Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ο μυστηριώδης κόσμος του Μορφέα...

Δέκα πράγματα που δεν ξέρατε για τα όνειρα

Από τον Γρηγόρη Κασσερόπουλο 

Τα όνειρα ανέκαθεν αποτελούσαν ένα μυστήριο και πηγή για δοξασίες δεισιδαιμονίες και μύθους. Χαρακτηριστικό είναι το ότι κατά τη ρωμαϊκή εποχή η ερμηνεία τους είχε απασχολήσει ακόμη και τη Σύγκλητο, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι τα όνειρα είναι από τους θεούς. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο εντυπωσιακή


 


Ακολουθούν δέκα εντυπωσιακά facts για τα όνειρα που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος.
Στα όνειρά μας βλέπουμε μόνο γνωστούς μας
Το μυαλό μας δεν μπορεί να εφεύρει πρόσωπα. Ωστόσο αν άτομα που βλέπουμε δε μας θυμίζουν κάτι, είναι γιατί όλοι έχουμε δει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα σε ολόκληρη τη ζωή μας στο δρόμο αλλά δεν τα έχουμε γνωρίσει ποτέ. Το υποσυνείδητο όμως τα θυμάται...

Ένα 12% των ανθρώπων βλέπει ασπρόμαυρα όνειρα
Μελέτες που έγιναν από το 1915 μέχρι το 1950 υποστήριζαν ότι τα όνειρα είναι ασπρόμαυρα, ωστόσο τα αποτελέσματα άρχισαν να αλλάζουν στη δεκαετία του 1960. Σήμερα μόνο το 4,4% των ατόμων κάτω των 25 ετών βλέπουν ασπρόμαυρα όνειρα.

Ορισμένοι τυφλοί ονειρεύονται
Όσοι τυφλώθηκαν μετά τη γέννησή τους βλέπουν στα όνειρά τους εικόνες που έχει συγκρατήσει ο εγκέφαλός τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αντίθετα όσοι γεννιούνται τυφλοί δεν βλέπουν εικόνες, αλλά έχουν εξίσου έντονα όνειρα, στα οποία συμμετέχουν οι άλλες αισθήσεις, ενω βιώνουν έντονες ψυχικές καταστάσεις.

Τα όνειρα έχουν συμβολική έννοια
Δε χρειάζεται να επικαλεστείτε τον ονειροκρίτη, ωστόσο, πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αν ονειρευτείτε κάτι, τότε αυτό είναι συμβολισμός για κάτι άλλο

Κατά μέσο όρο ονειρευόμαστε 1-2 ώρες το βράδυ
Ο ύπνος περνάει διάφορες φάσεις μέχρι τη στιγμή που το σώμα χαλαρώνει τελείως και εκφράζεται το υποσυνείδητο. Ωστόσο τα όνειρα είναι συνήθως από 4 μέχρι 7 το πολύ, αλλά αποτελούνται απο χιλιάδες αλληλένδετα κομμάτια.

Το 90% των ονείρων σας ξεχνιέται μόλις ξυπνήσετε
Μέσα σε 5 λεπτά μετά το ξύπνημα το ήμισυ των ονείρων σας έχει ξεχαστεί και μέσα σε 10 λεπτά το 90% δεν το θυμάστε καν.

Και τα ζώα ονειρεύονται
Μελέτες που έχουν γίνει σε πολλά διαφορετικά ζώα έδειξαν ότι στον ύπνο τους τα εγκεφαλικά κύτταρα λειτουργούν όπως του ανθρώπου. Έτσι την επόμενη φορά που θα δείτε το σκυλί σας να έχει σπασμούς και να κουνάει τα πόδια του στον ύπνο του θα ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει.

Στα όνειρα επικρατεί άγχος
Το πιο συνηθισμένο συναίσθημα που αισθάνεται κάποιος όταν ονειρεύεται είναι το άγχος, αφού είναι αυτό που σημαδεύει περισσότερο το υποσυνείδητο και γενικά στα όνειρα κυριαρχούν τα αρνητικά συναισθήματα έναντι των θετικών

Ενσωματώνουμε στα όνειρα το περιβάλλον μας
Όταν κοιμόμαστε, ακούμε, νιώθουμε και μυρίζουμε πράγματα, ωστόσο τα εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος αποτελούν μέρος των ονείρων μας. Για παράδειγμα, μπορεί να ονειρεύεστε ότι μαγειρεύετε, ενώ η μητέρα σας μαγειρεύει μέσα και σας έρχεται η μυρωδιά.

Οι άνδρες ονειρεύονται διαφορετικά από τις γυναίκες
Περίπου το 70% από τους χαρακτήρες που υπάρχουν στο όνειρο ενός άντρα είναι άτομα του ίδιου φύλου, ενώ γενικά το συναίσθημα των ονείρων τους είναι συνήθως επιθετικό. Αντίθετα, στα όνειρα των γυναικών εμφανίζεται ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης