Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Street art, η τέχνη των νέων.

 Μια καινούργια μορφή τέχνης που κατακτά όλο και περισσότερο τον αστικό κόσμο. Οι ίδιες οι λέξεις περιγράφουν περίπου τι  μορφή τέχνης είναι, είναι η τέχνη του δρόμου, γίνεται από νέους που προσπαθούν να αλλάξουν το μουντό τοπίο των πόλεων, χρησιμοποιώντας το ίδιο το αστικό τοπίο ως καμβά για να δημιουργήσουν και να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Η  αλήθεια ειναι ότι έχω μια θολή και γενική γνώση για το τι ακριβώς είναι η street art, το μόνο που ήξερα  ειναι ότι αφορά τους νέους και τις πόλεις. Θεωρώ ότι είναι μια μορφή τέχνης που αγγίζει τους νεόυς και πιστεύω ότι θα δειτε με άλλο μάτι παραγκωνισμένες γωνιές της πόλης μας. Θα κάνω μια προσπάθεια να αναδείξω μορφές και εκδοχές της τέχνης του δρόμου, τάσεις και σημαντικές προσωπικότητες αυτής της μορφής τέχνης. Επίσης τι συμβαίνει στην χώρα μας και ειδικότερα στην πολη μας, καλλιτέχνες και έργα τους που κοσμούν τους δρόμους που καθημερινά διαβαίνουμε.
 
 
Κάνοντας ένα σύντομο ψάξιμο στο διαδίκτυο βρήκα περισσότερες πληροφορίες που σας τις παρουσιάζω.
 
 
H street art είναι ένας αρκετά γενικευμένος όρος που απορροφά την παραβατικότητα του graffiti και μάλιστα οι εκπρόσωποί της δέχονται παραγγελίες για να δημιουργήσουν.

Η Τεχνική (Street Art  & Graffiti) είναι ακριβώς η ίδια αλλά η παραβατικότητα τελικά
αλλάζει τον ορισμό!
Πολλοί νεαροί καλλιτέχνες βλέποντας την πόλη ως μια απέραντη γκαλερί, όπου θα μπορούσαν να εκτεθούν έργα τους σε ευρύ κοινό, χωρίς να χρειάζεται να τους αποδεχτεί πρώτα το καλλιτεχνικό κατεστημένο, άρχισαν να ασχολούνται ενεργά με το graffiti. Έτσι, δημιουργήθηκε η street art, ονομασία που εμφανίστηκε  στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και καθιερώθηκε το 1985, στο ομότιτλο βιβλίο του Allan Schwartzman.
Οι street artists (ή αλλιώς urban artists, guerilla artists, graffiti artists) είναι αυτοί που έχουν ακαδημαϊκή καλλιτεχνική εκπαίδευση κι επιλέγουν να εξασκούν την τέχνη τους στο δρόμο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μερικοί street artists άρχισαν να πειραματίζονται με άλλες τεχνικές, εκτός του σπρέι. Τις τελευταίες 2 δεκαετίες οι δημιουργοί και τα παραδείγματα έχουν γίνει χιλιάδες ενώ χρησιμοποιούν τις κλασσικές τεχνικές ή επινοούν ακόμα και νέες για να επικοινωνήσουν μαζικά με το κοινό. 
(πηγή: http://users.sch.gr/aloparnou/site/index.php/street-art3 )
 
 
Για να καταλάβετε γιατί πράγμα μιλώ, σας παρουσιάζω μερικά τυχαία έργα που με εντυπωσίασαν, χωρίς περισσότερες πληροφορίες και σχόλια και σε επόμενες αναρτήσεις θα παρουσιάσω τη δουλειά καλλιτεχνών που περισσότερο μου κέντρισαν το ενδιαφέρον.
 
Όποιος συντάκτης της εφημερίδας ενδιαφέρεται για το θέμα, μπορεί ψάχνοντας να βρει κάποιον καλλιτέχνη που του αρέσει και να μας τον παρουσιάσει.  
 
απολαύστε λοιπόν τη νέα μορφή τέχνης των μεγλουπόλεων.
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης