Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019



ΓΝΩΣΤΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 

Αποτέλεσμα εικόνας για ευεργετες της ελλαδος



Η Ελλάδα ακόμη και σε μέρες κρίσης γνώρισε ανθρώπους οι οποίοι διέθεσαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους για την πραγματοποίηση κοινωφελών έργων. Κάποια από αυτά μάλιστα δεσπόζουν στον Ελληνικό χώρο αγέρωχα μέχρι και σήμερα. 


1. Γεώργιος Αβέρωφ ( 1818-1899 )
Ο συγκεκριμένος άνδρας γεννήθηκε στο Μέτσοβο το 1818. Γνώστες δωρεές του είναι το κτίσιμο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου , μαζί με τον Στουρνάρη και τον Τοσίτσα , η αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου, η ίδρυση νοσοκομείων και του παρθεναγωγίου στην Κοινότητα των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας.Τέλος η πιο γνωστή είναι η συμβολή του στην ναυπήγηση του θωρηκτού Αβέρωφ , την ναυαρχίδα στην οποία οφείλεται σχεδόν ολόκρηρη η ναυτική επικράτηση των Ελλήνων στο Αιγαίο κατά τους Βαλκανικούς πολέμους. 

Αποτέλεσμα εικόνας για γεωργιος αβερωφΑποτέλεσμα εικόνας για γεωργιος αβερωφ


2. Ευάγγελος Ζάππας (1800 - 1865 ) 

Ο Ευάγγελος Ζάππας προέβη στην κατασκευή εκπαιδευτηρίων σε πολλές πόλεις της χώρας μας, σε καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα για την εκπαίδευση νέων σε γεωργικές σχολές και τη μετεκπαίδευσή τους σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης , στην ανέγερση του Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα και τέλος ήταν ιδρυτής του Αμαλίειου ορφανοτροφείου και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ευάγγελος ζάππας


3. Ιωάννης Βαρβάκης ( 1750 - 1825 )

Ο Ιωάννης Βαρβάκης μετά από εντολή του Καποδίστρια προσέφερε 150.000 ρούβλια για την ίδρυση Ανώτερης Ελληνικής Σχολής. Στην Ελληνική Επανάσταση συνέδραμε οικονομικά τον Υψηλάντη και διέθεσε υψηλά ποσά για την ελευθέρωση Χριστιανών αιχμαλώτων καθώς επίσης έστελνε φορτία σίτου , πυρίτιδας  και χρήματα για τις ανάγκες του στόλου . Τέλος βοήθησε στην ίδρυση σχολείων στη Μαριούπολη ενώ με χρήματα από την διαθήκη του κατασκευάστηκε η ομώνυμη Δημοτική Αγορά της Αθήνας.

 Î£Ï‡ÎµÏ„ική εικόνα


4. Έλενα Βενιζέλου - Σκυλίτση ( 1874 - 1959 ) 

 Η Σκυλίτση από τα χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου άρχισε να προσφέρει πολλά υπέρ της Ελλάδας οργάνωνε εράνους και διέθετε δικά της χρήματα για φαρμακευτικό και νοσοκομειακό υλικό για του Έλληνες . Ίδρυσε το πρωτότυπο μαιευτήριο  στην Αθήνα και το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού. Τέλος δημιούργησε τη προσωπική της βιβλιοθήκη η οποία αποτελείτο από χιλιάδες τόμους ανοικτή στο κοινό. Ήταν σύζυγος του Ελευθέριου Βενιζέλου.

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για ελενα σκυλιτση βενιζελου

5. Αριστοτέλης Ωνάσης ( 1906 - 1975 )

Ο Ωνάσης δικαίως βρίσκεται σε αυτή τη λίστα αφού μέχρι και σήμερα έχουμε συνδέσει το όνομα του με την δύναμη και τον πλούτο. Ήταν εφοπλιστής , χρηματοδότησε πολλά κοινωφελή έργα και του απονεμήθηκαν πολλά βραβεία διεθνώς. Χαρακτηριστικές ευεργεσίες του είναι το Καρδιουχειρουργικό Κέντρο Ωνάσιο, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και η Ολυμπιακή αεροπορία . 

Αποτέλεσμα εικόνας για αριστοτελης ωνασης



Εκτός όμως από τους παραπάνω εξίσου γνωστοί είναι και οι :

  • Σταύρος Νιάρχος 
  • Απόστολος Αρσάκης 
  • Ιωάννης Πάγκας 
  • Γιώργος Σίνας 
  • Ζώης Καπλάνης 
  • Σωτήρης Ανάργυρος 
  • Γεώργιος Δρομοκαΐτης 


 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης