Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΑΘΛΗΤΙΚΆ ΑΦΙΕΡΏΜΑΤΑ - Σάββας Κοφίδης


Ο ζωντανός θρύλος του Ηρακλή γεννήθηκε το 1961 στο Αλμάτι του Καζακστάν.Όταν ήταν μικρός, εκτελούσε καθήκοντα ball-boy στα βοηθητικά γήπεδα του ''Γηραιού'' στους Χορατατζήδες. Εκεί τον ανακάλυψε ο φροντιστής της ομάδας, ο κ. Τσιτάνας, και τον πήρε βοηθό του. Κάπως έτσι άρχισε την καριέρα του, και στις 18 Ιανουαρίου του 1981  σε αγώνα του Ηρακλή για την Β' Εθνική έκανε και ντεμπούτο.











Συνήθως οι προπονητές του διαμαρτύρονταν για... το κούρεμα του ( τα 'χω ζήσει και εγώ ), αλλά αυτός ήθελε τα πρωτότυπα μαλλιά του  Κέμπες, που ήταν και πρότυπο του. Τέλος πάντων, στην πρώτη του περίοδο στον Ηρακλή σκόραρε 18 φορές σε 206 μάτς. Έτσι πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό ΣΦΠ το 1988 και παρέμεινε εκεί για 4 χρόνια. Κέρδισε με τους ''ερυθρόλευκους'' 2 κύπελλα και σκόραρε 9 φορές.


Το 1992 επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη και αγωνίστηκε στον Άρη χωρίς να φανεί ιδιαίτερα ( μόλις 7 γκολ σε 5 χρόνια ), αν και εκείνη την περίοδο πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ανδρών στις ΗΠΑ το 1994.  Τέλος, επέστρεψε στον αγαπημένο του Ηρακλή, όπου σκόραρε μόνο 3 γκολ σε 69 αγώνες. Ήταν πάντα ένας από τους  θρύλους του Ηρακλή, που βοήθησε και συνέδεσε το όνομα του με την ομάδα. Έγινε προπονητής το 2005, και ανέλαβε, φυσικά, τον Ηρακλή. Το 2007 ανέλαβε την Ξάνθη, και το 2010 την ΑΕΠ Πάφου. Σήμερα είναι υπεύθυνος των ακαδημιών του ''Γηραιού''. 





                                    ένα ντοκιμαντέρ του BBC για το Μουντιάλ του 1994




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης