Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΟΚ-Άρης, τότε που ο μπαμπάς πήγαινε Γυμνάσιο.

Τότε που ο μπαμπάς ήταν στην ηλικία σας, 30 χρόνια πίσω (video).

Τελικός κυπέλλου Ελλάδας, νικητής ο ΠΑΟΚ με 74-70.
Σημαντικά:
  1. ήταν ο πρώτος τελικός κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ - Άρη
  2. είναι το πρώτο κύπελλο που κέρδισε ο ΠΑΟΚ.
  3. είναι η τελευταία χρονιά πριν εφαρμοστεί η γραμμή του τρίποντου, 6.25 τότε, 6.75 σήμερα. Η γραμμή των 6 και 25 πόντων θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά, το πρώτο τρίποντο το πετυχαίνει ο "Magic" του ΠΑΟΚ, Νίκος Σταυρόπουλος.
  4. το παλέ ακόμη δεν έχει ξύλινο  παρκέ αλλά ένα πλαστικό πάνω σε τσιμέντο (σαν αυτό που έχουμε στο γυμναστήριο) κάτι πολύ επιβαρυντικό για τα πόδια των αθλητών. Το παρκέ πρέπει να έγινε την επόμενη ή την μεθεπόμενη χρονιά.
  5. είναι ο τελικός των "κουρεμένων" αφού οι παίκτες του ΠΑΟΚ μαζί με τον τότε προπονητή τους Φαίδωνα Ματθαίου δώσανε όρκο νίκης κουρέβοντας τα μαλλιά τους, μια συνήθεια που υπήρχε στο κολεγιακό πρωτάθλημα της Αμερικής.
  6. ήταν η τελευταία χρονιά πριν από την απόλυτη κυριαρχία της Θεσσαλονίκης στο μπάσκετ. Τη χρονιά αυτή ο Άρης χάνει και το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό στο περίφημο μπαράζ της Κέρκυρας με κάκιστη απόδοση του Νίκου Γκάλη. Από την επόμενη χρονιά και μετά, για 7 χρόνια ο Άρης κατακτά 7 σερί πρωταθλήματα και 6 κύπελλα.
  7. είναι μια χρονιά πριν ανέβει στην Θεσσαλονίκη ο Παναγιώτης Γιαννάκης, μια τεράστια μεταγραφή του Άρη  απο τον Ιωνικό Νικαίας που κόστισε το αστρονομικό ποσό των 40 εκατομμυρίων δραχμών.
  8. το γήπεδο ήταν γεμάτο με φίλους και των δυο ομάδων. Αυτό βέβαια δεν ήταν κάτι καινούργιο, περίεργο,  μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 90 το Αλεξάνδρειο φιλοξενούσε και τους φίλους των δυο ομάδων  που χωριζόντουσαν με μια απλή κορδέλα (κάτι αδιανόητο για τη σημερινή εποχή της χουλιγκάνικης έχθρας)
Το ρόστερ των δυο ομάδων: 
 
ΑΡΗΣ: 
Γκάλης:27 χρονών τότε, σαφώς με πιο λίγα μυϊκά κιλά απο το '87 και με τις κάλτσες σηκωμένες εως το γόνατο... μόδα της εποχής..,Γιαννάκης :25 χρονών τότε, σαφώς το ύψος και το μυϊκό του σύστημα ήταν για την εποχή μεγάλο πλεονέκτημα καθώς ξεχώριζε στη θέση του άσσου, Κοκολάκης:με ύψος 215 cm,σε ηλικία 35 χρονών ο τότε δεινόσαυρος του Ελληνικού μπάσκετ βρισκόταν στη δύση της καριέρας του , Ρωμανίδης, Φιλλιπου, Δοξάκης:βασικος play maker στην προ-Γιαννάκη εποχη..,Σταμάτης:δυαρο-τριάρι που έπαιζε λίγο, Παραμανίδης, Τσιτάκης, Χριστοφάκης, Νάστος. 
 
 67975 161349910550427 157058190979599 426250 1869972 n
 
ΠΑΟΚ: 
Φασούλας(21 χρονών τότε, σαφώς αδούλευτος και πολύ μακριά από τον παίχτη που εμφανίστηκε λίγα χρόνια αργότερα), ''Μάτζικ'' Σταυρόπουλος: ο ηγέτης του ΠΑΟΚ της τότε εποχής, Μ.Κατσούλης (σημαία του ΠΑΟΚ που μετακόμισε αργότερα στον Άρη), Ζ.Κατσούλης (πολύ καλός σουτέρ αδερφός του Μάνθου), Β. Αλεξανδρης (33 χρονών τότε, είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα με τον Άρη το 1979), Αλέξης Μπακόπουλος(ασσο-δυο και καλός αμυντικός),Καλπάκης(ο κακός δαίμονας του Γκάλη σύμφωνα με το Συρίγο), Σακελλαρίου (οργανωτικός άσσος),Γιάννης Πολίτης (32 χρονών τότε, δυαροτριάρι) 
 
11815 paok1984
 

Δείτε το βίντεο του τελικού του 1984

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης