Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Με το Erasmus + στη Γερμανία

το σχολείο Realschule Broich
Για όσους δεν το πρόσεξαν, από τις 26/11 μέχρι τις 2/12 4 μαθητές και δυο καθηγητές του σχολείου μας απουσίαζαν. Ο λόγος; Το ταξίδι μας στο Muelheim a.d. Ruhr στην Βορειοδυτική Γερμανία στα πλαίσια του πανευρωπαικού προγράμματος Erasmus+

Μετα από προτροπή του κ.Γιαννούδη, η Μελίνα Κυριακίδου και εγώ που αμφότεροι ταξιδεύσαμε εκεί,μαζί με την Αλεξάνδρα,τον Φώτη,τον κ.Παπαδόπουλο και την κ.Κωνσταντινίδου γράψαμε αυτό το άρθρο με τις εμπειρίες μας ...









Το πρώτο κομμάτι απαρτίζεται από τα λόγια της Μελίνας:




Erasmus στο Mülheim an der Ruhr


Αποτέλεσμα εικόνας για ερασμθσ + λογοErasmus στο σχολείο μας. Ή μάλλον η αρχή αυτού του προγράμματος σε ένα σχολείο κάπου στη βορειοδυτική Γερμανία. Το πρώτο ταξίδι. Μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας (ή έτσι νομίζω τουλάχιστον).  Μας δώθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας, να γνωρίσουμε την καθημερινότητα ενός άλλου λαού και να κάνουμε παρέα με κάποιους πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους που αλλιώς δεν θα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε. Παρέα με την Schirin, τον Benjamin, την Lea και την Liza κερδίσαμε εμπειρίες που θα μας ακολουθούν σε όλη μας την ζωή.
Muelheim
 Ένα μεγάλο κομμάτι της επίσκεψης ήταν το σχολείο (Realschule Broich). Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι η διαφορά με τα ελληνικά σχολεία. Και φυσικά και με το δικό μας. Δυστυχώς. Η οργάνωση και η καθαριότητα όλου του σχολείου, όπως και η διακριτικότητα και ησυχία που επικρατεί ανάμεσα στους μαθητές, είναι κάτι που σπάνια συναντάται στην Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια των επισκέψεών μας σε άλλες πόλεις, μουσεία, μνημεία, τα τοπία που παρατηρούσαμε ήταν συνήθως μουντά. Τις περισσότερες μέρες δεν φαινόταν ο ήλιος και είχε αρκετό κρύο και αέρα. Αλλά και αυτό είναι κομμάτι της μοναδικότητας εκείνων των περιοχών. Στις πόλεις παρατηρήσαμε πολύ λίγες πολυκατοικίες (με την δική μας έννοια) καθώς  τα περισσότερα σπίτια είναι μονοκατοικίες χτισμένες με παρόμοια αρχιτεκτονική. 


και η δική μου οπτική ματιά:


Essen
Για μένα, το ταξίδι στο Μίλχαιμ (και τις γειτονικές πόλεις) ήταν μία εμπειρία ζωής, σε μια πόλη που δύσκολα θα επισκεπτόμουν έτσι κι αλλιώς. Η αρχή ήταν λογικώς δύσκολη, καθώς φιλοξενηθήκαμε σε ανθρώπους που δεν γνωρίζαμε πριν. Μέσα από την συμβίωση μαζί τους όμως καταλάβαμε πολλά για την ζωή και την καθημερινότητα στη Γερμανία, η οποία είναι πολύ διαφορετική από την Ελληνική.

Η αλήθεια είναι ότι στη Γερμανία υπάρχει έλλειψη ελληνικού ''χάους'': όλα είναι προκαθορισμένα και οργανωμένα, από το πρόγραμμα του σχολείου μέχρι τις αστικές συγκοινωνίες. Από όλες τις φορές που έχω πάει στο εξωτερικό, μόνο το Λονδίνο μου θυμίζει λίγο την Γερμανική ζωή.

Αλλά το νόημα του προγράμματος ήταν φυσικά η επικοινωνία με τους μαθητές των άλλων χωρών. Γνωρίσαμε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και ακούσαμε τις δικές τους απόψεις πάνω σε πολλά θέματα. Κάναμε γενικά πολύ θετικές γνωριμίες και αν κάτι θα μου μείνει σίγουρα είναι οι ερωτήσεις που έκανα και οι απαντήσεις που πήρα.

Oberhausen
Τα τοπία και τα μνημεία που είδαμε αρκούν για να σε πείσουν ότι τελικά η αξία του ταξιδιού είναι αυτό που μετράει και όχι το γεγονός ότι... χάσαμε μια εβδομάδα σχολείο. Ο όλος προγραμματισμός του ταξιδιού και το πλάνο του Γερμανικού σχολείου να δούμε όσα περισσότερα μπορούμε χρεί ξεχωριστής μνείας.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι ελπίζω τον Απρίλιο όπου οι μαθητές θα έρθουν στην πανέμορφη πόλη μας να έχουν ανάλογα πράγματα να λένε, και να λειτουργήσουμε όλοι μαζί, καθηγητές και μαθητές, για να κάνουμε το σχολείο μας όσο πιο φιλικό γίνεται απέναντι σε ανθρώπους που περιμένουν να δούνε πολλά.







Koln Dome






Koln Dome




Oberhausen






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης