Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Πέντε χιλιάδων ετών το αρχαιότερο φόρεμα στον κόσμοΈνα φόρεμα 5.000 ετών από την Αίγυπτο μας προσφέρει μια ιδέα για τη μόδα του παρελθόντος.
Ραδιοχρονολόγηση στο λινό ρούχο αποκάλυψε την ηλικία του φορέματος και έδειξε ότι αποτελεί το αρχαιότερο υφαντό ρούχο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, αναφέρει το National Geographic.
Το φόρεμα βρέθηκε σε τάφο στην Αίγυπτο. Πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα, καθώς ελάχιστα είναι τα ρούχα από την αρχαιότητα που κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι τις μέρες μας.
Τα υφάσματα που έχουν κατά καιρούς ανακαλύψει αρχαιολόγοι χρονολογούνται 2.000 χρόνια πίσω, σημειώνει η Αλίς Στίβενσον του Μουσείου Petrie Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας, συγγραφέας μιας νέας μελέτης στο περιοδικό Antiquity για την ηλικία του ρούχου.
Αντίθετα με άλλα είδη ρούχων που διασώθηκαν, τα οποία μοιάζουν απλά να τυλίγονται γύρω από το σώμα, το φόρεμα φαίνεται πώς ήταν δείγμα υψηλής ραπτικής. Διαθέτει μανίκια, λαιμόκοψη, λεπτές πιέτες και θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα σύγχρονο κατάστημα ρούχων.
Η φθορά στους αγκώνες και τις μασχάλες δείχνει ότι κάποιος κάποτε φορούσε το ρούχο αυτό και ότι δεν χρησιμοποιούνταν μόνο σε επίσημες τελετές.
Το φόρεμα δεν ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Εστάλη στο Μουσείο στις αρχές του 1900, αλλά μόνο το 1977 βρέθηκε σε έναν μπόγο με παλιά υφάσματα και πολύ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η ραδιοχρονολόγηση.
Αρχικά το φόρεμα πρέπει να ήταν αρκετά μακρύ, αν και σήμερα μοιάζει περισσότερο με πουκαμίσα.
Θεωρείται ότι το ρούχο φορούσε μέλος της υψηλής κοινωνίας. Οι Αιγύπτιοι «συνοδεύονταν» μετά θάνατον από αντικείμενα, όπως ρούχα και καλλυντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης