Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013


Μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την Ελλάδα

Εντατικές μετρήσεις της σωματιδιακής και αέριας ρύπανσης, ξεκινούν συντονισμένα, από σήμερα στη χώρα μας.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά την εντυπωσιακή αύξηση του νέφους αιθαλομίχλης, που παρουσιάζεται φέτος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.«Ειδικότερα, όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τον εγκλωβισμό των ρύπων χαμηλά στο έδαφος, η κατάσταση που δημιουργείται είναι αποπνικτική. Στις περιπτώσεις αυτές, οι συγκεντρώσεις οργανικού και στοιχειακού άνθρακα, ειδικά τις βραδινές ώρες, είναι 5 με 10 φορές περισσότερες από τις μετρήσεις του Δεκεμβρίου του 2010» επισημαίνει ο κ. Καμπεζίδης.

«Η ήδη επιβαρημένη από τους ρύπους ατμόσφαιρα και η υπέρβαση των επιτρεπτών ορίων επιβάλλει αυτή τη συγκριτική έρευνα» δηλώνει και προσθέτει ότι με δεδομένη την αναμενόμενη πτώση της θερμοκρασίας και την πιθανότητα εμφάνισης του νέφους της αιθαλομίχλης το φαινόμενο προσομοιάζει με αυτό του Λονδίνου του 1952, το οποίο στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.
Το πείραμα θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου και θα γίνει τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και φέρει τον τίτλο «Προσδιορισμός των πηγών και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των λεπτόκοκκων και υπερλεπτόκοκκων αιωρούμενων σωματιδίων του ατμοσφαιρικού αερολύματος που επηρεάζουν το κλίμα της Ελλάδας». 


Το πείραμα αναμένεται να δώσει απαντήσεις σχετικά με την κατανομή των μεγεθών των σωματιδίων, που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα και τις συγκεντρώσεις τους, ενώ σε σχεδόν πραγματικό χρόνο θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τη χημική τους σύσταση και την περιεκτικότητά τους σε τοξικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ενώσεις.Επίσης, θα παρακολουθούνται βασικοί αέριοι ρύποι, όπως οι πτητικές οργανικές ενώσεις, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου, οι οποίοι επίσης το προηγούμενο διάστημα σημείωσαν αυξημένα επίπεδα κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών.

Ρόζμαρι Τζουρέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης