Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

H αστική ζούγκλα του Hong Kong

Συγκλονιστικές φωτογραφίες σπιτιών στο Hong Kong


Κατόψεις των εσωτερικών χώρων κατοικιών στο Hong Kong που σε αφήνουν άφωνο


To Hong Kong θεωρείται από πολλούς η πρωτεύουσα της ελεύθερης οικονομίας και ένας από τους κορυφαίους προορισμούς μαζί με Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία και Ελβετία για την πραγματοποίηση οικονομικών επενδύσεων αφού το επιτρέπουν η κυβέρνηση και το νομικό σύστημα με τις ρυθμίσεις τους για τα ιδιοκτησιακά και εργατικά δικαιώματα.

Στην αντίπερα όχθη όμως μιλάμε για μία πόλη που πλήττεται από υπερπληθυσμό αφού σε ακτίνα 426 τετραγωνικά μίλια κατοικούν 7 εκατομμύρια άνθρωποι και με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να μένει σε χώρους πολύ περιορισμένης χωρητικότητας, όμοιους με τους κλειστοφοβικούς χώρους των ζώων σε ζωολογικούς κήπους.

Γι’ αυτό η Soco κυκλοφόρησε αυτές τις φωτογραφίες δείχνοντας τις συνθήκες που αναγκάζεται να ζήσει ο περισσότερος κόσμος στην αστική ζούγκλα του Hong Kong με σκοπό την ευαισθητοποιήση του κόσμου μέσα απ' αυτήν την κίνηση.



πηγή: http://luben.tv/arts/7555/


Και για να έχουμε μια εικόνα το τι υπάρχει απ' έξω απο τα κουτιά που ζουν  αυτοί οι δύστυχοι άνθρωποι δανειζόμαστε, απο το ίδιο site,  τις φωτογραφίες του  Michael Wolf.
Το ερώτημα που θέτω είναι:
α) "φαντάζεστε τον εαυτό σας να ζει σε αυτά τα τεράστια τσιμεντένια κουτιά;"
 
β)  "βλέπουν τα παιδιά του Hong Kong καθόλου ήλιο;"
 
Ο Michael Wolfe ζει στο Παρίσι και στο Hong Kong και μετά από μια πολύχρονη καριέρα στην δημοσιογραφική φωτογραφία σαν ανταποκριτής του Γερμανικού Stern αφιερώνεται στην καλλιτεχνική φωτογραφία. Σε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές δουλειές του ξεχωρίζουν τα κάδρα με τεράστιες δομημένες μάζες από κτιριακά συγκροτήματα στο Hong Kong, στην Ιαπωνία ή σε διάφορες πόλεις της Ανατολικής Ασίας. Οι πελώριες μοντερνιστικές κατασκευές από εκατοντάδες κυψελωτές κατοικίες δείχνουν με καλλιτεχνική αρτιότητα, τρομακτικά, αλλόκοτα και με έναν abstract τρόπο μια ζωή που μετριέται σε μεγέθη πυκνότητας: 6.700 ανθρώπινες ψυχές σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Aκολουθούν 43 φωτογραφίες από διάφορες δουλειές του. (κλικι για ανάλυση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης