Όταν ακούς γιορτινή Θεσσαλονίκη, ένα μέρος σου έρχεται στο μυαλό: η στολισμένη Πλατεία Αριστοτέλους με το παραδοσιακό δέντρο και το καράβι (το δεύτερο έχει πλέον εκλείψει...), τα παιχνίδια του λούνα παρκ για τα μικρά παιδιά, το παγοδρόμιο και τα δεκάδες ξύλινα σπιτάκια που σου υπενθυμίζουν τις προτάσεις των φορέων -πολιτιστικών και μη- της πόλης για το νέο χρόνο.
Η κατασκευή της πλατείας όπως την ξέρουμε σήμερα εκίνησε αμέσως μετά την πυρκαγιά του 1917 όταν η ανοικοδόμηση της πόλης ανατέθηκε στη «Διεθνή Επιτροπή Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης» της οποίας επικεφαλής ήταν ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ερνέστ Εμπράρ. Ο Εμπράρ οραματίστηκε έναν μνημειακό άξονα που θα ξεκινούσε από το νότιο τμήμα της πλατείας, μπροστά στη θάλασσα και θα έφτανε μέχρι την πλατεία Δικαστηρίων και τη Ρωμαϊκή Αγορά. Η παλιά χάραξη της Αριστοτέλους θα συνέχιζε μέχρι την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ως μια μεγάλη οδός με δενδροστοιχίες, συντριβάνια, αγάλματα και κήπους. Στην Πλατεία άνωθεν της Εγνατίας (Πλατεία Δικαστηρίων) θα ανεγείρονταν κτίρια δυτικής μεγαλοπρέπειας για να στεγάσουν τις διοικητικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών τα Δικαστήρια και το νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Δίπλα τους η Παναγία Χαλκέων και το Μπέη Χαμάμ που διασώθηκαν από την Πυρκαγιά θα υπογράμμιζαν το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης. Ο Εμπαάρ εμπνεύστηκε από τη δυτική αρχιτεκτονική, τα ευρωπαϊκά, αποικιακά, αραβικά και νεοβυζαντινά πρότυπα, προκειμένου να τονίσει τη σχέση της πόλης με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Επιπλέον, στο κέντρο της πλατείας θα τοποθετούνταν και ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο σύνολο της πόλης εντός των τειχών οι ελεύθεροι χώροι δεν ξεπερνούσαν το 20% ενώ με το σχέδιο Εμπράρ, η επιφάνεια τους θα φτάνει το 40%. Ωστόσο τα πρώτα σχέδια του Εμπράρ το 1918 για την πλατεία Αριστοτέλους απλοποιήθηκαν σημαντικά. Αντί του αρχικών περίτεχνα σχεδιασμένων προσόψεων, οι τελικές προσόψεις που χτίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1950, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας εκείνης της περιόδου, ήταν πολύ πιο απλές. Μάλιστα, το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» και απέναντί του, το «Ολύμπιον», τα «δίδυμα» και σίγουρα πιο αναγνωρίσιμα κτήρια της πλατείας χτίστηκαν μετά την Κατοχή, τις δεκαετίες ’50 και ’60 αντίστοιχα.
Φωτογραφίες της παλιάς Αριστοτέλους
Η Αριστοτέλους μετά την πυρκαγιά του 1917
Η Αριστοτέλους την δεκαετία του 1950
Η Αριστοτέλους την δεκαετία του 1960
Πηγές:
1) http://www.thessalonikiartsandculture.gr/thessaloniki/afieromata/plateia-aristotelous-pio-gnosti-plateia-tis-thessalonikis#.Vn0CsPmLTIU
2) Οι Πλατείες της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1944, Κώστας Τομανάς, Νησίδες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου