Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Το κυνήγι του χαμένου Θησαυρού.

Λοιπόν, καλή χρονιά και από μένα.
Εύχομαι το 2014 να είναι μια δημιουργική και χαρούμενη χρονιά για τα παιδιά του σχολείου μας, για το ίδιο το σχολείο μας.

Ξεκινάω με ένα παιχνίδι σκέψης, γνώσεων και λογικής.

Το παιχνίδι είναι ένα τυπικό κυνήγι θησαυρού.
Σας δίνω τον πιο πάνω χάρτη, είναι ο χάρτης της περιοχής μας. Τον χάρτη αυτόν, στη συνέχεια το έκοψα σε 12 κομμάτια όπως φαίνεται στην κάτω εικόνα.
Κάθε κομμάτι του χάρτη (12 κομμάτια)αντιστοιχεί σε μια σωστή απάντηση που θα δώσει κάθε ένας από σας.

Κάθε ένας παίζει μόνος του, δεν λέτε τις απαντήσεις στους άλλους. Την απάντηση την δίνετε σε μένα, μέσω του γνωστού email που έχω εδώ στην εφημερίδα, δηλαδή το 2pgthess@gmail.com.

Αν η απάντηση είναι σωστή παίρνετε το κομμάτι του χάρτη που αντιστοιχεί στην ερώτηση και το επόμενο πρόβλημα και ανεβαίνετε σε πιο πάνω επίπεδο στον αγώνα.
Αν δεν είναι σωστή σας το λέω και προσπαθείτε ξανά να βρείτε την σωστή απάντηση.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε μέσο, κάθε βοήθεια, μόνο μην βοηθάτε τους άλλους και αυτό για να μπορεί να παιχτεί σωστά το παιχνίδι αφού όλοι παίζουν εναντίον όλων.

Ο κρυμμένος θησαυρός θα βρίσκετε στο τελευταίο κομμάτι του χάρτη, το 12ο κομμάτι. Εκεί θα υπάρχει μήνυμα που ακριβώς είναι ο θησαυρός.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα αναφέρω την κατάταξη των παικτών, σε ποιο κομμάτι του χάρτη είναι ο πρώτος/πρώτοι, που είναι οι υπόλοιποι. ώστε όλοι, εκτός από μένα που θα είμαι ο συντονιστής, να έχετε γνώση της κατάστασης του αγώνα.
Φυσικά όλοι μπορείτε να σχολιάζετε από κάτω, στα σχόλια. Δεν μπορείτε φυσικά να δίνετε δημόσια την απάντηση. Η απάντηση, όπως είπα, μόνο ιδιωτικά, με mail σε μένα.

Ξεκινάμε λοιπόν: πρόβλημα 1ο (και μοναδικό που ανακοινώνεται δημόσια και ταυτόχρονα σε όλους)

 

                                         Η  κληρονομιά του άρρωστου πατέρα.

Ο πατέρας είναι βαριά άρρωστος, αισθάνεται ότι έφτασε το τέλος του και φωνάζει τους τρεις αγαπημένους του γιούς για να τους μιλήσει για τελευταία φορά και να τους μοιράσει, όπως αυτός πιστεύει δίκαια, την περιούσια του που όλο κι όλο ήταν 19 όμορφες και υγιείς αγελάδες.

 

  • Στον πρώτο του γιο, τον μεγαλύτερο και πιο αγαπημένος του αφήνει το ½ από τις 19 αγελάδες του.
  • Στον δεύτερο το ¼ από τις 19 αγελάδες.
  • Στον τρίτο και μικρότερο το 1/5 από τις 19 αγελάδες.

 Σε καμία περίπτωση δεν θέλει οι γιοι του να μοιράσουν τις αγελάδες σε κομμάτια, σφάζοντάς τες, άλλωστε όλη του την ζωή τις λάτρευε, τις είχε σαν παιδιά του.
 
Πως έπρεπε να μοιραστούν οι γιοι του τις 19 αγελάδες ώστε να πάρουν ακριβώς το ποσοστό που τους έδωσε ο πατέρας τους χωρίς φυσικά να τεμαχίσουν κάποια από τις 19;
 
Η λύση στηρίζεται σε στοιχειώδη μαθηματικά και έχει πλάκα.
--------------------------------------------------------------------------------
Το παιχνίδι αλλιώς ξεκίνησα να το παίζω, δηλαδή με mail  αλλά αφού το θέλετε έτσι ας πάμε στην επόμενη φάση.
Μέχρι τώρα και τη δεύτερη ερώτηση την βρήκε η Αντωνία Παπαδοπούλου, ήταν η μόνη που συμμετείχε. Λοιπόν η 2η ερώτηση είναι:

 
Μεγάλος ζωγράφος, από τους αγαπημένους μου, πρωτοπόρος που άλλαξε τον ρου στην ζωγραφική.
Πέθανε άσημος και άγνωστος αλλά σήμερα τα έργα του κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα τρία του έργα που βάζω από κάτω είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του. Ποιος είναι και ποιας τάσης στην ζωγραφική υπήρξε πρωτοπόρος;
 
 H απάντηση είναι, όπως μου την έδωσαν οι Αντωνία και η Όλγα είναι:
 
Ο ζωγράφος του κουίζ είναι ο Πωλ Σεζάν. Θεωρείται ο πατέρας της μοντέρνας τέχνης. Το έργο του αντιπροσωπεύει την μετάβαση από τον ιμπρεσιονισμό στο κίνημα του κυβισμού. Ήταν μετα-ιμπρεσιονιστής.
 
Μάλιστα το παρακάτω έργο του Σεζάν θεωρείται το πλέον ακριβοπληρωμένο έργο που Πουλήθηκε από τους κληρονόμους της οικογένειας        
Ο ακριβότερος πίνακας του Σεζάν από τους Εμπειρίκους στο Κατάρ!
 Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Vanity Fair πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η πιο ακριβή πώληση πίνακα που έγινε ποτέ για 250 εκατομμύρια δολάρια, τιμή που ξεπερνά στο διπλάσιο το ρεκόρ πώλησης πίνακα σε όλη την ιστορία (το Νο1948 του Τζάκσον Πόλοκ που πωλήθηκε για 11 εκατ. δολάρια).
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Vanity Fair πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η πιο ακριβή πώληση πίνακα που έγινε ποτέ για 250 εκατομμύρια δολάρια, τιμή που ξεπερνά στο διπλάσιο το ρεκόρ πώλησης πίνακα σε όλη την ιστορία (το Νο1948 του Τζάκσον Πόλοκ που πωλήθηκε για 11 εκατ. δολάρια).

Πως έγινε και  το Κατάρ απέκτησε ένα Σεζάν και  μάλιστα τέτοιας αξίας? Λεφτά  υπάρχουν στην μικρή χώρα που βρίθει από πετρέλαιο και δολάρια. Ο πίνακας αυτός όμως δεν ήταν απλά ακριβός, αλλά πάρα πολύ σπάνιος, καθώς υπάρχουν πέντε εκδοχές του σε όλον τον κόσμο με μουσεία όπως το Μητροπολιτικό στην Νέα Υόρκη ή το Ορσέ στο Παρίσι να έχουν τις άλλες εκδοχές.

Οι χαρτοπαίκτες είχαν την τιμητική τους αυτόν  τον χρόνο καθώς το Μουσείο  Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης έκανε  ήδη μια έκθεση για την σειρά  πινάκων. Αυτός που άνηκε στην οικογένεια Εμπειρίκου δεν συμπεριλήφθηκε στην έκθεση δυστυχώς. Φτιαγμένος το 1895 ήταν ίσως η πιο μινιμαλιστική από όλες τις εκδοχές και θεωρούνταν μέχρι την πώληση του από τα σημαντικότερα έργα σε ιδιωτική συλλογή.

Την εκδοχή που  αγόρασε το κράτος του Κατάρ την  είχε ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος  Εμπειρίκος και μάλιστα ήταν για  αυτόν ένας πολύ αγαπημένος του πίνακας.

Τον δάνειζε  σπάνια και διασκέδαζε με τις κατά καιρούς εξωφρενικές προσφορές  που του γινόταν για το έργο χωρίς όμως να σκέφτεται ποτέ να τον πουλήσει. Λίγο πριν τον θάνατο του όμως το 2011,  αποφάσισε ότι  το έργο θα πουληθεί μετά τον θάνατο του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ του περιοδικού δύο πολύ γνωστοί dealers ήθελαν το έργο ο Λάρι Γκαγκόζιαν και ο Γουίλιαμ Ακουαβέλλα. Αλλά η βασιλική οικογένεια του Κατάρ ξεπέρασε την προσφορά τους κατά 30 εκατ. δολάρια και έτσι ο πίνακας έγινε δικός τους.
Η οικογένεια του  Κατάρ έχει ξεκινήσει εδώ και  κάποια χρόνια μια «λυσσαλέα» αγορά  έργων τέχνης, καθιστώντας τα νέα  τους μουσεία πόλο έλξης φιλότεχνων από όλο τον κόσμο.
 
Πηγή για το αυτό το έργο του Σεζάν
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης