επίσης, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο πιθανός αντικαταστάτης του Ντιέγκο Κόστα και ζωντανή ιστορία της Τσέλσι Ντιντιέ Ντρογκμπά δεν το...έχει και πολύ κόντρα στους Citizens.Σε 14 παιχνίδια, έχει σκοράρει μόλις πέντε φορές και μάλιστα, η τελευταία φορά που βρήκε δίχτυα απέναντι στον σύλλογο του Μάντσεστερ ήταν τον Οκτώβριο του 2007, όταν είχε βρει δύο φορές το δρόμο για τα δίχτυα και είχε μια ασίστ στο εντυπωσιακό 6-0 της Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

  

Προϊστορία
Παρ' όλο που δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη των παιχνιδιών, η προϊστορία είναι σημαντική γιατί δημιουργεί συζητήσεις και βάζει τον κόσμο στο παιχνίδι να κάνει προγνωστικά.Η προϊστορία των δύο αντιπάλων στο γήπεδο της Τσέλσι δείχνει ότι σε 68 παιχνίδια, οι «Μπλε» έχουν 35 νίκες και οι «Πολίτες» 13, με τα γκολ να είναι 122-77 υπέρ των γηπεδούχων. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε έναν πίνακα με μερικά σημαντικά στατιστικά που ίσως σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την τωρινή κατάσταση στο Αγγλικό Πρωτάθλημα, την κατάσταση πριν το μεγάλο ματς.
Παρακάτω παραθέτω τις πιθανές ενδεκάδες των δύο ομάδων:

Τσέλσι (4-2-3-1): Κουρτουά – Ιβάνοβιτς, Κέιχιλ, Τέρι, Αθπιλικουέτα – Ραμίρες, Μάτιτς – Γουίλιαν, Όσκαρ, Αζάρ – Ντρογκμπά

Μάντσεστερ Σίτι (4-4-1-1): Χαρτ – Ζαμπαλέτα, Ντεμικέλις, Κομπανί, Κλισί – Μίλνερ, Φερνάντο, Φερναντίνιο – Νασρί – Σίλβα – Αγουέρο

Όπως και να έχει, όποιες και αν είναι οι απουσίες των δύο ομάδων, σίγουρα θα παρακολουθήσουμε να εντυπωσιακό και άκρος ποδοσφαιρικό παιχνίδι σήμερα στις 19:30. Καλή διασκέδαση σε όσους το απολαύσουν!

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Πώς θα είναι το υπερσύγχρονο άρθρο τραμ ''Russian One''..

Το Russian One είναι το νέο ρωσικό τραμ που λόγω της απίστευτης τεχνολογίας και του μοντέρνου design του, μοιάζει σαν να έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Τα φουτουριστικά χαρακτηριστικά του τραμ, όπως ο LED φωτισμός της καμπίνας, η επένδυση υφάσματος στις θέσεις, τα ξύλινα κιγκλιδώματα και οι συρόμενες πόρτες που λειτουργούν με οθόνη αφής, το καθιστούν το πιο υπερσύγχρονο τραμ στον κόσμο.
Ο φωτογράφος Ilya Varlamov ήταν σε θέση να βγάλει μερικές φωτογραφίες από την έκθεση που έγινε η παρουσίαση του νέου ρωσικού τραμ, τις οποίες παρουσιάζει το Business Insider.

Το Russian One καλύπτεται από γυάλινη επιφάνεια.
The Russia One is covered in stunning glass paneling.
Αυτός είναι σχεδιαστής του τραμ, Alexei Maslov.

Αναφορά στον Γκρέκο….Νίκο Καζαντζάκη


              Σήμερα, θα ήθελα να σας μιλήσω, για ένα μεγάλο Έλληνα συγγραφέα, που ονομάζεται Νίκος Καζαντζάκης. Σίγουρα όλοι ξέρουμε τον υπέροχο Έλληνα «Ζορμπά» που μας έκανε υπερήφανους σε όλο τον κόσμο ή την Αναφορά στον Γκρέκο (και όχι στον Ελ Γκρέκο –μαμά για σένα το λέω…). Ο   Καζαντζάκης όμως έγραψε  και  δύο καταπληκτικά, ιστορικά μυθιστορήματα για παιδιά ,  που αναφέρονται σε δύο μεγάλους θρυλικούς ήρωες που έζησαν σε διαφορετικές εποχές: τον Θησέα και για τον Μέγα Αλέξανδρο.
                             Στο πρώτο βιβλίο, που  ονομάζεται, <<Στα παλάτια της Κνωσού>>  πρωταγωνιστεί ο Θησέας. Η ιστορία μας, αρχίζει, στην Κρήτη όπου ο Θησέας, έχει πάει κρυφά, για να πληροφορηθεί, για τον Μινώταυρο. Όμως αναγκάζεται να γυρίσει πίσω στην Αθήνα με κίνδυνο της ζωής του.  Έπειτα διαδραματίζεται η γνωστή σε όλους ιστορία του Θησέα, ο θάνατος του Αιγέα όμως παράλληλα διαδραματίζεται και η ιστορία του Ίκαρου και του Δαίδαλου. Όταν γίνεται βασιλιάς της Αθήνας, καταφέρνει, να επιτεθεί στην Κρήτη και να μπει στο παλάτι ως νικητής…
                          
Στο δεύτερο βιβλίο που ονομάζεται <<Μέγας Αλέξανδρος>>, παρακολουθούμε την ιστορία του  Μέγα Αλέξανδρου, από τα παιδικά του χρόνια, μέχρι και τον θάνατό του. Αρχίζει με την αυστηρή στρατιωτική εκπαίδευση που είχε λάβει στην Ήπειρο και τις βασικές αρχές που είχε. Έπειτα γνωρίζουμε την σχέση του με τον Αριστοτέλη αλλά και με τον Στέφανο, ενός  μικρού παιδιού, που καθώς μεγαλώνει λαμβάνει μέρος στην εκστρατεία στην Ασία και γνωρίζει πολύ υψηλά αξιώματα. Μέσα από την ιστορία του, μαθαίνουμε όλη την ιστορία του Αλέξανδρου!
                         

                   Τα δύο βιβλία αποτελούν ένα εκπληκτικό συνδυασμό ιστορίας, μυθοπλασίας, αλλά και όμορφων σκέψεων. Έχει, ένα εκπληκτικό τρόπο, να γράφει, σαν να σου ανοίγει, ένα μαγικό κόσμο!  Μην ξαφνιαστείτε όμως,  που θα βρείτε τα βιβλία στο πολυτονικό σύστημα, δοκιμάστε το, καταλαβαίνεται εύκολα!


Ταινία μικρού μήκους

                       

"The Piano"

Αυτό είναι ένα βιντεάκι που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Μέσα σε μερικά λεπτά παρουσιάζεται ο κύκλος της ζωής, μαζί με τη συνοδεία μιας πολύ ωραίας μουσικής. Ο παππούλης ήταν κάποτε ένα μικρό παιδί που του χάρισαν ένα ξύλινο αλογάκι, τώρα ο εγγονός του είναι το μικρό παιδι και αργότερα αυτός ο εγγονός θα είναι ο παππούς. Όπως λέει κι η παροιμία: εκεί που είσαι ήμουνα, κι εδώ που είμαι θα'ρθεις. Βέβαια, για πάντα ζει σε όλους ένα μικρό παιδί όσο κι αν περάσουν τα χρόνια κι αυτό φαίνεται και από τις αναμνήσεις του παππού.

Διακοπές στην Αυστρία


 Διακοπές στην Αυστρία

Τα φετινά Χριστούγεννα τα πέρασα στην Αυστρία, την οποία είχα να επισκεφτώ 6 χρόνια. Τα βουνά, τα όμορφα παλιά κτήρια και το χιόνι είναι αυτά που μου έρχονται στο μυαλό πρώτα-πρώτα όταν τη σκέφτομαι. Εμπνευσμένη και από τα άρθρα του κ. Πέτσα, σκέφτηκα να ανεβάσω μερικές φωτογραφίες (όχι απαραίτηατα μνημεία, αλλά και τοπία) για να σας δείξω μερικά από τα μέρη που επισκέφτηκα στο Γκρατς και στη Βιέννη και να μοιραστώ μαζί σας τις πανέμορφες διακοπές μου. Γράψτε ελεύθερα ποιες από τις φωτογραφίες σας αρέσουν περισσότερο και ό,τι άλλο θα θέλατε να σχολιάσετε (περιμένω ακόμη και ερωτήσεις).Ελπίζω να σας αρέσουν.

1) Έξω από το Γκρατς. Καταπράσινα λιβάδια με μικρά, όμορφα σπιτάκια.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Οι ανακαλύψεις της Ροζέτας

Όλοι γνωρίζουμε για τον δορυφόρο Ροζέτα που είναι σε τροχεία γύρω από έναν κομήτη! Λοιπόν οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα: Ή ειδικά ο κομήτης αυτός είναι πολύ παράξενος ή γενικότερα θα πρέπει να αναθεωρηθούν πολλές από τις έως τώρα θεωρίες για τους κομήτες.
Η Ροζέτα συνεχίζει το δεκαετές ταξίδι γύρω από τον κομήτη και μάλιστα έχει στείλει ένα όχημα που έχει καθίσει ήδη με επιτυχία στον κομήτη. Οι επιστήμονες νομίζουν πως οι κομήτες είναι παγωμένα απομεινάρια που δημιουργήθηκαν από τη γέννηση του ηλιακού συστήματος πριν 4δισ. χρόνια.
Αυτά που ανακάλυψε η Ροζέτα είναι τα εξής:

1. Ο κακοτράχαλος κομήτης με σχήμα πάπιας είναι καλυμμένος με -απρόσμενα απλά- οργανικά μόρια. Αυτό αλλάζει την θεωρία που υπήρχε, ότι οι κομήτες αποτελούνταν από κύτταρα του νερού, αλλά αυτός ο κομήτης έχει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα παρά υδρατμούς.
2. Ο κομήτης αποτελείται από ισομεγέθεις σβώλους, οι οποίοι αποτελούνται από τους δομικούς λίθους του ηλιακού μας συστήματος.
3. Ο πυρήνας του κομήτη είναι αφράτος και πορώδης. Πιστεύεται ότι μάλλον δυο κομήτες συνενώθηκαν.
4. Οι ισχυρές ριπές του ανέμου, που φυσάνε με μεγάλη ταχύτητα δημιουργούν αμμόλοφους σωματιδίων σκόνης.

5.  Το βόρειο ημισφαίριο είναι πιο ζεστό από το νότιο, μια ένδειξη για εποχικές αλλαγές.
6. Είναι από τα πιο σκοτεινά σώματα του ηλιακού συστήματος, καθώς αντανακλά τα 6% της ηλιακής ακτινοβολίας.
7. Ο κομήτης κάνει μια πλήρη περιστροφή κάθε 12,4 ώρες και η μάζα του φθάνει τα 10 δισεκατομμύρια τόνους. Η βαρύτητά του είναι τόσο μικρή, που αν ένας άνθρωπος στεκόταν πάνω στον κομήτη, θα αναπηδούσε ψηλά στο διάστημα.
Η κοντινότερη προσέγγιση της Ροζέτας στον κομήτη θα γίνει στις 13 Αυγούστου, σε απόσταση περίπου 186 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Έως τότε μπορεί να έχει «ξυπνήσει» και το «Φίλαι», αν δεχτούν περισσότερη ηλιακή ενέργεια οι συλλέκτες για τις εξαντλημένες μπαταρίες του.

Stephen Hawking

Με αφορμή την ταινία "Τhe theory of everything" (Η θεωρία των πάντων) που αναφέρεται στη ζωή του μεγάλου σύγχρονου επιστήμονα και στοχαστή Stephen William Hawking κάνω ένα μικρό αφιέρωμα σε αυτό το σπουδαίο άνθρωπο που μπόρεσε να νικήσει την ίδια του τη προδιαγεγραμμένη μοίρα. Ως ταινία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, μια βιογραφία είναι που προσπαθεί να μεταφέρει το βιβλίο που έγραψε η σύντροφος για χρόνια του Hawking, η Jane WildeΑυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση στην ταινία ήταν ή ίδια η ζωή αυτού του ανθρώπου, η σκέψη του, ο τρόπος που αντιμετώπισε το τρομερό χτύπημα της ζωής, το πως του στάθηκε η σύντροφός του. Χωρίς τη βοήθειά της, την αγάπη και την αφοσίωση αυτής της σπουδαίας γυναίκας δεν θα μπορούσε να υπάρξει, να επιβιώσει ο σύντροφός της. Και μπόρεσε να ζήσει, να δημιουργήσει,  παρά τις προβλέψεις των γιατρών που του έδωσαν μόλις δυο χρόνια ζωής λόγω της σπάνιας νευρομυϊκής πάθησης που τον άφησε παραπληγικό για όλη του τη ζωή σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία. 
Και ο Hawking εξακολουθεί να ζει σήμερα, βρίσκεται στην ηλικία των 73 ετών, έχοντας τρια παιδιά, εγγόνια, κάνοντας δυο γάμους και εξακολουθεί να είναι ενεργός στη δημιουργία, στην αναζήτηση σύμφωνα με αυτά που γράφονται στο διαδίκτυο.
Θεωρώ ότι αξίζει να δείτε αυτή τη σπουδαία ταινία που παίζεται αυτές τις ημέρες στους κινηματογράφους της πόλης. Σίγουρα θα δείτε και τη δική σας ζωή και τα δικά σας όνειρα με άλλη ματιά, περισσότερο εφικτά και εφαρμόσιμα αφού ο αγώνας και η προσπάθεια πάντα ανταμείβονται






Αλλαγή!!!

Αλλαγή;
Τι είναι αλλαγή;
  • Η αλλαγή επιβάλλεται η αποφασίζεται από αυτόν που θέλει να αλλάξει;
  • Πόσο διατεθειμένοι είμαστε να αλλάξουμε και προς ποια κατεύθυνση;
  • Μπορεί κάποιος να απαιτεί να αλλάξουν οι άλλοι χωρίς να βάζει μέσα στη διαδικασία αλλαγής και τον εαυτό του;
  • Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται ή είναι απρόθυμοι να αλλάξουν;
  • Αυτοί που αρνούνται να αλλάξουν δικαιούνται να απαιτούν αλλαγή;
Μερικά απο τα χιλιάδες ερωτήματα που μου 'ρχονται στο μυαλό βλέποντας αυτή τη γελοιογραφία.
Και θα ήθελα να πάρετε θέση πάνω σε αυτά τα ερωτήματα έχοντας κατά νου τις δικές σας εμπειρίες και σκέψεις.
Προσοχή όμως, πρώτα πρέπει να ορίσετε τι είναι αλλαγή, ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά και μετά να πείτε τη σκέψη σας.
Η αλλαγή μπορεί να έχει θετική αλλά και αρνητική κατεύθυνση.
Την αλλαγή είτε τη θέλουμε είτε μας την επιβάλουν.

Ας πούμε ότι επικεντρωνόμαστε στην πρώτη περίπτωση, την αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε στο περιβάλλον μας.
Ποια θέση έχετε εσείς σε αυτή την αλλαγή.
Ζητώ απο κάθε ένα απο σας να πείτε την άποψή σας και φυσικά κάθε ένας μπορεί να σχολιάσει τις θέσεις και τις σκέψεις των άλλων ανοίγοντας μια κουβέντα με αφορμή τις τοποθετήσεις κάποιου/κάποιας.
Απο κάθε συντάκτη, ζητώ, τουλάχιστον ένα σχόλιο

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Τρισδιάστατη ζωγραφική!

Μου άρεσαν πολύ τα προηγούμενα άρθρα της Αντωνίας και του Ηλία, γι' αυτό αποφάσισα να το ψάξω λίγο περισσότερο το θέμα. Έτσι, βρήκα τις παρακάτω εικόνες που έχουν παρόμοια λογική με την πρώτη εικόνα της ανάρτησης του Ηλία. Όλα αυτά που βλέπετε παρακάτω, είναι είτε το πιστεύετε είτε όχι ζωγραφιές σε πεζοδρόμια! Απίστευτο ε; Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μια τεχνική με την οποία μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα σαν αληθινά παρόλο που αν προσέξουμε καλά, καταλαβαίνουμε τι είναι στην πραγματικότητα.


Κοιμάσαι και η μνήμη σου δουλεύει!

  Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του BusinessInsider, οι επιστήμονες γνωρίζουν για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι θυμούνται καλύτερα την τοποθεσία ενός αντικειμένου, αν κατά τη διάρκεια της νύχτας άκουγαν τη μουσική που είχαν ακούσει όταν το τοποθέτησαν στο συγκεκριμένο σημείο. Παρομοίως, κάποιος που μαθαίνει μια λέξη γλώσσα, μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητές του παίζοντας τους ήχους των λέξεων ενώ κοιμάται. 
Δείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα, για τις δεξιότητες που οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι «διαμορφώνονται»… στον ύπνο:

 Εκμάθηση ξένων λέξεων Σε ένα πρόσφατο πείραμα, ερευνητές ζήτησαν από γερμανόφωνους να μάθουν ολλανδικά, ξεκινώντας από ένα βασικό λεξιλόγιο. Στη συνέχεια έπαιξαν μερικές από τις λέξεις αυτές σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες, ενώ αυτοί κοιμόντουσαν, χωρίς να τους το αποκαλύψουν. Έπειτα, συνέκριναν τις επιδόσεις τους με εκείνους που κοιμήθηκαν χωρίς ηχητική «βοήθεια» και ανακάλυψαν, ότι η πρώτη ομάδα μπορούσε να αναγνωρίσει και να μεταφράσει καλύτερα τις λέξεις. Μάλιστα, η μέθοδος αυτή είχε αποτέλεσμα μόνο για τις συγκεκριμένες λέξεις που είχαν ακούσει κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Για να διαπιστώσουν αν τα ευρήματά τους συνδέονταν όντως με τον ύπνο, ζήτησαν από μια άλλη ομάδα εθελοντών να ακούσει το λεξιλόγιο ενώ περπατούσε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι «περιπατητές» δε μπορούσαν να θυμηθούν τις λέξεις το ίδιο καλά, όσο η ομάδα που έκανε «υπνοθεραπεία».
  
Εξάσκηση Μουσικών Δεξιοτήτων Τα ευρήματα των ερευνητών δεν περιορίζονται μόνο στον ήχο ορισμένων λέξεων, αλλά μπορεί να επεκταθούν και στη μουσική. Μια ομάδα ερευνητών ζήτησε από μια ομάδα ανθρώπων να μάθει μερικές μελωδίες στην κιθάρα, βάσει μιας τεχνικής που «δανείστηκαν» από το video game Guitar Hero. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες έπεσαν για ύπνο. Χωρίς να το γνωρίζουν, ορισμένοι από αυτούς άκουγαν -ενώ κοιμόντουσαν- τη μελωδία που είχαν μόλις μάθει. Αυτή η ομάδα, παρότι δεν είχε καμία σχετική ανάμνηση, ήταν σε θέση να παίξει τη συγκεκριμένη μελωδία καλύτερα από τους υπόλοιπους. 

 Διατήρηση αναμνήσεων που τείνουν να ξεθωριάσουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνάμε μια σημαντική ποσότητα πληροφοριών, ιδιαίτερα ημερομηνίες και περιγραφές που θεωρούμε ασήμαντες. Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο σύστημα «σημειώσεων» για να διαφοροποιεί και να αξιολογεί μεταξύ των σημαντικών εμπειριών και των ασήμαντων. Αυτές που κατατάσσει ο εγκέφαλος ως «σημαντικές» αποθηκεύονται κατ’ ευθείαν στο «σκληρό δίσκο» της μακροπρόθεσμης μνήμης, ενώ οι «ασήμαντες» αποθηκεύονται στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, όπου συνεχώς εγγράφονται νέες αναμνήσεις. Μια ομάδα ερευνητών –σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα- ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που άκουγαν ένα ήχο, που συνέδεαν με μια ανάμνηση –ακόμη κι αν αυτή η ανάμνηση ήταν «ασήμαντη»- μπορούσαν να την επαναφέρουν στη μνήμη τους με μεγαλύτερη ευκολία.

Γράφει βιβλίο… με το πόδι!

Ενάντια στις ιατρικές και όχι μόνο πιθανότητες στάθηκε η 23χρονη Χιού Χιουγάν επιδεικνύοντας τεράστια αποθέματα υπομονής και ψυχικής δύναμης.
«Όταν γεννήθηκε, οι γιατροί μας είπαν ότι θα ζήσει μόνο για λίγες μέρες. Δεν είχαν καταλάβει από τί έπασχε αλλά, μετά από δέκα μήνες, μας ανακοίνωσαν ότι πάσχει από εγκεφαλική παράλυση», δηλώνει ο πατέρας της. Το κεφάλι και το αριστερό της πόδι είναι τα μόνα μέλη που έχουν μείνει ανεπηρέαστα από την εγκεφαλική παράλυση. Αυτό η Χιου το εκμεταλλεύτηκε για να γράφει μιας και η δίψα της για μάθηση ήταν ιδιαίτερα εμφανής από τα παιδικά της χρόνια όταν για να μάθει να μιλάει σωστά, επαναλάμβανε μια λέξη μέχρι και χίλιες φορές για να την προφέρει σωστά.

Η ίδια δηλώνει τυχερή που μπορεί να διαβάζει και να γράφει: «Έμαθα μόνη μου να διαβάζω και να γράφω. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να επικοινωνώ με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Δεν είμαι καμία μεγαλοφυΐα αλλά είμαι πολύ συγκεντρωμένη. Όταν έχεις μια αναπηρία πρέπει να έχεις υπομονή και ψυχική δύναμη».
Αυτή τη περίοδο γράφει 20 με 30 λέξεις το λεπτό και βρίσκεται στο έκτο κεφάλαιο του βιβλίου της.
Γράφει βιβλίο… με το πόδι!

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ΡΙΣΚΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ... ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ... ΤΡΕΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΣΗΜΑΣΙΕΣ ...!

<< Η μεγαλύτερη ατυχία στη ζωή είναι να μη ρισκάρεις τίποτε >>. 
Όλα στη ζωή αποτελούν ένα ρίσκο. Υπάρχουν πιθανότητες μία ενέργεια να αποτύχει και να μη φέρει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Αυτός που δεν ρισκάρει τίποτα, δεν μαθαίνει, δεν νιώθει, δεν αισθάνεται, δεν ωριμάζει, δεν αγαπά,… δεν ζει.
Ο άνθρωπος ζητά πάντα το καλύτερο, το καινούργιο και για να τα πετύχει πρέπει να ρισκάρει. Το άτομο, όμως, που αρνείται να ρισκάρει δεν κατακτά τίποτε και παραμένει ο ίδιος, προσκολλημένος σε αυτά που ήδη έχει. Αυτός που δεν ρισκάρει, πουλάει από μόνος του, την ίδια του την ελευθερία. 
 Η ελευθερία είναι αγαθό. Όταν την νιώθει κανείς είναι εύκολο να την αναγνωρίσει, αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με λόγια. Είναι, βασικά, η δυνατότητα ενός ανθρώπου να είναι κτήμα του εαυτού του και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να πράξει και να πιστέψει ό,τι ο ίδιος θέλει, χωρίς να σκέφτεται την αντίδραση και τις αντιστάσεις των άλλων. Είναι το να είσαι σίγουρος ότι και αν κάνεις δεν θα σε βλάψει, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις σου, την καταγωγή σου, την εμφάνιση ή την κοινωνική σου θέση. Όμως, φίλοι και φίλες, η ελευθερία σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου, δηλαδή με απλούστερα λόγια, μπορείς να κάνεις ότι θέλεις, υπό τον όρο ότι αυτό που κάνεις δεν περιορίζει αυτό που θέλει να κάνει ο συνανθρωπός σου. 
Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. Πόσο βαρετή και μονότονη θα ήταν, άραγε η καθημερινότητα μας αν ήμασταν όλοι ίδιοι; Κι εμείς, αντί να είμαστε ευγνώμονες για το θείο δώρο της ετερότητας, κρίνουμε τους άλλους, επειδή είναι κάτι που κατά τύχη δεν είμαστε. Οι άνθρωποι έχουν τόσο φτωχό νου που βρίσκουν διαφορές ανάμεσα τους, στους ίδιους τους ανθρώπους, βρίσκουν εμπόδια ανάμεσα στις ανθρώπινες σχέσεις. Δεν γνωρίζουν ότι η ετερότητα είναι χάρισμα και ότι ¨ πρέπει ¨ να είσαι διαφορετικός, εάν θέλεις να είσαι αντικατάστατος. Κι εάν είσαι αρκετά τυχερός, ώστε να είσαι αντικατάστατος, μην αλλάξεις…! Γιατί δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτε σε κανέναν, παρά να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι τον αποδέχεσαι…! 


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ματωμένη Κυριακή στην Αίγυπτο


Τουλάχιστον 17  οι νεκροί στους δρόμους του Καΐρου που για μια ακόμη φορά μετατράπηκαν σε σημεία αιματηρών συγκρούσεων των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η τέταρτη επέτειος της ανατροπής του Χόσνι Μουμπάρακ ήταν η πλέον αιματηρή ημέρα των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας από τη στιγμή της εκλογής στον ανώτατο θώκο του προέδρου της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Μεταξύ των νεκρών είναι 16 διαδηλωτές και ένας αστυνομικός. Δεκάδες είναι οι τραυματίες των φονικών συγκρούσεων.
Τα αιματηρά επεισόδια ακολούθησαν το θάνατο ενός ακτιβιστή σε πορεία διαμαρτυρίας που έγινε στο Κάιρο το Σάββατο.Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τις αρχές για το θάνατο του ακτιβιστή
Από την ανατροπή του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Morsi, τον Ιούλιο του 2013 η Αίγυπτος  είναι σε διαρκή πολιτική αναταραχή.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ηθικά διλήμματα, μια διαθεματική μελέτη στο σχολείο μας

Με τον αγαπητό συνάδελφο, κύριο Πέτσα, στην ώρα των Αρχαίων Ελληνικών κάναμε ένα πολύ όμορφο μάθημα, προσεγγίσαμε διαθεματικά το πολυσυζητημένο θέμα των διλημμάτων, τόσο από την οπτική της γλώσσας, των Αρχαίων Ελληνικών όσο και απο την πλευρά του αθλητισμού.  Η συνδιδασκαλία έγινε στο αγαπημένο Β2, ενώ είχε προηγηθεί μια ώρα γλωσσικής προετοιμασίας του μαθήματος από τον κύριο Πέτσα.
Η συνδιδασκαλία φάνηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική και πρωτότυπη, κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών όχι μόνο λόγω της ελκυστικότητας του θέματος αλλά και εξαιτίας του οπτικού υλικού που παρατίθεται παρακάτω.

Το μάθημα όπως έγινε μπορείτε να το δείτε στις παρακάτω διαφάνειες


Παράλληλα, προβλήθηκαν τα δυο παρακάτω βίντεο που είχαμε φτιάξει με στιγμιότυπα όπου αθλητές, κυρίως ποδοσφαιριστές, την κρίσιμη στιγμή επέλεξαν να φερθούν τίμια ή να ξεγελάσουν τους άλλους για να έχουν κάποιο μικρό ή μεγάλο όφελος. Οι μαθητές έδειξαν να απολαμβάνουν αυτά τα στιγμιότυπα ενώ συνεχώς τους θυμίζαμε ότι θα έπρεπε να μπουν στη θέση του κάθε ήρωα με το ερώτημα "εσύ τι θα έκανες;" 



Στη συνέχεια δώσαμε στους μαθητές ένα φυλλάδιο με 3 σενάρια στα οποία οι μαθητές έπρεπε να μας απαντήσουν, ΑΝΩΝΥΜΑ,  τι θα έκαναν αυτοί στη θέση του υποτιθέμενου ήρωα.
Σκοπός αυτού του εγχειρήματος ήταν να βιώσουν, όσο γίνεται, την ψυχική ένταση που προκαλεί ένα δίλημμα και να εκφράσουν τις ηθικές αντοχές τους όταν βρίσκονται αντιμέτωποι σε μια κατάσταση που αν επωφεληθούν οι ίδιοι  οι άλλοι θα ζημιωθούν. Και το κυρίαρχο ερώτημα είναι: "πόσο δίκαιο και τίμιο είναι αυτό;"
Φυσικά το μόνιμο ερώτημα σε αυτό το καθήκον των μαθητών ήταν "τι θα έκανες εσύ αν ήσουν στη θέση του ήρωα;" ενώ τονίσθηκε  ότι θα έπρεπε να αιτιολογήσουν αυτή τους την απάντηση.

Στις παρακάτω διαφάνειες μπορείτε να δείτε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, τα σενάρια με τα διλήμματα που δόθηκαν στους μαθητές, τα αποτελέσματα από την ανάλυση των δεδομένων από τις απαντήσεις των μαθητών.
Νομίζω ότι αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για τη μελέτη αυτών των αποτελεσμάτων.



Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ταξιδεύοντας με τον...Νικόλαο Πέτσα (Νο 10)

Αισίως κλείνουμε σήμερα τα δέκα!!! Το κουίζ αυτό είναι επετειακό και ίσως δυσκολότερο από τα προηγούμενα, γιατί περιλαμβάνει πολλές πόλεις. Η επιλογή έγινε μέσα από χιλιάδες κυριολεκτικά φωτογραφίες. Περιμένω τα σχόλιά σας: ποια εικόνα σας άρεσε περισσότερο, ποια σας θυμίζει κάτι οικείο, ποια είναι η πιο πρωτότυπη και ό,τι άλλο κρίνετε πως αξίζει να καταγραφεί στη φιλόξενη σχολική εφημερίδα σας. Και φυσικά, όσοι μπορείτε, βοηθήστε με να θυμηθώ: «Πού είμαι;».


Το σπίτι ενός πασίγνωστου ζωγράφου


Σας θυμίζει Λευκό Πύργο;

 Ιερός τόπος προσκύνησης

Το Μουσείο!

Μοναστήρι

Στην είσοδο της πόλης

Ωραία θέα από ψηλά!

Σαλπάρουμε;

Και εδώ επιρροές από την Αρχαία Ελλάδα!

Επιστροφή στο Μεσαίωνα!

Κάστρο στο κέντρο της πόλης

Δάσος από λόγχες!

Ταξίδι στο παρελθόν

Παλάτι

Παραμυθένια πόλη!

Δεν είναι τα Μετέωρα

Εξαιρετικοί χρωματισμοί

Δημαρχείο

Μάλλον χρειαζόταν σκούφος!




Πανέμορφος τόπος!

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Σχολικοί αγώνες ανωμάλου δρόμου.

Όπως κάθε χρόνο και φέτος πήραμε μέρος στου σχολικούς αγώνες ανωμάλου δρόμου, 3.000 μέτρα για τα αγόρια, 2.000 μέτρα για τα κορίτσια.
Νομίζω ότι ήταν μια όμορφη εκδήλωση που φέτος, για πρώτη φορά, έγινε στο Καυτατζόγλειο αντί του στρατοπέδου Κόδρα που γινόταν πάντα.
Η μόνη μου ένσταση το πολύ τσιμέντο.
Θα μπορούσε να γίνει λίγο πιο πάνω, στο δάσος αλλά τα προβλήματα θα ήταν άλλα.
Τέλος πάντων, σας παρουσιάζω στιγμιότυπα από τον αγώνα των παιδιών και ελπίζω, κάποιοι/ες από αυτούς/ές  να μας πουν, μέσα από τα τη δυνατότητα του σχολιασμού, την εμπειρία τους.
Εγώ που τους συνόδευσα, τους χάρηκα και πιστεύω ότι αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες, εμπειρίες ζωής γιατί ο αθλητισμός, ο αγώνας, το παιχνίδι είναι μια σπουδαία εκδοχή της ζωής.
Απολαύστε τους συμμαθητές/τριές σας στην προσπάθειά τους



Αναρριχητές, ναύαγοι, περιπλανόμενοι στην φύση... και μαθητές

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, μοιάζουν με εικόνες από χολιγουντιανή ταινία. Και όμως δεν είναι! Είναι παιδιά που καθημερινά ρισκάρουν τη ζωή τους για να πάνε σχολείο. Παιδιά που περνούν μέσα από δύσβατα μονοπάτια πάνω σε γαϊδουράκια, παιδιά που σκαρφαλώνουν πάνω σε ξύλινες σκάλες και από κάτω είναι το χάος, παιδιά που διανύουν ακόμα και 500 μ. πάνω σε αυτοσχέδια σκάλα που κρέμεται σε σχοινιά, παιδιά που ίπτανται στον αέρα και με γάντζους μεταφέρονται από την μια άκρη στην άλλη.
Και όλα αυτά για να μορφωθούν!

Πέντε ώρες θέλουν τα παιδιά που ζουν στο Gulu της Κίνας για να πάνε στο σχολείο. Ο τρόπος μέσα από τα όρη και πάνω σε ένα γαϊδουράκι

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ξεκίνησε το πρώτο Grand Slam της χρονιάς, το περίφημο Australian open.


Si toutes les filles voulaient se donner la main...

   Οι παραπάνω στίχοι θα μπορούσαν να είναι ένα από τα συνθήματα της μεγάλης διαδήλωσης της προηγούμενης Κυριακής στο Παρίσι… Άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλου, χρώματος και θρησκείας βγήκαν να διαδηλώσουν κατά της τρομοκρατίας που γνώρισε η πόλη αυτή τις τελευταίες μέρες στο όνομα ενός ιερού πολέμου (?).

 Πριν από πολλά χρόνια μία αγαπημένη ιδιαίτερα στα παιδιά Ελληνίδα συγγραφέας, η Ζωρζ Σαρρή, έγραψε ένα βιβλίο εμπνεόμενη από τους παραπάνω στίχους. 
Το βιβλίο αυτό είναι το  <<Γαϊτανάκι>>. 
Πρωταγωνιστής είναι ένας γέροντας, που έχει διαβάσει πάρα πολλά βιβλία, και μια μέρα, από μια παρέα κοριτσιών άκουσε μερικούς στίχους, οι οποίοι τον ενέπνευσαν να κάνει το γύρο του κόσμου, για να καταφέρει να ενώσει, όλους τους ανθρώπους και μία συγκεκριμένη στιγμή να χορέψουν όλοι μαζί πιασμένοι χέρι χέρι. 
Στο ταξίδι του αυτό γνώρισε πολλούς ανθρώπους που άλλοι τον βοήθησαν και πίστεψαν στο όραμα του και άλλοι τον έδιωξαν πιστεύοντας ότι οι διαφορές που υπήρχαν δεν θα μπορούσαν να τους φέρουν ποτέ κοντά. Τελικά όμως τα κατάφερε και όλοι χόρεψαν και τραγούδησαν μαζί:

                             <<Αν όλα τα παιδιά της Γης
                                  Πιάναν γερά τα χέρια
                                  Κορίτσια αγόρια στη σειρά
                                  Και στήνανε χορό
                                  Ο κύκλος θα γινότανε πολύ μεγάλος
                                   Κι ολόκληρη τη Γη μας θα αγκάλιαζε, θαρρώ >>

   Θα μπορούσε άραγε στην πραγματικότητα, έστω μία στιγμή μεγάλου πόνου και θλίψης,  όπως αυτή της περασμένης Κυριακής, να ενώσουν όλοι οι άνθρωποι μαζί, τα χέρια τους και να τραγουδήσουν  αγκαλιάζοντας ολάκερη τη Γη, ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατία;

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Τι θα έκανες αν...;


Μαζί με τον κύριο Πέτσα κάναμε στο Β2 ένα κοινό μάθημα με θέμα τα ηθικά διλήμματα στον αθλητισμό, στην αρχαιότητα και σήμερα.
Αφού ολοκληρώσαμε το μάθημα δώσαμε στους μαθητές του Β2 μια σελίδα με τρια σενάρια όπου ο πρωταγωνιστής βρισκόταν αντιμέτωπος με ηθικά διλήμματα.
Ζητήσαμε από τους μαθητές ΑΝΩΝΥΜΑ να πουν τι θα έκανα αυτοί αν ήταν στη θέση του ήρωα.
Οι μαθητές του Β2 μας έδωσαν τις απαντήσεις τους αιτιολογημένες, δηλαδή τι θα έκαναν αυτοί και κυρίως γιατί θα το έκαναν.

Τα δεδομένα τα έχουμε επεξεργαστεί και έχουν βγει πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αιτιολόγηση της κάθε επιλογής.
Πριν δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας θα ήθελα να το κάνουμε και εδώ.
Να σας θέσω δηλαδή τα δυο σενάρια και να σας ζητήσω να μου πείτε τι θα κάνατε εσείς αν ήσασταν οι ήρωες της κάθε ιστορίας. 
Φυσικά απουσιάζει το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της συνθήκης, δηλαδή η ανώνυμη κατάθεση αφού το άτομο, μπρος τη δημόσια έκθεση σε ηθικά διλήμματα πιέζεται και υποχρεώνεται να είναι αρεστό και σύμφωνο με τους ηθικούς κανόνες.
Αλλά δεν πειράζει, το κάνω σαν παιχνίδι. 
Βάζω τα δυο από τα τρία διλήμματα και περιμένω, μέσα από την επιλογή των σχολίων να μου πείτε τι θα κάνατε εσείς και κυρίως γιατί θα το κάνατε.

Ελπίζω να ανταποκριθείτε.

Πρέπει να εμπιστευόμαστε τα μάτια μας;

Λοιπόν όλους προφανώς μας άρεσε το προηγούμενο άρθρο της Αντωνίας με τα ανακατωμένα γράμματα των λέξεων. Τώρα θα μάθετε αν πρέπει να εμπιστεύεστε τα μάτια σας. Δείτε τις παρακάτω εικόνες και θα μάθετε!!!
Μάλλον εδώ δεν ισχύει ο νόμος της βαρύτητας
Η εικόνα αυτή δεν είναι κινούμενη;
Πόσα πόδια έχει;
Βλέπετε έναν σαξοφωνιτή ή μια κοπέλα;

Ερευνα του Πανεπιστημίου Cambridge...

ΔΑΙΑΒΣΕΤΟ ΓΗΡΟΓΡΑ! ΜΡΟΠΕΙΣ!
Σνφμύωα με μια έυρενα στο Πιοηναπιμετο του Κμτρπιαίζ, δεν πεαίζι ρλόο με τι σριεά ενίαι τοθοπεμετενα τα γταμάμρα σε μια λξέη, αεκρί το πώτρο και το ταελείτυο γάμρμα να ενίαι στη στωσή θσέη. Τα υλοπιόπα μροπούν να ενίαι σε τχίυεας θίέεσς και μροπετίε να δαβαιάεστε τις λιεξές χρωίς πλβημόρα. Ατυό γνίταει γαιτί ο απρώνθονις εκέγλφοας δεν δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξέη αλλά τη λξέη σαν σνύλοο.

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Οι εργασίες των συμμαθητών μας: Εμμανουηλίδης Κωνσταντίνος, η Φλώρινα.

    Συνεχίζοντας το ανέβασμα των εργασιών των συμμαθητών μας , αυτή τη φορά θα δείτε μία πολύ όμορφη και μεγάλη, σχετικά, εργασία του Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη με θέμα την πόλη που αγαπά όσο κανένα άλλο μέρος, την πατρίδα του την Φλώρινα. 
Δείτε τις διαφάνειες σε πλήρη οθόνη και γράψτε τα δικά σας σχόλια !




Das Einhorn aus Porzellan!!


Ανέκδοτα της Αμφίπολης

Όλοι γνωρίζουμε τις ανασκαφές του τάφου της Αμφίπολης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον λόφο Καστάν. Μαζί με τον τάφο ανακαλύφθηκαν και κάποια ανέκδοτα-εικόνες που σατιρίζουν την πολιτική και ... καλά εντάξει θα δείτε και μόνοι σας...
Σημείωση: Δεν είναι και πολύ αστεία. Τα σχόλια δικά σας.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Γωνιές της πόλης λίγο πριν αλλάξει...

Εδώ βάζουμε φωτογραφίες από γωνιές της πόλης λίγο πριν γίνει όπως είναι σήμερα.
Κάθε καινούργια φωτογραφία θα μπαίνει ακριβώς από κάτω.
Για το λόγο αυτό, φροντίστε να την επισκέπτεστε συχνά γιατί, ενώ δεν θα είναι ψηλά στα πρόσφατα θέματα, θα έχει ανανεωμένο υλικό.

Η πλατεία Διοικητηρίου, τα θρυλικά "μάρμαρα"


"Τα μάρμαρα", πλατεία απέναντι από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Μια ιστορική πλατεία όπου  ήταν σημείο αναφοράς όλων των μαθητών της πόλης. Στα "μάρμαρα" έπαιζαν ποδόσφαιρο τα αγόρια και τους καμάρωναν, όλο νάζι, τα κορίτσια.
Στη θρυλική αυτή πλατεία έπαιξαν ποδόσφαιρο σημαντικοί ποδοσφαιριστές, όταν ήταν μικροί με πιο γνωστό τον  Γιώργος Κούδα, το μεγαλύτερο ποδοσφαιριστής που έβγαλε η πόλη (διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο) ...
Η πλατεία όπως είναι σήμερα
Το 1990, ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να αναπλάσει την πλατεία φτιάχνοντας  υπόγειο πάρκινγκ για να λύσει το πρόβλημα στάθμευσης και από  πάνω να φτιάξει μια καινούργια πλατεία.

Οι μελέτες που έγιναν αποδείχθηκαν ανεπαρκείς αφού και ο τελευταίος πολίτης αυτής της πόλης γνωρίζει ότι και μια πέτρα να σηκώσεις θα βρεις από κάτω αρχαιότητες  καθώς η σύγχρονη πόλη, κυριολεκτικά, είναι πάνω χτισμένη  απο την παλιά.

Με το που έσκαψαν βρήκαν αρχαιολογικά ευρήματα της βυζαντινής εποχής με αποτέλεσμα το έργο να σταματήσει και  έτσι, ούτε το πάρκινγκ έγινε αλλά ούτε αποκαταστάθηκε η ιστορική πλατεία της πόλης.
Τα τελευταία χρόνια, γίνονται προσπάθειες να ξαναγίνει η πλατεία με την προϋπόθεση βέβαια να μην καταστραφούν τα αρχαιολογικά ευρήματα κάτι που είναι αρκετά δύσκολο και ιδιαίτερα δαπανηρό.



Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης