Πώς νομίζετε ότι προέκυψε το παπάκι (@) και έτσι συνοδεύει κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ταχυδρομείου στο κόσμο;
To 1971 o προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών Ρέι Τόμλινσον έστειλε το πρώτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον εαυτό του.
Με ποιες συνθήκες έγινε ακριβώς αυτό; Εκείνη την εποχή υπήρχαν καμιά δεκαπενταριά υπολογιστές συνδεδεμένοι στο Arpanet, τον πρόγονο του Διαδικτύου, αλλά δεν υπήρχε κάποιος τρόπος για να στείλουν μηνύματα μεταξύ τους. Έτσι ο Τόμλινσον σκέφτηκε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο (και δεν φαντάζεται πόσο είναι πλέον) και αποφάσισε να το δημιουργήσει.
Έτσι άρχισε να δουλεύει με δύο μηχανήματα σε απόσταση πέντε μέτρων. Έστελνε δοκιμαστικά μηνύματα από το πρώτο και πήγαινε στο ταχυδρομικό κουτί του δεύτερου μηχανήματος, για να το ελέγξει. Κάποια στιγμή, το ένα από τα μηνύματά του πέρασε και γεννήθηκε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ο ίδιος μάλιστα είπε: «Ήταν απλώς μεράκι, κάτι βολικό που έπρεπε να το δοκιμάσω. Χρειάστηκαν συνολικά πέντε, έξι ώρες για να τα καταφέρω, μέσα σε μία ή δυο εβδομάδες. Δεν δούλευα σε αυτό συστηματικά. Είχα να κάνω και την κανονική δουλειά μου».
Για να προσδιορίσει τον υπολογιστή προς τον οποίο κατευθυνόταν το μήνυμα, ο Τόμλινσον διάλεξε ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται σπάνια, πάνω από το 2 του πληκτρολογίου. Σήμερα, το σύμβολο @ είναι το πανταχού παρόν εικονίδιο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η εφεύρεση του Ρέι Τόμλινσον συνδέει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
Συγκεκριμένα το σύμβολο @ υπήρχε στις γραφομηχανές πάνω από 100 χρόνια και χρησίμευε στη λογιστική, για την τιμή ανά μονάδα. Κάποιοι λόγιοι λένε ότι έχει προέλθει από τη γαλλική λέξη à. Ο Ιταλός λόγος Τζόρτζιο Στάμπιλε έχει ανακαλύψει την ως σήμερα παλαιότερη γνωστή χρήση του συμβόλου σε μια επιστολή του Φλωρεντινού εμπόρου Φρανσέσκο Λάπι, από το 1536. Ο Στάμπιλε πιστεύει ότι αντιπροσωπεύει την ιταλική παραδοσιακή μονάδα όγκου ανφόρα (από τον αμφορέα).
Πέρα από αυτά σήμερα βλέπουμε το παπάκι ως σύμβολο του e-mail και θα ήταν δύσκολο να ζήσουμε με τις σημερινές συνθήκες χωρίς αυτό!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου