Αρης - ΠΑΟΚ στο μπάσκετ σήμερα, ένας αγώνας που για μας τους μεγαλύτερους μας γεμίζει υπέροχες μνήμες, λύπης ή χαράς. Συνήθως γλυκιάς λύπης για μας του ΠΑΟΚσήδες αφού συνήθως χάναμε.
Με αφορμή αυτό τον αγώνα αντιγράφω από εδώ το σχετικό άρθρο για το μεγάλο ντέρμπι. Εννοείται ότι σε όλα τα παιχνίδια ήμουν μέσα, από τη μεριά του ΠΑΟΚ φυσικά. Γιατί τότε, όποιος κι αν ήταν ο γηπεδούχος, τα εισιτήρια πήγαιναν μισά - μισά, απλά ο γηπεδούχος ήταν απο τη μεριά που δε φαίνεται στην τηλεόραση. Απολαύστε τις πιο μεγάλες στιγμές της κάθε ομάδας στα μυθικά ντέρμπι της μπασκετομάνας Θεσσαλονίκης.
Οι 10+10 μυθικές στιγμές από... τα Άρης-ΠΑΟΚ! (vids, pics)
Άρης vs ΠΑΟΚ και όλη η Ελλάδα στο... πόδι! Όσο κι αν «ξέφτισε» πλέον το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, παραμένει «TO ΓΕΓΟΝΟΣ» και το G-Weekend Journal σας παρουσιάζει 20 αξέχαστες στιγμές από το παρελθόν!
Ένα μπασκετικό ντέρμπι που για πολλούς είναι πιο κλασσικό κι από το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός! Μπορεί η αναμέτρηση που θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου στο «Νick Galis Hall» (το θρυλικό Αλεξάνδρειο ντε...) να μην... κόβει την ανάσα όπως στο παρελθόν, να μην χωρίζει την Ελλάδα στα δύο (την Θεσσαλονίκη σίγουρα), όμως μετά βεβαιότητας παραμένει ένα ματς που όλοι μας έστω και μια φορά στην ζωή μας θα θέλαμε να το δούμε live! Έστω κι αν πλέον οι παραπάνω θρύλοι του μπάσκετ έχουν αποσυρθεί προ πολλού. Το «Αρης-ΠΑΟΚ» είναι πάνω από όλα αναμνήσεις και το Gazzetta Weekend Journal σας... σερβίρει το καλύτερο πρώτο πιάτο για να σας ανοίξει η όρεξη!
Ο Χρύσανθος Τσαλτίδης (αναφέρεται πρώτος ως... οικοδεσπότης) και ο Σταύρος Σουντουλίδης, έβαλαν στην πρίζα την «μηχανή του χρόνου» και γράφουν έκαστος για τις 10 καλύτερες στιγμές που ξεχωρίζουν από τις «μάχες» του πρόσφατου και μακρινού παρελθόντος... Ένα ταξίδι που ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων αξίζει να το κάνεις!
ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΤΣΑΛΤΙΔΗΣ: Ο... πρώτος Αυτοκράτορας!
Τα ντέρμπι ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ έμειναν φυσικά στην ιστορία καθώς τις περισσότερες φορές έκριναν και τον πρωταθλητή στο μπάσκετ. Άπαντες γνωρίζουν ότι ο Άρης είναι ο πρώτος... Αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ. Ο αιώνιος αντίπαλός του ήταν από τις ομάδες που τον κόντραραν τα χρόνια της Αυτοκρατορίας, αλλά μέχρι εκεί. Αποδείξεις με γεγονότα; Οι τριπλάσιοι (!!!) τίτλοι του έναντι του δικεφάλου. 21 τρόπαια για τον Άρη κόντρα στους 7 συνολικά τίτλους του ΠΑΟΚ. Αυτό είναι το πιο τρανταχτό...στατιστικό και φυσικά το πλέον αξιόπιστο. Υπάρχουν φυσικά και πολλά ακόμα.
Σύνολο νικών 107-88 υπέρ του Άρη σε 195 επίσημα ματς. Σερί νικών οι 10 συνεχόμενες του Άρη και μάλιστα σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους (από 5-2-1928 ως 18-4-1934 και 3-11-1984 ως 27-4-1988). Τρεις φορές έχουν συναντηθεί οι δυο ομάδες στην τελική φάση των πλέι-οφ και τις 3 ήταν νικητής ο ΑΡΗΣ το 1998, το 1989 και το 1991. Άλλωστε όλες οι μεγάλες στιγμές του έκριναν τίτλους,ενώ από την άλλη ο αντίπαλος μόνο σε ένα τελικό με τον Άρη κέρδισε (το 84) και όσα έχει να επιδείξει είναι νίκες χωρίς ιδιαίτερη σημασία.
Ποιες όμως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως δέκα στιγμές που έχουν χαραχθεί στην μνήμη των οπαδών του «κίτρινου Θεού»;
1. Το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα
Το πρώτο μήνυμα της Αυτοκρατορίας. Σεζον 1978-79 με τον ΠΑΟΚ να δυσκολεύει στο ένα ματς τον Άρη (Νίκη για τους κίτρινους με 91-90 στην παράταση- στον πρώτο γύρο είχε κερδίσει ανετα 82-103 ο Άρης) και κατάκτηση του πρώτου μεταπολεμικού πρωταθλήματος με προπονητή Γιάνη Ιωαννίδη και πρώτο σκόρερ τον Χάρη Παπαγεωργίου με μ.ο. 38 πόντων!!!
2. Τσατισμένοι από τα σπρέι στα αυτοκίνητα τους
Στο τέλος του Γενάρη του 1987 και ενώ η... Αυτοκρατορία είχε ξεκινήσει ο Άρης με πρωταγωνιστή τον τεράστιο Νίκο Γκαλη κερδίζει με 86-77.
Τι ιδιαίτερο είχε εκείνο το παιχνίδι. Καταρχήν το ότι ο Γκάλης πέτυχε 5 στα 6 τρίποντα (σπάνια σούταρε πάνω από 1-2 σε κάθε ματς) και με 35 πόντους οδήγησε στη νίκη και σε δεύτερο τέμπο οι δηλώσεις Ιωαννίδη: "Κανονικά έπρεπε να χάσουμε, αλλά οι ΠΑΟΚτσήδες κάνουν μισές δουλειές! Αντί να αφήσουν το θηρίο να κοιμάται, μας τσίγκλισαν τον εγωισμό πηγαίνοντας εκεί που είχαμε παρκάρει τα αυτοκίνητα μας και βάφοντας τα με σπρέι. Θα χάναμε, γιατί δεν ήμασταν σε καλή κατάσταση, αλλά τσατιστήκαμε και τους νικήσαμε"!
Τι ιδιαίτερο είχε εκείνο το παιχνίδι. Καταρχήν το ότι ο Γκάλης πέτυχε 5 στα 6 τρίποντα (σπάνια σούταρε πάνω από 1-2 σε κάθε ματς) και με 35 πόντους οδήγησε στη νίκη και σε δεύτερο τέμπο οι δηλώσεις Ιωαννίδη: "Κανονικά έπρεπε να χάσουμε, αλλά οι ΠΑΟΚτσήδες κάνουν μισές δουλειές! Αντί να αφήσουν το θηρίο να κοιμάται, μας τσίγκλισαν τον εγωισμό πηγαίνοντας εκεί που είχαμε παρκάρει τα αυτοκίνητα μας και βάφοντας τα με σπρέι. Θα χάναμε, γιατί δεν ήμασταν σε καλή κατάσταση, αλλά τσατιστήκαμε και τους νικήσαμε"!
3. Τι την έκανε την μπάλα ο Θεός
Ο Άρης είναι στο απόγειο της δόξας του και ο Νίκος Γκάλης κάνει ότι θέλει στο παρκέ. Νίκη με 100-85 επί του ΠΑΟΚ και κατάκτηση πρωταθλήματος. Τρίτος συνεχόμενος χωρίς ήττα με τον Γκάλη να ευστοχεί σε τρίποντο στο τέλος και στην συνέχεια να γυρνάει την μπάλα στο δάκτυλο με το σύνθημα "Τι την έκανε την μπάλα ο Θεός" να δονεί το Αλεξάνδρειο από τους εκστασιασμένους Αρειανούς.
4. Κατάκτηση κυπέλλου με... 35αρι
Ο Άρης σαρώνει τα τρόπαια και θα πάρει και το κύπελλο με νίκη επί του ΠΑΟΚ 91-86 στο Παλέ. Μεγάλος πρωταγωνιστής για μία ακόμα φορά ο μεγάλος Νίκος Γκάλης που...τράβηξε 35άρι, ενώ τον ακολούθησε με 20 πόντους και 3 τρίποντα ο Λευτέρης Σούμποτιτς.
5. Άλλο ένα κύπελλο με ρεκόρ εισιτηρίων
Την επόμενη σεζόν οι δυο ομάδες θα συναντηθούν εκ νέου στον τελικό του κυπέλλου, αλλά αυτή την φορά θα παίξουν στην Αθήνα στο ΣΕΦ. Ρεκόρ εισιτηρίων στα μεταξύ τους ματς-λόγω χωρητικότητας- με τους 14000 περίπου θεατές να βλέπουν τον...περίπατο των «κίτρινων» με 75-62.
6. Στο τελευταίο δευτερόλεπτο παιδιά
Για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ αμφισβητεί ανοιχτά τον Αυτοκράτορα. Έχει ισοφαρίσει σε 2-2 στην σειρά των πλέι-οφ, 16 δεύτερα πριν το τέλος με δυο βολές του Κόρφα, ο ΠΑΟΚ προηγείται με 85-81. όμως ο Γιαννάκης έχει άλλη άποψη. Αρχικά μειώνει σε 83-85 στα 9 δεύτερα και στην συνέχεια μετά την λάθος επαναφορά του ΠΑΟΚ, κλέψιμο Αγγελίδη και ασίστ Γκάλη με τρίποντο δίνει τη νίκη στον ΑΡΗ με 86-85 με το σύνθημα “Στο τελευταίο δευτερόλεπτο παιδιά” να κυριαρχεί στο Αλεξάνδρειο! Ο ΑΡΗΣ θα πάρει το προβάδισμα με 3-2 νίκες (πρωταθλητής στις 4)
!
!
7. Πότε; Ποτέ! Πότε; Ποτέ!
Το αμέσως επόμενο παιχνίδι αποτελεί αυτό που έδωσε το τελευταίο πρωτάθλημα στον ΑΡΗ. Με το σκορ στο 80-78 υπέρ του ΠΑΟΚ ο Φασούλας θα κάνει λάθος πάσα στα 17 δεύτερα και 3 πριν το τέλος ο Μπραντ Σέλερς με καλάθι και φάουλ θα πετύχει το 81-80 και το πρωτάθλημα στον ΑΡΗ! Οι μπουνιές Γκάλη-Μπάνε στο τέλος έμειναν επίσης στην ιστορία.
8. Η διαφορά και ο γίγας Τάρπλει
Η μεγαλύτερη διαφορά σε παιχνίδι ανάμεσα στις δυο ομάδες ανήκει φυσικά στον Άρη, στο μακρινό 1928 (58-17). Το 1992 αντιμετωπίζει τον γηπεδούχο ΠΑΟΚ και τον ισοπεδώνει με τεράστια εμφάνιση από τον...αντι Γκάλη, αείμνηστο πλέον Ρόι Τάρπλει να κάνει πάρτι και τον Άρη να θριαμβεύει με 56-88 με τους οπαδούς της ομάδας να φωνάζουν "Έλεος, έλεος" για να πικάρουν τους αντιπάλους.. Ο κόσμος πίστεψε ότι μπορεί να επανέλθει στον θρόνο του, αλλά ένας τραυματισμός του Τάρπλει θα "περιορίσει" τα όνειρα στην κατάκτηση ενός ευρωπαικού τροπαίου κόντρα στους Τούρκους της Εφές.
9. Με μπάζερ μπίτερ... Αγγελίδη!
Αλλο ένα παιχνίδι στο οποίο ο Άρης "γυρίζει" το ματς. Ο ΠΑΟΚ στο τελευταίο μισό λεπτό προηγείται με 64-61, ο Γιοβάνοβιτς μειώνει στον πόντο (64-63), ο Μπάνε Πρέλεβιτς βιάζεται να..κερδίσει και ο Ντίνος Αγγελίδης, στην τελευταία επίθεση κερδίζει το επιθετικό ριμπάουντ και με καλάθι στην λήξη δίνει μια μεγάλη νίκη στον Άρη.
10. Ελα αγόρι μου
Τα τελευταία 20 χρόνια οι μάχες των «αιωνίων» της Θεσσαλονίκης δεν κρίνουν τίτλους. Ο Άρης έχει πετύχει μεγάλες νίκες σε πρωτάθλημα και κύπελλο (πχ πρόπερσι για το κύπελλο) ή στο παιχνίδι με τον Σάββα Ηλιάδη να ακούει συνθήματα κατά της μητέρας του, ενώ ο αδερφός του έπαιζε στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ ή ακόμα και τη νίκη με Μάσει μέσα στην Πυλαία σε ματς που ο ΠΑΟΚ τελικά γλίτωσε τον υποβιβασμό από συνδυασμό άλλων αποτελεσμάτων και ενώ λόγω επεισοδίων το παιχνίδι ολοκληρώθηκε 2 ώρες αργότερα από τα υπόλοιπα!!! Ποιο όμως είναι το ματς που άπαντες θυμούνται; Το 76-79 της σεζόν 2005-06 με τον Γιώργο Σιγάλα να φωνάζει το περίφημο "Έλα αγόρι μου" στον Γιάννη Γκαγκαλούδη (με το σκορ στο 76-77) και με την άμυνά του να σφραγίζει το...διπλό πριν ο Πάντιους καρφώσει για το τελικό σκορ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ: Την αρχή την έκανε ο Δικέφαλος!
Ο ΠΑΟΚ μπορεί να υπερηφανεύεται, ότι υπήρξε ο νικητής του πρώτου ντέρμπι στην ιστορία των θρυλικών αναμετρήσεων του με τον Άρη. Οι ασπρόμαυρες ιστορίες, επίσης, είναι πολλές και καταγεγραμμένες στο χρονοντούλαπο της τεράστιας ιστορίας.
Υπάρχει ένα ντέρμπι, στις 12 Μαρτίου 1972, με νικητή (75-81)τον ΠΑΟΚ, όπου ο Άρης είχε στον πάγκο του τον μεγάλο Ανέστη Πεταλίδη και ο «Δικέφαλος» τον… Μαρκόπουλο! Όχι, τον Σούλη, αλλά τον Ελληνοαμερικανό, Τομ Μαρκόπουλο. Όπως, επίσης, ένα παιχνίδι στις 22 Φεβρουαρίου 1980, όπου οι δύο ομάδες πέτυχαν 202 πόντους. Ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει με 111-91 του Άρη.
Υπάρχουν τελικά πάρα πολλά, που ενώνουν και κυρίως χωρίζουν τις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης. Ας μην μας διαφεύγει και κάτι σημαδιακό: Το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων που έχει καταγραφεί στα κιτάπια της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΕΚΑΣΘ) έγινε στις 24/10/1926, δηλαδή ακριβώς 89 χρόνια πριν στο ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ.
1. Ασπρόμαυρη πρωτιά!
Λίγους μήνες μετά την ίδρυση του ΠΑΟΚ, στις 24 Οκτωβρίου 1926, έγινε το πρώτο ντέρμπι με τον Άρη στο ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ, στις 10.30 το πρωί. Μην σας προκαλεί απορία το γεγονός, ότι από το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και του Άρη υπήρχε φοβερή ένταση, όπως περιγράφεται στο βιβλίο «Θεσσαλονίκη: η πόλη του μπάσκετ», που καταγράφει την ιστορία του μπάσκετ στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ο ΠΑΟΚ ήταν ο νικητής με σκορ… 14-12. «Οι παίκτες του Άρεως με συστηματικό παιχνίδι επιτυγχάνουν με δυσκολία 6 τέρματα, έναντι μηδενός του ΠΑΟΚ. Εν συνεχεία, επιτυγχάνουν αμφότερες οι ομάδες ανά τέσσερα τέρματα κατόπιν πεισματώδους πάλης και ο Άρης έχει 10 τέρματα, έναντι 4 του ΠΑΟΚ. Οι του ΠΑΟΚ εντείνουν τις προσπάθειές τους και επιτυγχάνουν έξι ακόμη τέρματα, ισοφαρίζοντας τον αγώνα. Από τη στιγμή ταύτη, διεξάγεται μία φοβερά πάλη προς επιτυχία τερμάτων διά την τελική νίκη. Η ομάς του ΠΑΟΚ με τους σωματώδεις παίκτες της επιτυγχάνει έτερα τέσσερα τέρματα. Οι του Άρεως με το τεχνικό τους παιχνίδι επιτυγχάνουν άλλα δύο, γίνεται μία κατεβασιά προς το τέρμα του ΠΑΟΚ, η σφαίρα εισέρχεται εις το τέρμα, αλλά ο διαιτητής σφυρίζει την λήξη του αγώνος με νικήτρια την ομάδα του ΠΑΟΚ διά τερμάτων 14 έναντι 12 του Άρεως», γράφει δύο ημέρες μετά, η εφημερίδα «Μακεδονία».
Ποιοι αγωνίστηκαν με τις δύο ομάδες; Από πλευράς ΠΑΟΚ είχαν δηλωθεί οι εξής αθλητές: Γεωργιάδης Γ., Ανδρεάδης, Πάγκαλος, Παντερμαλής Χ., Μακαρονόπουλος Γ., Βλάχος Ρ., Χαλεπλιάν Γ., Δημητρίου Γ., Ομουρλόγλου Σ., Τζαφέρης και Φρυδάς.
Και για τον Άρη οι αθλητές: Ονίκ Μισκετζιάν, Παρσέλ Κουταζιάν, Θ. Στεφόπουλος, Τανιόλ Λιάν, Εμ. Αχιλλέως, Αρζαβίρ Τζαμτκιάν, Βαρτάν Ναχαμπετιάν, Ναχαμπέν Εξουζιάν και Π. Φέτσης.
2. Μία νίκη, ένα πρωτάθλημα!
Αύγουστο μήνα και οι ομάδες μπάσκετ συνεχίζουν να παίζουν στα κατάμεστα ανοικτά γήπεδα με τη Θεσσαλονίκη να είναι στο προσκήνιο. Στα μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή συμμετέχουν δύο ομάδες της πόλης, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, ενώ υπάρχει και ο Σπόρτινγκ.
Τα σκήπτρα του ελληνικού μπάσκετ θα επανακτηθούν, όπως σημειώνει ο Τύπος της εποχής, από τη Θεσσαλονίκη, που είδε τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή και τον Άρη στη 2η θέση. Στο ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ, που αλλού, όχι μόνο δεν έπεφτε καρφίτσα, αλλά η αστυνομία αναγκάστηκε να κλείσει τις πόρτες στις 7.30 μ.μ, μιάμιση ώρα πριν από το τζάμπολ. Στις κερκίδες υπολογίστηκε ότι ήταν πάνω από 4.500 φίλαθλοι και των δύο ομάδων, οι οποίοι δημιούργησαν μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.
Η «Μακεδονία» μεταφέρει στις σελίδες της πόντο – πόντο καλάθι με καλάθι την συγκλονιστική εξέλιξη μέχρι το τελικό 66-58, που χάρισε στον ΠΑΟΚ το πρώτο πανελλήνιο τίτλο. Οικονόμου, Θεοδωρίδης, Κλάγκας και Κωνσταντινίδης χαρακτηρίστηκαν οι κορυφαίοι των πρωταθλητών, που έπαιξαν με τους: Δαπόντες 3, Θεοδωρίδης 19, οικονόμου 25, Κλάγκας 6, Στάλιος 1, Αγγελίδης 2, Κωνσταντινίδης 5, Πασχάλης 5, Κάκκος,
3. Το ρεκόρ του +35 στο «Παλατάκι»
Στο ντέρμπι που έγινε το 2009, την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, στο «Παλατάκι» καταγράφηκε η μεγαλύτερη σε έκταση (+35) νίκη του ΠΑΟΚ επί του Άρη στις all time classic μονομαχίες τους.
Το τελικό 83-48 ήρθε με τον Μαρκόπουλο στον πάγκο του «Δικεφάλου» και του Φώτη Κατσικάρη στο ντεμπούτο του (μετά την απομάκρυνση του Ματσόν) στην κιτρινόμαυρη πλευρά. Οι δε πόντοι (48) που δέχθηκε ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι για τη 2η αγωνιστική της σεζόν 2009-10 συνεχίζει να παραμένει αμυντικό ρεκόρ στο «Παλατάκι».
Ο ΠΑΟΚ έστησε το δικό του… πάρτι από το πρώτο δεκάλεπτο, στο οποίο δέχθηκε μόλις 8 πόντους και πέτυχε 26, την ώρα που ο Αμερικανός Κρις Μονρό έβλεπε το καλάθι σαν… βαρέλι και ο Άρης ξεκινούσε με 3/17 σουτ εντός πεδιάς.
Η επιβλητική εμφάνιση του ΠΑΟΚ συνεχίστηκε, με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό, και στα υπόλοιπα δεκάλεπτα και παρά την προσπάθεια του φιλότιμου, εκείνο το εφιαλτικό βράδυ, Νίκου Χατζηβρέττα, ο «Δικέφαλος» ήταν ασυγκράτητος φθανοντας στο +34 (58-24 στο 25΄) και στο νταμπλ-σκορ 68-34 στο 29΄!
4. Το τρίποντο του Μπάνε από το κέντρο
Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για τους ΠΑΟΚτσήδες, που τέσσερις μέρες πριν, πήραν το καλύτερο δώρο δια χειρός Μπάνε Πρέλεβιτς. Την επόμενη μέρα ο τίτλος εφημερίδας της εποχής είναι «Τρίποντα κάλαντα...» εμπνευσμένος από το απίστευτο τρίποντο. Στο δρόμο για το δεύτερο πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ κερδίζει στην παράταση τον Άρη 99-96 χάρη σ’ ένα τρίποντο του «τίγρη» το οποίο έμεινε στην ιστορία και οι «κίτρινοι» ακόμα φωνάζουν για βήματα...
Πριν από το ιστορικό, για πολλούς λόγους, τρίποντο του Μπάνε, ο ΠΑΟΚ με σουτ τριών πόντων από τα 8 μέτρα του Κόρφα είχε πάρει το προβάδισμα με 96-94. Ο Μιχάλης Κυρίτσης πήρε τάιμ άουτ με 10 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη της παράτασης. Η επίθεση σχεδιάστηκε για καλάθι δύο πόντων με στόχο τη δεύτερη παράταση. Αφήνοντας στην άκρη τις οδηγίες, ο Ντίνος Αγγελίδης σταματάει έξω από τα 6.25 μ. και σουτάρει. Το σουτ ήταν άστοχο, αλλά –ως συνήθως- η μπάλα κατέληξε σε… κιτρινόμαυρα χέρια, αυτά του Γιαννάκη, που με «ταμπλό και μέσα» ισοφάρισε σε 96-96.Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για τους ΠΑΟΚτσήδες, που τέσσερις μέρες πριν, πήραν το καλύτερο δώρο δια χειρός Μπάνε Πρέλεβιτς. Την επόμενη μέρα ο τίτλος εφημερίδας της εποχής είναι «Τρίποντα κάλαντα...» εμπνευσμένος από το απίστευτο τρίποντο. Στο δρόμο για το δεύτερο πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ κερδίζει στην παράταση τον Άρη 99-96 χάρη σ’ ένα τρίποντο του «τίγρη» το οποίο έμεινε στην ιστορία και οι «κίτρινοι» ακόμα φωνάζουν για βήματα...
Η επίθεση και το επιθετικό ριμπάουντ του Άρη έγιναν μέσα σε κάτι λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα. Ο τελευταίος –πριν τη δεύτερη παράταση- λόγος ανήκε στον ΠΑΟΚ. Τάιμ άουτ ο Ντούσαν Ιβκοβιτς. Ο Σέρβος ξέρει ότι με την επαναφορά όλος ο Άρης θα «πέσει πάνω» σε δύο παίκτες, στον Κόρφα και στον Πρέλεβιτς. Το αποκάλυψε όταν πια ο «Δικέφαλος» είχε στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας λίγους μήνες αργότερα.
Βουλωμένο γράμμα (αποδείχθηκε ότι) διάβαζε ο «Ντούντα». Στο τάιμ άουτ σχεδιάζει το plan a που δεν περιλαμβάνει τους δύο σουτέρ, αλλά ζητάει από τον 20αρη Μπουντούρη να πασάρει στον Μπάρλοου. Με… «long pass to Ken», όπως ακούγεται να λέει και να τον επιβεβαιώνει ο βοηθός του, Σάκης Λάιος. Και εκεί «πετάγεται» ο Πρέλεβιτς. «Αν δεν μπορεί ο Κεν να πάρω εγώ την μπάλα», λέει ο Μπάνε που το… έλεγε η καρδιά του, ζούσε για τέτοιες στιγμές, για τέτοια μεγάλα σουτ. «Μπορεί να πάρει», απαντά με το γνωστό στυλ του ο «Ντούντα», με το plan b να μην συμπεριλαμβάνει τον Πρέλεβιτς, αλλά τον Κόρφα. Όλα τα σχέδια κι όλα τα πλάνα πήγαν περίπατο. Ο 20αρης Μπουντούρης βλέπει τον Λυπηρίδη να τον πιέζει στην επαναφορά κάτω από το καλάθι και πασάρει στον Μπάνε τον οποίο μαρκάρει ο Σούμποτις. Με ντρίμπλες και κάποια «α λα ΝΒΑ» βήματα («Είναι αυτό το βηματάκι, που κάνουν οι Σέρβοι και επιτρέπεται και στο ΝΒΑ», είχε πει ο Κώστας Ρήγας) ο Μπάνε εξαπολύει τη… βόμβα και στέλνει την πορτοκαλί μπάλα στο ταμπλό και… μέσα!
5. Όταν έσπασε το σερί του Άρη…
Είναι η εποχή που ο Άρης «τρέχει» το πιο μεγάλο αήττητο σερί στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στις 2 Μαρτίου του 1985, ηττήθηκε στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο (84-82) και έμελλε να ξαναχάσει μετά από 44 μήνες! Το σερί των 80 (εντός κι εκτός έδρας) νικών στη σειρά τερματίστηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1988, όταν ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Αρη με 81-78 σε ένα αλήστου μνήμης ματς, στο οποίο δεν έπαιξε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, λόγω οικονομικών διαφορών, και τον τότε πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Νίκο Βεζυρτζή, μεθυσμένος από το νέκταρ της νίκης, πρώτα να… κηρύττει «την έναρξη της αυτοκρατορίας του ΠΑΟΚ» και στη συνέχεια να απαντά στην παρατήρηση δημοσιογράφου, «μα, πρόεδρε σήμερα δεν έπαιζε ο Γιαννάκης», με το αμίμητο: «Ποιος Γιαννάκης, μου λέτε και ποιος Κωστάκης»!
Για να φθάσουμε εκεί έπρεπε πρώτα να αστοχήσει στο τελευταίο σουτ τριών πόντων ο Γιώργος Δοξάκης, που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Γιαννάκη, τον Τζόνι Νιούμαν να έχει καπνίσει ένα πακέτο τσιγάρα και τον Μάικ Τζόουνς, το «μωρό του ελαφιού» να ξεσηκώνει την ασπρόμαυρη πλευρά του «Παλέ» με τους 31 πόντους και τον Τάκη Καρατζουλίδη να είναι ο παίκτης-αποκάλυψη των νικητών. Ο νεοφερμένος από το Βελιγράδι Μπάνε Πρέλεβιτς, ήταν στο γήπεδο χωρίς δικαίωμα συμμετοχής εκείνη την σεζόν στους εγχώριους αγώνες, ενώ ο Γιάννης Ιωαννίδης κλείδωσε τους παίκτες του στα αποδυτήρια του Άρη και ο εξάψαλμος κράτησε πάνω από μία ώρα!
Όταν βγήκε από το… πορτάκι για τις δηλώσεις, πίσω στο βοηθητικό του «Αλεξανδρείου», οι τοπικές εφημερίδες είχαν «κλείσει την ύλη» και η κυριακάτικη «Μακεδονία», που κυκλοφορούσε στους πάγκους της Θεσσαλονίκης από τις 9 το βράδυ κάθε Σαββάτου, δεν πρόλαβε να έχει δηλώσεις του «ξανθού». Απλά, υπήρχε ένα «πλαισιάκι» ήταν αφιερωμένο…
6. Έπαιζαν πάνω από δύο ώρες
Η νίκη του ΠΑΟΚ, στις 10 Δεκεμβρίου 2006, σ’ ένα από τα πιο συγκλονιστικά ντέρμπι με 101-99 έχει μείνει στην ιστορία, όχι γιατί και οι δύο ομάδες πέτυχαν μαζί 200 πόντους, αλλά γιατί έπαιζαν πάνω από δύο ώρες για να αναδειχθεί ο νικητής στη δεύτερη παράταση. Ένα ματς που οι φαν της πορτοκαλί μπάλας παρακαλούσαν να μην τελειώσει ποτέ!
Η νίκη του ΠΑΟΚ, στις 10 Δεκεμβρίου 2006, σ’ ένα από τα πιο συγκλονιστικά ντέρμπι με 101-99 έχει μείνει στην ιστορία, όχι γιατί και οι δύο ομάδες πέτυχαν μαζί 200 πόντους, αλλά γιατί έπαιζαν πάνω από δύο ώρες για να αναδειχθεί ο νικητής στη δεύτερη παράταση. Ένα ματς που οι φαν της πορτοκαλί μπάλας παρακαλούσαν να μην τελειώσει ποτέ!
Πόιντ: Ο Τέρελ Κάστλ αγωνίστηκε και στα 50 λεπτά, είναι ο αθλητής με τη μεγαλύτερη χρονική παρουσία στο παρκέ σ’ ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Άρης, αλλά και ο μοιραίος των κίτρινων, αφού πέτυχε 34 πόντους, αλλά αστόχησε σε τρίποντο στη λήξη!
7. Τα χαμένα (μπασκετικά) δελτία
Οι ΠΑΟΚτσήδες πικάριζαν επί χρόνια τους Αρειανούς για τα χαμένα δελτία πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα με τον Αθηναϊκό το 1997, τη χρονιά εκείνη, όπου ο Άρης υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Β’ Εθνική. Πάντως, υπήρξαν κι άλλα χαμένα δελτία, αλλά στο μπάσκετ και μάλιστα πριν από ένα τοπικό ντέρμπι.
Στις 8 Φεβρουαρίου 1979 ο ΠΑΟΚ πήρε τα ματς στα χαρτιά με σκορ 2-0, καθώς οι «κίτρινοι» εμφανίστηκαν στο γήπεδο χωρίς να έχουν τα δελτία των παικτών τους. Όπως και στην υπόθεση του ποδοσφαίρου, τότε, κυκλοφόρησαν και ακούστηκαν πολλά και διάφορα στα στέκια της πόλης για το τι έγινε και τα δελτία ξεχάσθηκαν και δεν υπήρχαν στο γήπεδο.
Το περίεργο της όλης υπόθεσης ήταν ότι για να κερδίσει ο ΠΑΟΚ το ματς με 2-0 θα έπρεπε, βάσει των τότε κανονισμών, να μπουν οι ομάδες στο γήπεδο, να γίνει το τζάμπολ και να σημειωθεί ένα καλάθι. Χρειάστηκαν να γίνουν τρεις προσπάθειες, οι παίκτες του Άρη ήταν εμφανώς επηρεασμένοι, με τον Γιάννη Πολίτη να πετυχαίνει το μοναδικό καλάθι της νίκης.
8. Το πρώτο ντέρμπι του Σούλη
Ο Σούλης Μαρκόπουλος από την Πρωτοχρονιά του 1994, μετά την αποχώρηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς, είχε αναλάβει πρώτος προπονητής στον ΠΑΟΚ και στις 26 Μαρτίου 1994, ανήμερα της τρίτης επετείου για την κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων στη Γενεύη, κοουτσάρει για πρώτη φορά σ’ ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Άρης.
Για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 ο ΠΑΟΚ θα διαλύσει τον Άρη κερδίζοντάς τον με 30 πόντους διαφορά (86-56) και ο Μαρκόπουλος θα ξεκινήσει με το δεξί τις παρουσίες του, είτε ως προπονητής του ΠΑΟΚ, είτε ως προπονητής του Άρη, στα κλασικά ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, όπου κάποια στιγμή ξεπέρασε τον Γιάννη Ιωαννίδη και είναι με διαφορά ο πρώτος της σχετικής λίστας των προπονητών. Ακολούθησαν ακόμη: 37 παιχνίδια σε πρωτάθλημα-Κύπελλο, ο Σούλης στον πάγκο Άρη και ΠΑΟΚ νίκησε στα 19 από αυτά.
9. Τα… αμερικάνικα του Ροδόπουλου
Ο Θόδωρος Ροδόπουλος θυμάται πολύ έντονα τα δύο ντέρμπι της περιόδου 1982-83 τα οποία, λόγω τιμωρίας των δύο ομάδων, έγιναν στο ουδέτερο γήπεδο της Λάρισας. Στον πρώτο γύρο, στις 20 Νοεμβρίου 1982,, ο κόουτς του «Δικεφάλου» πάει διαβασμένος και με συγκεκριμένα αμυντικά σχέδια για να σταματήσει τον Νίκο Γκάλη.
Τα… αμερικάνικα του Ροδόπουλου, κάτι άμυνες με ορολογία άγνωστη για την εποχή, «box and one» και «diamond and one», αλλά κυρίως η «σκυλίσια» άμυνα του Δημήτρη Καλπάκη και του Χρήστου Κωνσταντινίδη σταματούν τον Γκάλη ή καλύτερα, βάσει πλάνου, τον οδηγούν συνεχώς πάνω στον Φασούλα με τους παίκτες του «Δικεφάλου» να αρχίζουν και να τελειώνουν το ματς παίζοντας στην άμυνα ζώνη πότε με διάταξη τετραγώνου και πότε με διάταξη ρόμβου.
Ο ΠΑΟΚ, παρά την απουσία του Μάνθου Κατσούλη, έβαλε 96 πόντους (53 στο πρώτο ημίχρονο), χάρη και στον πολύ γρήγορο ρυθμό που αποφάσισε να δώσει από την αρχή ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, που το 1979 είχε στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας με τον Άρη, αλλά πλέον φορούσε τα ασπρόμαυρα.
Ο Άρης με τον Νίκο Γκάλη να μένει στους 17, όσους κι ο Νίκος Φιλίππου, έμεινε στους 69 πόντους και ο «Δικέφαλος» πανηγύρισε τη νίκη σ’ ένα ιστορικό, λόγω τηλεόρασης, ντέρμπι. Ήταν το πρώτο ΠΑΟΚ – Άρης, που μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ-1, αλλά εκτός από θέαμα μετέφερε και τις εικόνες από τον «πόλεμο» των ΠΑΟΚτσήδων και των Αρειανών προς το τέλος του αγώνα, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί μια κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης.
10. Το «έπαθλο» της Ευρωλίγκας
Επτά φορές βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες τη σεζόν 2010-2011, όπου μπορεί να μην έκριναν, όπως κάποτε, τον πρωταθλητή, αλλά το «έπαθλο» ήταν αρκετά μεγάλο και σημαντικό: ένα εισιτήριο για τα προκριματικά της Ευρωλίγκα. Η σειρά των πλέι οφ πάει στον 5ο μικρό τελικό. Στις 8 Ιουνίου 2011 ο ΠΑΟΚ κερδίζει 63-56, κάνει το 3-2 και παίρνει το εισιτήριο για τα προκριματικά της Ευρωλίγκα. Μετά από μία χρονιά γεμάτη προβλήματα η ομάδα έκανε τελικά την υπέρβαση! Ζει, έστω και λίγο το όνειρο της συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια χωρίς να καταφέρει να μπει στους ομίλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου