Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα του αριθμού π



Κάθε χρόνο στις 14/3 γιορτάζεται από την μαθηματική κοινότητα η Παγκόσμια Ημέρα του αριθμού π. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής διοργανώνονται πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου ακριβώς στη 1:59 μετά το μεσημέρι, καθώς οι 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι ίση με π=3,14159.






Ο π είναι ένας άρρητος αριθμός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκφραστεί ως κλάσμα. Ο Αρχιμήδης τον 3ο αιώνα π.Χ. με τους υπολογισμούς του βρήκε ότι:  

Κατά συνέπεια, η δεκαδική αναπαράστασή του δεν τελειώνει ποτέ και ποτέ δεν καταλήγει σε μια επαναλαμβανόμενη παράσταση (δηλ. δεν είναι δεκαδικός, ούτε περιοδικός δεκαδικός!). Τα ψηφία εμφανίζονται με τυχαία σειρά  και η απόδειξη γι' αυτό δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη.

Τον 20ο και 21ο αιώνα, μαθηματικοί και πληροφορικοί ανακάλυψαν νέες προσεγγίσεις που – όταν συνδυάζονται με την αυξημένη υπολογιστική ισχύ – επεκτείνουν τη δεκαδική αναπαράσταση του π. Έτσι το 2011 υπολογίστηκαν πάνω από 10 τρισεκατομμύρια  ψηφία! Μάλιστα με τον υπολογισμό των ψηφίων του π δοκιμάζονται και οι δυνατότητες κάθε νέου υπολογιστή!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης