Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Καταπληκτικά χρώματα και σχέδια, τα οποία έχουν παρατηρηθεί σε ζωάκια..

Απολαύστε τα..


Τα χρώματα οφείλονται σε... γενετική ανωμαλία, είτε μεταλλάχθηκαν εξαιτίας του περιβάλλοντος τους ή σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για το φυσιολογικό τους χρώμα.Απίστευτο, εεε?


Και αφού μιλάμε για περίεργα χρώματα, ποια είναι τα 5 πιο σπάνια χρώματα ματιών?1.-Πράσινο: Αν και όλοι γνωρίζουμε κάποιον με αυτό το χρώμα ματιών, μόνο το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αυτό το χρώμα στα μάτια του.
Ωστόσο, θεωρείται πιο συνηθισμένο σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ισλανδία και σε κάποιες ομάδες πληθυσμών στην Ασία, όπως οι Παστούν, στους οποίους ανήκε η κοπέλα με το όνομα Sharbat Gula από το Ιράν και η οποία τον Ιούνιο του 1985 πρωταγωνίστησε σε ένα από τα πιο διάσημα εξώφυλλα του περιοδικού «National Geographic “.


2.-Πορτοκαλί: Αυτό το κιτρίνισμα, που προκαλείται από την επικράτηση του λιποχρώματος στην ίριδα, μπορεί να απαντηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στη Βραζιλία και σε διάφορα μέρη της Ασίας. Οι γιατροί δεν έχουν βρει μια γενετική εξήγηση για αυτό το “εξωφρενικό” και λίγο… ασυνήθιστο χρώμα ματιών.


3.-Βιολετί: Αυτό το χρώμα, που έγινε παγκοσμίως γνωστό χάρη στα μάτια Λιζ Τέιλορ, συμβαίνει ως ένα μείγμα από κόκκινο και μπλε, με αποτέλεσμα ένα “εξωπραγματικό” πολύ βαθύ μπλε – βιολετί. Είναι συχνό σε άτομα που πάσχουν από λευκοπάθεια, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων χωρίς τέτοιου είδους ζήτημα, όπως η Λιζ Τέιλορ.


4.-Μαύρο: Τα μαύρα μάτια είναι εκείνα στα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνει κανείς την ίριδα του ματιού. Αυτή η σύμπτωση μπορεί να οφείλεται στο χρώμα της ίριδας που είναι χρώματος καστανού τόσο σκοτεινό ώστε να φαίνεται μαύρο, ή ότι το πρόσωπο πάσχει ανιριδία, μια κατάσταση που προκαλεί η σχεδόν παντελής απουσία της ίριδας. Μόνο το 1% του πληθυσμού έχουν αυτό το χρώμα των ματιών, το οποίο είναι σχετικά συχνό σε ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής, Ασιάτες και ιθαγενείς της Αμερικής.


5.-Κόκκινο: το χρώμα είναι λιγότερο κοινό και εμφανίζεται σε όλα τα άτομα με αλβινισμό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ίριδα στερείται εντελώς της μελανίνης, και οι ακτίνες του ήλιου καθώς περνούν, αντικατοπτρίζουν την αιμοσφαιρίνη στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, δίνοντάς τους μια διακριτική κόκκινη απόχρωση. Όσοι έχουν αυτό το χρώμα των ματιών πάσχουν συχνά από φωτοφοβία και ασθένειες όπως στραβισμό, μυωπία ή αστιγματισμό.

Πηγή:http://www.lamiatimes.gr/blog/2011/10/25/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%8E%CE%BD/

Ρόζμαρι Τζουρέλη 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης