|
Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΛ ήταν Η ομάδα. Κατάφερε να κάνει κάτι που μερικές τεράστιες ομάδες, όπως ο Ηρακλής, δεν έκαναν. Να πάρει το πρωτάθλημα.
Ας μη μακρηγορούμε όμως.
Εκείνη τη χρονιά οι μεγάλες δυνάμεις ήταν αδύναμες.Αυτό έδωσε την ευκαιρία στην ΑΕΛ να μεγαλουργήσει. Από τους 22 παίχτες της ομάδας, μόνο 3 δεν ήταν από τη Θεσσαλία. Ο Μιχαήλ (Σέρρες) ο Τσίγκοφ (Βουλγαρία) και ο Μαλούμπα ( Ζαίρ ).
Η ΑΕΛ ξεκίνησε με προπονητή τον Γμόχ, που οδήγησε την Εθνική της Πολωνίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 στην Αργεντινή.
Λένε ότι η ΑΕΛ τον απέλυσε την 29η αγωνιστική, καθώς οργίαζαν οι φήμες που τον ήθελαν να υπογράφει κρυφά στον ΟΣΦΠ. Ακούγεται μάλιστα, ότι έμαθε την απόλυση του από την τηλεόραση! Στην 30η Αγ. τη θέση του πήρε ο Οράσιο Μοράλες
Η ΑΕΛ έκανε γκολ ΌΛΑ τα πέναλτι που κέρδισε, ενώ ο Μιχαήλ ( ο βασικός τερματοφύλακας ) δεν δέχτηκε κανένα!
Τις πρώτες τρεις αγωνιστικές, η ΑΕΛ νίκησε τον Ολυμπιακό και τον Άρη με 3-1 εντός, ενώ νίκησε με 1-3 την Παναχαΐκή στην Πάτρα.
Η ΑΕΛ δυστυχώς δεν έκανε το νταμπλ εκείνη τη σεζόν , καθώς αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον Παναθηναϊκό Συναντήθηκαν όμως για το Σούπερ Καπ τον Αύγουστο του 1988, οπού πάλι νίκησε ο ΠΑΟ
- Η ΑΕΛ πέτυχε τότε 51 τέρματα, με πρώτο σκόρερ τον Μιχάλη Ζιώγα με 16. Επίσεις είχε ( ο Ζιώγας ) και τις πιο πολλές συμμετοχές ( 30 )
- Η ΑΕΛ τερμάτισε πρώτη με 3 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη ΑΕΚ, και την επόμενη σεζόν πήγε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, οπού αποκλείστηκε στον 3ο γύρο από την Ελβετική Νεσατέλ.
- Το γκολ της Χρονιάς ήταν αυτό του Βασίλη Καραπιάλη οπού στον αγώνα με τον Πανσερραικο, πήρε την μπάλα πίσω από το κέντρο, ντρίμπλαρε 5 παίχτες και τον τερματοφύλακα και σκόραρε σε κενή εστία!
Τον Δεκέμβριο του 1987, στο παιχνίδι ΑΕΛ - ΠΑΟ, ο Τσίγκοφ βρέθηκε θετικός σε χρήση κοδείνης, κάτι που σύμφωνα με τον νόμο σήμαινε μηδενισμό της ομάδας!!! Και η ΕΠΟ το αποφάσισε οριστικά αυτό τον ίδιο Μάρτιο.
Εξοργισμένοι οι φίλαθλοι της ΑΕΛ, έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές και έκαιγαν τα λάστιχα των αμαξιών που περνούσαν από τη Λάρισα. Πίστευαν ότι ήταν άδικο να χαθεί στα χαρτιά ένα πρωτάθλημα που κερδήθηκε στα γήπεδα. Τότε ήταν που ο Σήφης Βαλυράκης ( υφυπουργός Αθλητισμού τότε ) τροποποίησε τον νόμο και η τιμωρία έπεσε στον παίχτη, και όχι στην ομάδα.
Η ΑΕΛ πέτυχε κάτι μαγικό. Απέδειξε ότι μια μικρή ομάδα μπορεί να πολεμήσει τα συμφέροντα των μεγάλων παραγόντων και να αλλάξει για πάντα τα δεδομένα του Αθλητισμού. Οι πανηγυρισμοί στη Λάρισα κράτησαν μήνες. Οι χιλιάδες φίλαθλοι τραγουδούσαν στους ρυθμούς της ομάδας. Τα παιδιά ζητωκράυγαζαν χαρούμενα και οι γέροι φίλαθλοι της ομάδας συγκινήθηκαν βαθιά. Η ΑΕΛ επιτέλους πρωταθλήτρια....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου