Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

#SELFIES

#SELFIES 
Η ΜΟΔΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ

Ποια είναι η λέξη του 2013; Στην Ελλάδα μπορεί να είναι η τρόικα, αλλά στον αγγλόφωνο κόσμο είναι αυτή που προσδιορίζει την αυτοφωτογράφηση ,σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης. Μπορεί να συναντάτε για πρώτη φορά τον όρο ,αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχετε κάνει κι εσείς. Να φωτογραφίζετε τον εαυτό σας με κινητό τηλέφωνο ,web camera, tablet ή άλλη συσκευή. 

Η πρακτική είναι πολύ παλιά- εφαρμόζεται αφότου εμφανίστηκαν οι πρώτες φωτογραφικές μηχανές χειρός. Ωστόσο, στην εποχή των smartphones το φαινόμενο γνώρισε αναπάντεχη ανάπτυξη. Η συνταγή είναι απλή και την εφαρμόζουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι από όλο τον κόσμο : κρατάνε το κινητό τους στραμμένο ανάποδα ,τεντώνουν το χέρι τους όσο περισσότερο μπορούν φέρνοντάς το στο ύψος των ματιών τους και βγάζουν τον εαυτό τους φωτογραφία , την οποία προαιρετικά ανεβάζουν στο facebook , το twitter ή το Instagram ή τη μοιράζονται μέσω των κινητών τηλεφώνων τους.

Τα selfies αποτελούν την τελευταία μόδα στον χώρο της κοινωνικής δικτύωσης ,με εκατοντάδες χιλιάδες νέους-κατά κύριο λόγο-να συναγωνίζονται για το ποιος θα αποτυπώσει στον φωτογραφικό φακό την πιο αστεία ή περίεργη αυτοπροσωπογραφία- μέχρι να την πετύχουν κάνουν άπειρες δοκιμές μπροστά στην κάμερα της συσκευής τους . Κάποιοι βάζουν στοιχήματα για την πιο σέξι πόζα και άλλοι πασχίζουν να βγάλουν ένα selfie που θα τους χαρίσει πολλά likes και σχόλια στο facebook. <<Εμάς μας ένοιαζε να πάρουμε καλούς βαθμούς στο σχολείο. Τώρα το μόνο που τους νοιάζει είναι πόσα likes θα μαζέψουν>>, έλεγε πρόσφατα με παράπονο,μια μητέρα .

Τα <<αυτοπορτρέτα>> έχουν και...πρακτική χρησιμότητα: αν έχετε βρεθεί πρόσφατα σε κάποιο μνημείο ή αξιοθέατο όπως ο Παρθενώνας ,ο Λευκός πύργος, ο Πύργος του Άιφελ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε παρατηρήσει τουρίστες που-προφανώς για να μην μπουν στον κόπο να ζητήσουν από κάποιον άλλον να τους φωτογραφίσει -τραβούν οι ίδιοι φωτογραφίες του εαυτού τους με το κινητό τηλέφωνό τους. 

Αν κάποτε ήσουν <<ιν>> ,αν είχες λογαριασμό στο facebook , σήμερα είσαι <<άουτ>> , αν δεν έχεις ανεβάζει στο προφίλ σου ,έστω μια φορά, μια χειροποίητη φωτογραφία σου. Παραφράζοντας τον Καρτέσιο, βγάζω selfie, άρα υπάρχω.   







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης