Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Το τέρας του Λοχ Νες είναι… παλίρροια!

Το τέρας του Λοχ Νες είναι… παλίρροια!

perierga.gr - Το τέρας του Λοχ Νες είναι... παλίρροια!Επιστήμονες του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Μεγάλης Βρετανίας (NOC) υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιο μυστηριώδες ον που κινείται στη λίμνη Λοχ Νες αλλά ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που κινεί περίεργα τα νερά και τα ανασηκώνει με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι κάτι μεγάλο κινείται εκεί. Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησαν τις παλίρροιες της λίμνης χρησιμοποιώντας μια μέθοδο μέτρησης και ανάλυσής τους, την οποία ανέπτυξαν οι ίδιοι και είναι πολύ υψηλής ακρίβειας.
Όπως αναφέρουν το φαινόμενο της παλίρροιας στη διάσημη σκοτσέζικη λίμνη έχει χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται σε καμία άλλη λίμνη στη Δυτική Ευρώπη. Αναλυτικότερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έλξη τόσο της Σελήνης όσο και του Ήλιου ανασηκώνει την επιφάνεια της λίμνης κατά 1.5 χιλιοστό. Αν κάποιος βρίσκεται μέσα σε μια βάρκα εντός της λίμνης κατά τη διάρκεια της παλίρροιας δεν θα αντιληφθεί το περίεργο φαινόμενο. Όμως η κίνηση των υδάτων είναι τέτοια που αν κάποιος κοιτάζει τα νερά από απόσταση θα νομίσει ότι κάτι υπάρχει εκεί.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν, επίσης, ότι ολόκληρη η Βρετανία ανασηκώνεται μερικά εκατοστά κάθε 12 ώρες και 25 λεπτά εξαιτίας της κίνησης των ωκεάνιων ρευμάτων που φτάνουν στις ακτές της και στη συνέχεια η χώρα «επιστρέφει» στη θέση της. Σημειώνουν ότι η μέθοδος που ανέπτυξαν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρατήρηση και μελέτη και άλλων λιμνών σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρωθούν στοιχεία για το πώς ο φλοιός της Γης παραμορφώνεται από την κίνηση των ωκεανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης