Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Μικροί Επιστήμονες Νο1

                                                                                                                                   


Άρθρο 1ο
                        
                                   ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΛΑΜΠΡΟ ΦΕΓΓΕ ΜΟΥ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΩ...

Μιά μικρή εισαγωγή

Το φεγγάρι ή αλλιώς η σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος.Αποτελείται από στερεά υλικά με σύσταση(= σύνθεση) παρόμοια με αυτή της Γης. Είναι το φωτεινότερο σώμα μετά τον Ήλιο. Η Σελήνη έχει ισχυρή  επίδραση τη Γη  προκαλώντας φαινόμενα όπως οι παλίρροιες, αλλά και επηρεάζοντας τον άξονα περιστροφής της.

Ενδιαφέροντες πληροφορίες

1) Όπως ίσως γνωρίζεται απο την Φυσική,το «σεληνιακό» βάρος ενός σώματος είναι περίπου ίσο με το 1/6 του γήινου βάρους του, που έχει όταν βρίσκεται στην επιφάνεια της γης.Έτσι  εάν ένας άνθρωπος ζυγίζει περίπου 90 κιλά στην επιφάνεια της γης, στην Σελήνη θα ζυγίζει περίπου 15 κιλά. Εξαιτίας του ότι η Σελήνη είναι μικρότερη από την Γη και έλκει τα σώματα με μικρότερη δύναμη.Κατά συνέπεια, έχουμε την ικανότητα να πηδάμε και πιο ψηλά!
moon

2) Τι καιρό κάνει άραγε στο φεγγάρι;
Πολύ μεγαλύτερες και πολύ μικρότερες θερμοκρασίες από τη γη επικρατούν στη σελήνη!Συγκεκριμένα,Όταν ο ήλιος είναι υψωμένος, η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει και τους 100 βαθμούς Κελσίου. Τη νύχτα, οι θερμοκρασίες μπορεί να φθάσουν και τους -173 βαθμών Κελσίου.

3) Υπάρχουν 'σκουπίδια' στο φεγγάρι;
Οι άνθρωποι έχουμε αφήσει ήδη πράγματα πάνω του.Από αυτά που
έχουν αφεθεί είναι τα εξής: η κάμερα του διοικητή του Apollo 17 Eugene Cernan, τα ανθρώπινα απόβλητα από αστροναύτες, αναμνηστικές πλάκες, αμερικανικές σημαίες και καθρέφτες της NASA,για να υπολογίζει την απόσταση από τη Σελήνη στη Γη.

4) Βλέπουμε όλες τις πλευρές της Σελήνης;
Όχι,δεν βλέπουμε όλες τις πλευρές της Σελήνης.
Η Σελήνη συμπληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της, σε σχέση με τη Γη, στον ίδιο ακριβώς χρόνο  συμπληρώνει και μια πλήρη περιφορά γύρω της, με αποτέλεσμα να στρέφει πάντα την ίδια πλευρά προς τον πλανήτη μας.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται σύγχρονη περιστροφή.
5) Υπάρχει το 'Dark Side of the moon';
Η πλευρά του φεγγαριού προς την αντίθετη κατεύθυνση από εμάς, παρέμενε άγνωστη μέχρι και πριν από μισό αιώνα, όταν οι Σοβιετικοί έστειλαν το Luna 3, το οποίο φωτογράφισε, για πρώτη φορά, τη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού».
Από τότε, έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε και άλλες εικόνες της, αλλά από εκείνη την πρώτη φωτογραφία, δύο πράγματα έκαναν εντύπωση στους ειδικούς: η σκοτεινή πλευρά έχει (α) περισσότερους κρατήρες και (β) καθόλου σεληνιακές θάλασσες.(=πεδιάδες της Σελήνης που δημιουργήθηκαν απο την έκρηξη ηφαιστείων)

6) Γιατί οι άνθρωπι ήθελαν να την ανατινάξουν;!
Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οι Η.Π.Α. είχαν επίσημα σκεφτεί να ανατινάξουνε με πυρηνικά το φεγγάρι ώστε να κάνουν επίδειξη δύναμης στους Ρώσους. (το διάσημο Project A119)

7)Μας κρατάει η πανσέληνος ξύπνιους τα βράδια;
Μία έρευνα από την Ελβετία, κατάφερε να αποδείξει ότι τη νύχτα που το φεγγάρι είναι γεμάτο κάνουμε το χειρότερο ύπνο όλου του μήνα: Ο χρονοβιολόγος Κριστιαν Καχοτσεν  και η ομάδα του, υποστηρίζουν ότι κατά την πανσέληνο, το άτομο κοιμάται τουλάχιστον 20 λεπτά λιγότερα και η ποιότητα ύπνου είναι λιγότερο καλή, ενώ ο σεληνιακός κύκλος φαίνεται να επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο, ακόμη και όταν το άτομο δεν έχει δει το φεγγάρι και δεν γνωρίζει την φάση στην οποία βρίσκεται.


Πηγές: 
http://el.wikipedia.org
http://etaksi2011.blogspot.gr/2012/09/blog-post_27.html
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B200/530/3510,14393/
http://www.neolaia.gr/2014/11/09/10-pragmata-pou-den-kserate-gia-to-feggari/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης