Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΜΑΘΗΜΑΤΑ... ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!


Συμβουλές προς -μελλοντικούς και μη- προέδρους πενταμελών

Από τον Γρηγόρη Κασσερόπουλο
 
Αν είστε υποψήφιος για το πενταμελές της τάξης σας και διεκδικείτε την θέση του προέδρου, αν έχετε εκλεγεί πρόσφατα πρόεδρος και δεν ξέρετε τι να πρωτοκάνετε ή ακόμα κι αν είστε πρόεδρος εδώ και καιρό σίγουρα τα παρακάτω θα σας φανούν αρκετά χρήσιμα:Τι πρέπει να έχετε υπόψην πριν να θέσετε υποψηφιότητα (οι παρακάτω υποδείξεις αφορούν κυρίως μαθητές Α’ γυμνασίου) :

  --Η θέση του προέδρου είναι πολύ σημαντική  και έχει πολλές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να ρυθμιστούν. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για ό,τι συμβεί μέσα στην μαθητική του κοινότητα (όπως χαρακτηρίζεται από τη σχετική νομοθεσία) δηλαδή στην τάξη στην οποία ανήκει, συμπεριλαμβανομένης και της παραπτωματικής συμπεριφοράς των συμμαθητών του. Έτσι πολλές φορές θα χρειαστεί να έρθετε σε αντιπαράθεση με άτομα που είτε  δεν τα πάτε και τόσο καλά είτε που είναι φίλοι σας. Γι αυτό πριν βάλλετε το όνομά σας στο ψηφοδέλτιο … σκεφτείτε το καλά!

        --Επιπλέον θα πρέπει πολλές φορές να δίνετε αναφορά και να απολογείστε στον/στην διευθυντή/ντρια για διάφορα ζητήματα ,όπως κάτι το οποίο δεν χειρίζεστε σωστά, συμπεριφορά συγκεκριμένων μαθητών ή και ολόκληρης της τάξης!
       --Πριν ξεκινήσετε τις υποσχέσεις στους φίλους σας για εκδρομές σε μακρινούς προορισμούς από την περιοχή σας, να έχετε στον νου σας ότι οι εκδρομές στα γυμνάσια πρέπει να δικαιολογηθούν ,δηλαδή πρέπει να έχουν έναν χαρακτήρα (μια εκδρομή μπορεί να είναι : περιβαλλοντική, πολιτιστική ή στα πλαίσια ενός προγράμματος/ομάδας). Επιπλέον, μια σημαντική πληροφορία είναι ότι η Α’ γυμνασίου δεν μπορεί να πάει καμία διήμερη/τριήμερη/τετραήμερη/πενταήμερη εκδρομή ,παρά μόνο μια ολοήμερη. Τέλος, κάθε τάξη δικαιούται από έναν περίπατο κάθε μήνα!


Ενδεικτικές συμβουλές για μια περίοδο ευημερίας μέσα στην μαθητική κοινότητα

    1. Μην τάζετε στους συμμαθητές σας λαγούς και πετραχήλια! Προτιμείστε π.χ. περιβαλλοντικές εκδρομές σε κοντινό προορισμό (ένα περιβαλλοντικό κέντρο σε ένα χωριό) όπου μπορείτε να συνδυάσετε διασκέδαση και επίσης να δικαιολογείσετε την εκδρομή σας (όπως αναφέρθηκε παραπάνω)

    2. Πραγματοποιείστε έκτακτες γενικές συνελεύσεις με την τάξη ,ή με το πενταμελές, προκειμένου να λύσετε καίρια ζητήματα-προβλήματα που εμφανίστηκαν πρόσφατα. Είναι σημαντικό εδώ να τονίσω ότι κάθε τάξη δικαιούται μια ώρα κάθε μήνα για γενική συνέλευση. Εφόσον αυτή η ώρα χρησιμοποιηθεί και προκύψει καινούργιο ζήτημα που απαιτεί συνεδρίαση, αυτό μπορεί να  επιτευχθεί μόνο με την συγκατάθεση παραχώρησης της ώρας του από έναν καθηγητή.


   3. Προσπαθήστε να κρατήσετε ευχαριστημένους τους συμμαθητές σας, εάν θέλετε να επανεκλεγείτε και την επόμενη χρονιά, κάνοντας πράξεις όπως οι παρακάτω:
δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης μέσα στην τάξη, διορισμός επιμελητών υπεύθυνων για την καθαριότητα της τάξης και για την ασφάλεια των προσωπικών αντικειμένων των μαθητών, δημιουργία πιο «χαρούμενου» περιβάλλοντος της τάξης με τη χρήση αφισοκολλήσεων/ανάρτησης προσωπικών δημιουργιών των μαθητών σε πίνακες ανακοινώσεων, κ.α (όλα αυτά με την συγκατάθεση του σχολείου πάντα!)

    4. Για να μην είναι οι συμμαθητές σας δυσαρεστημένοι με διάφορα ζητήματα, τοποθετείστε έναν πίνακα ανακοινώσεων μέσα στην τάξη, όπου  οι μαθητές θα μπορούν να αναρτούν  τα προβλήματα ή ζητήματα που θέλουν να επιλυθούν.

    5. Θέστε , σε συνεννόηση με το πενταμελές, ένα ποσό (κατά προτίμηση μικρό, π.χ. 1 ευρώ) το οποίο οι μαθητές θα καταβάλλουν μηνιαία. Έτσι η τάξη θα εκοικονομήσει ένα σημαντικό πόσο το οποίο θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε για επισκευή τυχόν ζημιών που θα  προκληθούν μέσα στην τάξη, φιλανθρωπίες, δημιουργία σχολικής εφημερίδας , εκδηλώσεις και γενικά ό,τι άλλο θέλετε και αποφασίστε με την τάξη σας!   
Για να δείτε την σχετική νομοθεσία περί λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης