Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Το Β2 στη Βίλα Μπιάνκα.


Την Παρασκευή 20/11 πήγαμε το τμήμα Β2, μια εκδρομή στην μεγαλόπρεπη Κάζα (ή Βίλα) Μπιάνκα που βρίσκεται στην οδό : Βασ. Όλγας και Θεμιστ. Σοφούλη.
Εκεί μας ξενάγησαν μέσα και έξω στο σπίτι μια ομάδα φοιτητών και μας πληροφόρησαν για αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα της Θεσσαλονίκης. 
Ορίστε λίγες πληροφορίες για αυτό το εντυπωσιακό κτίσμα:



Ιστορία
Ιδιοκτήτης ήταν, ο Ιταλοεβραίος βιομήχανος και εμπορικός αντιπρόσωπος, Ντίνο Φερνάντεζ Ντίαζ. Το όνομά της λέγεται πως οφείλεται στο όνομα της συζύγου του, Blanche ή Bianca Meyer στην οποία πρόσφερε ως γαμήλιο δώρο τη βίλα.
Τα σχέδια του οικήματος είναι του αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι.

Η Casa Bianca χτίστηκε στη λεγόμενη περιοχή ή "συνοικία των Εξοχών" (περιοχή έξω από τα νοτιανατολικά τείχη της πόλης). 

Η πολυτελής έπαυλη κατά πάσα πιθανότητα χτίστηκε τη διετία 1911-1913. Οι αρμόδιες υπηρεσίες χαρακτήρισαν το οίκημα διατηρητέο το 1976. Στο μεταξύ όμως, είχαν προκληθεί πολλές καταστροφές σε αυτό.

Το 1993 ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης του κτιρίου από ομάδα αρχιτεκτόνων που διήρκεσαν ως το 1997.
Αρχιτεκτονική-Κατασκευή
Στο ημιυπόγειο υπήρχαν δωμάτια του υπηρετικού προσωπικού και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Στο ισόγειο δύο υπνοδωμάτια, γραφείο, σαλόνι, τραπεζαρία, μαγειρείο, λουτρό και βοηθητικοί χώροι. Στον πρώτο όροφο υπήρχαν υπνοδωμάτια και χώροι που χρησιμοποιούνταν από το υπηρετικό προσωπικό.
Στην κεντρική είσοδο στην ανατολική πλευρά της έπαυλης, υπάρχει μαρμάρινο μπαρόκ κλιμακοστάσιο. Στην ανατολική και στη δυτική πλευρά υπάρχουν βεράντες, ημιυπαίθριοι και στεγασμένοι εξώστες και μπαλκόνια.
Σήμερα, η Κάζα Μπιάνκα φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Θες/νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης